
1940 - 1945
WOII anno NU: Wat is er nog te zien uit de oorlogstijd in de gemeente Bloemendaal.
Aan de hand van gegevens uit de oorlogstijd zal ik proberen een beeld te schetsen van wat nog zichtbaar aanwezig is. U kunt denken aan huizen en hotels, maar ook aan versperringen waar ook op dit moment niemand nog mag komen omdat het te gevaarlijk is. De foto's zijn allemaal genomen in 2010.
B L O E M E N D A A L
Johannes Verhulstweg 60 anno 2010. In de oorlog woonde hier de NSB-groepsleider van Bloemendaal M.W. Neuman.
Laan van Boreel 10 anno 2010. In de laatste oorlogsdagen werd hier kaptein van de politie Albertus Christiaan Adriaan Neu om 17.45 uur op 4 mei doodgeschoten enkele uren voor de capitulatie. Neu zou hier gaan wonen. Zie de pagina Politie Bloemendaal 40 - 45 en dan 4 mei 1945.
Hotel Iepenhove in 1942
Het pand waar hotel Iepenhoven was gevestigd bestaat anno 2010 nog steeds en is gelegen aan de Hartenlustlaan . Nu is er het sterren restaurant "Chapeau" in gevestigd. Als zodanig heeft het zijn functie om gasten te ontvangen nooit verloren.
De villa Korte Parkweg 1 is korte tijd gebruikt als Noodhospitaal.
Bloemendaalseweg 142, hier was het "Kinderheim" gevestigd.
Bloemendaalseweg 142 was in de oorlog "KINDERHEIM" het onderkomen van jonge moeders die van een Duitse soldaat een kind hadden gekregen. In de tuin een zandbak, box, spelende kinderen, een kinderjuffrouw en enkele bedjes.
Extra informatie:
Deze villa is gebouwd in 1929 in opdracht van de joodse familie Cohen. Dhr. Cohen overleed in 1936. Mevr. Cohen verhuisde op 17 juni 1940 naar de Bloemendaalseweg 186 en vandaar uit naar Den Haag. Verdere gegevens ontbreken op dit moment.
20 oktober 1940: De villa wordt betrokken door mevr. Marta Stübe en haar zoon Martin Seidel afkomstig uit Bad Tölz - Duitsland.
5 december 1941: Verhuist mevr. Stübe weer naar Bad Tölz Schützenweg 1 in Duitsland.
2 februari 1942: Dhr. W. Unger, Beauftragte der Reichscommissars in de provincie Noordholland neemt zijn intrek in de villa.
23 september 1942: A. van der Voet komt wonen in de villa en is in diens als chauffeur van Der Beauftragter Unger.
3 februari 1943: De villa wordt verlaten.
KINDERHEIM / KINDERHUIS: Na het vertrek van de Beauftragter W. Unger en A. van der Voet wordt de villa een kinderhuis zoals vermeld in de Kroniek van Nierhoff. In Kinderheim worden kinderen geboren afkomstig van een relatie tussen Duitse soldaten en Nederlandse meisjes.
A. van der Voet verhuisd naar het Brouwersplein 34 in Haarlem.
De verblijfplaats van Unger na zijn vertrek is onbekend.
4 september 1944: Kinderheim wordt ontruimd. De villa staat leeg.
April 1945: Kinderheim wordt weer in gebruikgenomen.
29 mei 1945: Vanaf deze datum staat het Kinderhuis onder toezicht van de Voogdijraad te Haarlem. In februari 1946 vindt verhuizing plaats naar de Hazepaterslaan 34 in Haarlem.
De enige toegestane partij naast de N.S.B. was de Nederlandse Unie. In dit pand waar nu rijwielhandel S2Wielers zit hadden zij hun kantoor in Bloemendaal aan de Bloemendaalseweg 76.
Het gebouw "Tridon", Kinheimweg 1 waar in de oorlog de gaarkeuken was gevestigd.
Praktisch op de zelfde plaats genomen boven en onder. Ook de huizen op de achtergrond staan er nog.
Het eten wordt in emmers en gamellen opgehaald aan de Kinheimweg 1 in 1945.
Het Oude Dorpshuis aan de Donkerelaan 20 te Bloemendaal. Hier van uit werd eten verspreid in de periode ....
Hotel Duin en Daal bestaat ook nog steeds, maar is nu een apartementencomplex.
Op de hoek van de Koninginneduinweg en de Midden Duin en Daalseweg staat nog deze bunker in de tuin. Duidelijk zichbaar vanaf de weg.
De uitkijktoren nu in 2010 op het Kopje van Bloemendaal. Zijn functie heeft de toren behouden. Alleen kijken nu toeristen over duinen naar de zee. Naast de bunkerwachttoren is later een paviljoen gebouwd. Nu bekend als Pepers Pannekoekenhuis.
Het gebouw "Eben Haezer" Bos en Duinlaan hoek Zomerzorgerlaan nu. in de oorlog was hier gevestigd
"Organisation TODT" de bouwondernemer van het Derde Rijk. Alleen al in Nederland waren er 60.000 mensen in dienst al dan niet vrijwillig.
Het Hoofdgebouw van het Provinciaal ziekenhuis nu. Op het terrein worden nieuwe huizen en villa's gebouwd. In het hoofdgebouw komen appartementen evenals in de gebouwen die voor restauratie in aanmerking komen. De nieuwe naam is: Brederode Park
De uitkijktoren op het Kopje van Bloemendaal nu. Duidelijk is nog te zien dat dit een geschutstoren was.
OVERVEEN
Bloemendaalseweg 188 te Overveen. Hier was tijdens de oorlog de Distributiedienst en afdeling Duitse Zaken van de gemeente Bloemendaal gevestigd.
" Landgoed Elzwout" Hier zat gedurende de oorlog een Duitse radio/telefooncentrale in. Gelukkig is het nooit vanuit de lucht aangevallen.
"Landgoed Elswout" anno 2010. Het wordt omgebouwd tot appartementencomplex en volgens oude tekeningen geheel teruggebracht zoals het interieur ooit bedoeld was.
Op het terrein van Hotel Stein zijn 2 bungalows gebouwd op de Bloemendaalseweg 186 + 186a te Overveen
VOGELENZANG
Villa "De Schapenpkamp" waar jhr. Quarles van Ufford woonde aan de Bekslaan in mei 1945. Het entree. Op de voorgrond de restanten van de lanceerbaan van de V-1. De villa is totaal onbewoonbaar.
Villa de Schapenkamp anno 2010. Het entree
Villa "De Schapenkamp" tuinzijde in mei 1945 met in de tuin de restanten van een mislukte lancering. Duidelijk is vanuit de tuin te zien hoe zwaar de villa is beschadigd. Toch wordt de villa snel bewoonbaar gemaakt en keert jhr. Quarles van Ufford terug. Daarna vinden nog restauraties plaats om het in oude luister te herstellen.
Villa "De Schapenkamp" aan de Bekslaan anno 2010. Niets herinnert meer aan de schade toegebracht in de Tweede Wereldoorlog. Na het vertrek van de Duitsers is de villa hersteld en is een oase van rust en natuur in Vogelenzang.
(De twee kleuren foto's zijn beschikbaargesteld door makelaarskantoor "Aerdenhout&Omstreken". Het is uniek te noemen, dat de foto's praktisch op dezelfde plaats genomen zijn als de zwart/wit foto's uit 1945).
BEGRAAFPLAATSEN
Algemene Begraafplaats aan de Bergweg te Bloemendaal.
Kleine bunker formatie uitgegraven in het duin.
Achterin de begraafplaats onder het hoogste duintop zijn nog 3 bunkers te vinden. De grootste daarin stond het afweergeschut, dat naar buiten gereden kon worden naar een hoger gelegen plateau. (daarvan is niet meer over) Daarnaast een manschappen bunker en een kleine materiaal bunker waar men ook bescherming kon zoeken bij een eventuele aanval.
De grootste bunker uitgegraven in een duin waar het luchtafweergeschut stond opgesteld.
De kleine manschappenbunker.
Met deze opslagbunker mee vormden dit drietal een unit als luchtverdediging. Het geheel lag direct naast elkaar.
Ga terug naar Home. klik hier op home