
1940 - 1945
Ga terug naar de home site. klik hier op home
HET JAAR 1939
Voor politieke achtergronden klik op:
De Bloemendaalse politieke situatie
De N.S.B. in de gemeente Bloemendaal
1939 Het is nog vrede, maar voor hoelang nog?
Een jaar vol spanning. Breek de oorlog nu wel uit of niet? Worden wij meegesleept in de duisternis van het Nationaal Socialisme? Vragen waar op dat moment niemand antwoord op kon geven. Polen wordt onder de voet gelopen en Nederland mobiliseert. Toch worden wij dit jaar al betrokken bij de oorlog en dat gebeurt op zee. Op deze site daar meer over. Wat brengt de dag van morgen?
10 april: Ten gevolge van verscherpte internationale toestand wordt al het personeel, bestemd voor buitengewone oproeping-uitwendige veiligheid, in werkelijke dienst geroepen.
20 april 1939: In het gebouw Domi te Overveen wordt een tentoonstelling over luchtbescherming gehouden van 20 tot 22 april.
15 mei 1939: Voor de gemeente Bloemendaal wordt een luchtbeschermingsplan vastgesteld.
25 mei 1939: De gemeenteraad verleent een krediet voor het bouwen van een gasvrije schuilplaats in het politiebureau te Overveen. Bij de noordelijke afgang van het Bloemendaalsestrand wordt een gedeelte verhuurd aan Defensie voor de aanleg van verdedigingswerken (kazematten).
14 augustus 1939: Een gedeelte duinhelling ten noorden van de politiepost aan het einde van de Zeeweg wordt gevorderd voor verdedigingswerk.
LANDELIJKE INFORMATIE:
25 augustus 1939: De voor-mobilisatie wordt afgekondigd.
29 augustus 1939: AFKONDIGING ALGEHELE MOBILISATIE !!!!
01 september 1939: De staat van oorlog wordt afgekondigd.
Extra treinen worden ingezet om alle troepen naar hun onderdeel (kazerne) te brengen. Grote steden waren de centrale verzamelpunten.
Hier het Centraal Station van Amsterdam.
Afscheid nemen van vrouw en kinderen, familie en vrienden en dan de trein in!
Op alle stations het zelfde beeld.
Op de kaart kon je invullen welke dag je weer verlof had.
Gemeente Bloemendaal:
Een gemotoriseerde Nederlandse militaire colonne passeert garage van Wijk aan de Bloemendaalseweg te Overveen
op 25 september 1939.
Bloemendaal - Overveen
Eind augustus 1939: Het landgoed Elswout wordt gerequireerd door Defensie om er een afdeling panserafweergeschut te legeren in het poortgebouw, de stallen en het koetshuis.
1 september 1939: De Hartenlustschool te Bloemendaal wordt gevorderd door het 10-de eskadron Wielrijders. (Duurt t/m 14 mei 1940). De leerlingen worden in Huize De Rijp ondergebracht. Hetzelfde lot ondergaat ook de Bornwaterschool, hier wordt het 9-de eskadron ondergebracht, maar dat verhuist later naar Huize Wildhoef. Ook in Overveen wordt de RK Jongensschool gerequireerd (gevorderd).
Vogelenzang
In Vogelenzang komt het 3e Eskadron onder commando van Ritmeester Baron van Pallandt en wordt ondergebracht in de RK School. De officieren en onderofficieren worden bij de bewoners ondergebracht. (Deze manschappen werden in april 1940 vervangen door een detachement onder leiding van Lt. Vriezekoop)
GEMEENTE BLOEMENDAAL
Het inverband met de mobilisatie heropgerichte 3-de Regiment Huzaren staat aangetreden bij Huize "Duinlust". Majoor Y.D.C. Quarles van Ufford spreekt de maanschappen toe.
4 september 1939: De uitoefening van het militair gezag wordt afgekondigd. De Rijksdistributiekaarten worden aan alle betrokkenen uitgedeeld en dat moet voltooid zijn voor eind oktober. (De distributie van goederen zal tot 1950 duren)
Dagelijks kon je dit zien, fietsende militairen naar hun oefening in Vogelenzang.
Collecte voor de militairen gelegerd in de gemeente Bloemendaal
9 september 1939:
Er wordt een collecte gehouden
voor ontspanningswerk voor militairen.
De opbrengst is fl. 1956,81
SPOTPRENT:
Een van de vele voorbeelden om de spot te drijven met Hitler.
13 september 1939: Er komt vanuit de gemeente een waarschuwing voor het aanspoelen van mijnen op het strand.
15 september 1939: Bloemendaal, het Eskadron Wielrijders wordt overgeplaatst naar Huize Wildhoef. De Bornwaterschool wordt weer vrijgegeven voor onderwijs.
Twee motorordonnansen en twee soldaten in de Graaf Florislaan te Vogelenzang.
21 september 1939: De raad verleent een crediet groot fl. 2100,00 t.b.v ontspanningsdoeleinden voor de militairen in deze gemeente.
Op het schoolplein van de St. Jozelschool in Vogelenzang staat de keukenwagen.
Oktober 1939: de Gemeente Bloemendaal is op bevel van het Departement van Defensie aangewezen als een der gemeenten, die de taak heeft geƫvacueerden uit andere gebieden van het land onderdak te verlenen. Een commissie is samengesteld onder voorzitterschap van mr. J. Bierens de Haan.
Najaar 1939: politierapport
Op grond van de distributiewet is het verboden om op zondag met motorvoertuigen te rijden, dit om benzine te sparen in deze tijd van orlogsdreiging. Op 1 oktober werden de eerste vier personen terzake van overtreding van dit voorschrift bekeurd.
EEN EERSTE KENNISMAKING MET DE OORLOG
01 oktober 1939: De luitenant ter zee W.J.C. Donker, wonende te Bloemendaal, komt om het leven door het op een mijn lopen de mijnenveger MD2 "Jan van Gelder". Zijn schip loopt op een eigen versperring in het Boomkenksdiep. Met hem komen nog zes bemanningsleden om.
Gemeente Bloemendaal
19 oktober 1939: Bij de Vondelschool te Aerdenhout is een schuilloopgraaf aangebracht. De Raad voteert fl. 5000,00 voor evacuatiekosten.
Het winkeltje van Groskamp in de Graaf Florislaan had ge?niformeerde klandizie.
Politierapport:
Aanhangers van Mussert waren er wel erg van overtuigd dat ze zouden winnen. De polite maakt procesverbaal op van het steeds weer opplakken van affiches met desbetreffende tekst.
Spionage? politierapport
Vrees voor spionage was de rede, dat aan de politie kennis gegeven werd, dat er op een parkeerterrein nabij de Zeeweg reeds verscheidene uren een auto stond, die daar door twee Duitsers geplaatst was. Later bleek, dat de ene Duitser te Amsterdam en de andere te Amstelveen woonde. Een ingesteld onderzoek leverde niets op wat een aanwijzing kon zijn, dat de heren boze bedoelingen hadden.
Huize De Rijp te Bloemendaal in betere tijden.
10 november 1939: De Chr. School te Bloemendaal wordt gevorderd voor het legeren van het 9-de Eskadron Wielrijders. De school wordt ondergebracht in Huize De Rijp.
16 november 1939: De raad besluit tot het doen aanleggen van schuilloopgraven bij de scholen ten dienste van de gehele bevolking.
17 november 1939: Van half negen tot tien uur des namiddags wordt te Bloemendaal een verduisteringsproef gehouden ten behoeve van de luchtbescherming.
PASSAGIERSSCHIP LOOPT OP MIJN.
18 november: De heer H. Voorspuy uit Overveen, kapitein van de S.S. Simon Bolivar komt om het leven, doordat zijn schip op een mijn loopt. Met hem komen totaal 103 bemanningsleden en passagiers om.
24 november 1939:
De officiƫle opening van het militair tehuis, ingericht in het woonhuis van wijlen Prof. R.N. Roland Holst aan de Zomerzorgerlaan 27, heeft heden plaats. Tot huisvader wordt benoemd J. Sweyen te Bloemendaal.
In de loop van 1939:
Door verschillende particulieren worden in hun woning of hun tuin bomvrije schuilplaatsen ingericht.
April 1940: afscheidsmars 3e Eskadron Wielrijders, dat wordt overgeplaatst naar Winssen, Gelderland.
31 december 1939: Het jaar loopt ten einde. Nederland waakt en ook de gemeente Bloemendaal waakt en wacht af wat het Nieuwe Jaar zal brengen. Op hoog politiek niveau blijft men proberen de vrede te bewaren en anders de Nederlandse neutraliteit te handhaven. Er zijn nog vijf maanden te gaan en dan veranderd alles in het leven van de bewoners van de gemeente Bloemendaal.
Het jaar waarin de oorlog uitbrak is voorbij, maar wat brengt ons 1940?
Wij zijn nog vrij, maar voor hoelang nog?
NEDERLAND WAAKT!!! (Zie film hieronder)