
1940 - 1945
Monumenten, gedenkstenen en oorlogsgraven

De Eerebegraafplaats Bloemendaal aan de Zeeweg te Overveen.
eerebegraafplaatsbloemendaal.eu
Over de Eerebegraafplaats is veel geschreven en gepubliceerd. Op deze plaats slechts summiere informatie. Middels de hierbij staande LINK kunt u direct alle informatie inwinnen.
Speciaal voor het onderwijs is een website ontwikkeld door de Stichting Nationale Herdenking te Bloemendaal. De website is: zijkozenvoorverzet.nl
Van de hand van Peter H. Heere en Arnold Th. Vernooij is een zeer uitgebreid boek verschenen met de titel: "De Eerebegraafplaats te Bloemendaal". Een standaardwerk over de geschiedenis van de Eerebegraafplaats en de daar begraven personen.
Hannie Schaft gefotografeerd op de Kleverlaan in Haarlem
Een laatste rustplaats: Een eenvoudige steen herinnert ons aan de enige verzetsvrouw die vlak voor het einde van de Tweede Wereloorlog in de duinen te Overveen werd gefusilleerd.
Voor meer informatie kijk op de website: hannieschaft.nl
BLOEMENDAAL:
Het kleine Witte Monument ter nagedachtenis aan de omgekomen inwoners van de gemeente Bloemendaal staat achter de Dorpskerk op het zg. Wildhoefplantsoen aan de Kennemerweg. het is een ontwerp van K.J. Aanstoot. Mevr. C.E. Limpers van Rood was de beeldhoudster. Het monument is onthuld op 7 oktober 1949 door burgemeester C.J.A. den Tex.
Wanneer u voor het monument staat, bevindt zich de tekst op het schild aan de linkerzijde. Het beeld staat rechts op een klein pleintje. Op de lijst oorlogsslachtoffers treft u onze inwoners aan die niet meer terugkeerden.
voetnoot: Mevr. Catinka van Rood was getrouwd met Johan Limpers. Beide zaten in het kunstenaarsverzet. Zij zijn door verraad op 3 april 1944 opgepakt. Na drie weken kwam Catinka vrij. Haar echtgenoot werd op 10 juni 1944 gefusilleerd. In 1996 worden beide geëerd met de hoge onderscheiding van de staat Israël, de medaille en oorkonde behorende bij de benoeming tot "Rechtvaardige
onder de Volkeren (Yad Vashem) voor het redden van Joden met gevaar voor eigen leven.
Jaarlijkse dodenherdenking in Bloemendaal-dorp op 4 mei, verzorgd door
de groepen 8 van de basis-scholen van Bloemendaal-dorp. De herdenking gaat gepaard met voordrachten en muziek, Last Post, Wilhelmus en kranslegging en bloemenhulde.
Sinds 12 april 2018 is Bloemendaal een monument rijker. Het is een namen-monument waarop de 123 vermoorde Joodse ingezetenen staan vermeld. Het monument staat op hetzelfde plantsoen als het grote herdenkingsmonument aan het Wildhoefplantsoen achter de Dorpskerk.
AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN GEM. ZANDVOORT:
Het Vliegermonument.
Dit monument staat in de Amsterdamse Waterleiding Duinen (gemeente Zandvoort).
BEGRAAFPLAATSEN IN DE GEMEENTE BLOEMENDAAL MET "MEMORIAL" STATUS.
BLOEMENDAAL:
De Algemene Begraafplaats aan de Bergweg.
Op de Algemene Begraafplaats aan de Bergweg te Bloemendaal moest een stuk worden ingeruimd voor de Duitsers om hun gesneuvelde soldaten te begraven, dat gebeurde op 9 december 1943. Het betrof een gedeelte van vak B. (130 graven) dat gevorderd werd. Gelijk werd er ook een bord geplaatst bij het entree. Na de oorlog zijn de Duitse militaire graven over gebracht naar een speciaal gedeelte op de Algemene begraafplaats, dat gebeurde tussen 4 en 11 februari 1946. Van hieruit vond herbegrafenis plaats op de Duitse Militaire begraafplaats in Ysselsteyn en waar mogelijk naar de familie in Duitsland. Voor 1949 werd dat gerealiseerd.
Ingang Algemene Begraafplaats aan de Bergweg te Bloemendaal met tekstbord "Nederlands oorlogsgraf" en "Oorlogsgraven van het Gemenebest"
1-ste Luitenant Pierre Jean Baptiste Ruys de Perez
geboren te Bloemendaal op 7 juni 1909
overleden te Bloemendaal op 15 augustus 1942
Graftombe Ruys de Perez vak A - 1
Bij het uitbreken van de oorlog op 10 mei 1940 was Pierre Ruys de Perez commandant van de afdeling Jagers DXXI die tijdens gevechten met de verreweg superieure Deutsche Luftwaffe vrijwel allen werden neergeschoten. Zelf bracht hij bij een noodlanding het er levend af. Na de demobilisatie nam hij korte tijd dienst bij een handelsfirma in Rotterdam, waar hij de overtocht met nog twee kameraden naar Engeland voorbereidde. Even buitengaats werd de motorboot, die inmiddels door de kustwacht zwaar was beschoten, door de Duitsers aangehouden en de bemanning, waarvan een deel zwaar gewond was, gearresteerd. Tot drie maal toe werd Pierre Ruys de Perez veroordeeld, tweemaal door het Kriegsmarine Gericht tot steeds langdurige tuchthuisstraffen, de derde maal door het Luftwaffe Gericht van de Wehrmachtsbefehlshaber tot de doodstraf. Zijn lijdensweg voerde door verschillende strafgevangenissen naar de Weteringschans te Amsterdam, vanuit welke gevangenis zijn executie op 15 augustus 1942 door een vuurpeloton volgde. Hij werd 33 jaar oud.
Bij Koninklijk Besluit van 6 mei 1946 is hem het Vliegerkruis postuum toegekend.
26 juli 1945: De geallieerde graven op de Algemene Begraafplaats in Bloemendaal zijn beplant en van kruisen voorzien.
Hier in vak A 169 ligt begraven Gerrit dirk Hellewaard, geboren 10 februari 1918. Overleden op 22 februari 1945 in Peres, Landkreis Borna in e buurt van Leipzig. Herbegraven op 5 november 1949.
Voor meer informatie kunt u zijn naam intikken op Google.
Hier in vak B-19 ligt begraven: Sergant W.J. Mackay, Royal Air Force, 8 augustus 1941
(26 jaar oud).
Hier in vak B -20 ligt een onbekende soldaat begraven op 9 oktober 1944
"Know unto God"
Hier in vak J 124 ligt begraven: Capt. Tjamme de Vries, Nederlandse mil.missie DBLO 5 - 45
Omgekomen op 5 mei 1945 door een landmijn. Begraven op 7 mei 1945.
Hier in vak E 174 ligt begraven Tieke Jansma, geboren 11 oktober 1913 en overleden in Amsterdam op 12 januari 1945. Bijgezet op 17 januari in Bloemendaal. Zij heeft veel Joodse onderduikers geholpen en kreeg postuum de Israëlische Yad Vashem onderscheiding.
Meer kunt u over haar lezen door haar naam in Google in te tikken.
GEHEIMEN VAN EEN BEGRAAFPLAATS!
Op een soort sokkel staat dit uit hout gekerfde "gedenkteken". Het staat ergens op de begraafplaats direct achter het hek. Jaarlijks werden er zelfs bloemen neergelegd, maar niemand weet wie dat gedaan heeft of waarom?
Op de zijkant staan de jaartallen 11-02-'40 / 07-05-'45. Het is zeer moeilijk te ontcijferen. Wat onder dit gedenkteken rust of heeft gelegen is onbekend.
Een eenvoudige grafsteen vertelt het trieste verhaal van het gezin Veenhoven dat omkwam bij een bombardement op 5 november 1944. KLIK hier op Veenhoven en u krijgt meer informatie over deze familie.
In dit plantsoen komt vrijwel zeker een monument ter nagedachtenis aan het bombardement op de Duinwijcklaan te Bloemendaal van 16 april 1945 waar 9 bewoners en 3 voorbijgangers het leven verloren.
Voor meer informatie kunt u kijken op de pagina "Bommen op Duinwijck"
De RK Begraafplaats St. Adelbertus aan de Dennenweg.
Hier ligt begraven:
F.4007 Private
A.J. Donohue
Prinsess Patricia's Canadian Light Infantry
11 th may 1945
Op Veteranendag 27 juni 2009 werd er een krans gelegd op het graf van A.J. Donohue.
fotoarchief:
Cor van Iperen
OVERVEEN:
De "Eerebegraafplaats" aan de Zeeweg "Nationaal Monument"
Zoals al eerder medegedeeld, heeft het geen zin om over de "Eerebegraafplaats" te Bloemendaal een eigen verhaal te schrijven, daarom verwijs ik u naar de zeer goed gedocumenteerde website van de
"Eerebegraafplaats" zelf.
Zie voor nadere informatie www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu
De Joodse Begraafplaats aan de Tetterodeweg te Overveen
Entree aan de Tetterodeweg te Overveen.
Mr. L.E. Visser (1871-1942): Jurist, President van de Hoge Raad.
Lodewijk Ernst Visser doorliep een glansrijke loopbaan bij de Nederlandse rechterlijke macht. Na een periode als rechter was hij vanaf 1915 werkzaam bij de Hoge Raad; sinds 1939 als president. Op 21 november 1940 werd hij door de Duitse bezetter ontslagen. Geen van de raadsheren van de Hoge Raad tekende protest aan. Visser spreekt zich al in 1936 in het openbaar uit over de behandeling van joden in Duitsland. Eind 1940 wordt hij voorzitter van de Joodse Coördinatie Commissie (JCC) . De JCC heeft als standpunt om de bezetter tegen te werken en wijst collaboratie af.
Visser zette zich tijdens de bezetting enorm in voor de joodse bevolking en was medewerker van het illegale dagblad Het Parool. Op 17 februari 1942 overleed hij in Den Haag op 70-jarige leeftijd aan een hersenbloeding. Op een koude besneeuwde winterdag werd hij 21 februari 1942 te Overveen begraven.
Zijn vrouw Cornelia Visser-Wertheim overleed in het doorgangskamp Westerbork op 20 maart 1944 en is naast haar man in Overveen begraven.
Tevens nog een in memoriam-vermelding van Mr. E.L. Visser, hun zoon, die in het concentratiekamp Mauthausen op 2 september 1942 werd doodgeschoten.
tekst: Clara Brinkgreve, Ferry Walbergen en Joan Patijn.
Als jood begraven worden in oorlogstijd op een Joodse begraafplaats werd na het uitsluiten van de Nederlands Joodse bevolking van het openbare leven, na 1941 bij hoge uitzondering toegestaan door de bezetter.
Sinds jaren weer een begrafenis op de Joodse Begraafplaats:
12 november 2017 werd mevrouw Milly Swaab-Oostra begraven op de Joodse Begraafplaats in Overveen. Mevrouw Swaab-Oostra had te kennen gegeven graag bij haar familie begraven te worden die in de oorlog zijn omgekomen en waarvoor al een steentje lag. Het was een bijzondere gebeurtenis, daar veel graven al enkele eeuwen oud zijn. Er werden psalmen en gebeden uitgesproken. Daarna eerde haar kleinzoon haar en werd ook aandacht besteed aan de onderduikers familie, dankzij wie zij en haar dochter de oorlog overleefden. Mevr. Swaab was ook dankbaar donateur voor het in stand houden van de begraafplaats.
(bron: bericht uit het Bloemendaals nieuwsblad van 15 nov. 2017).
Voor informatie over de Joodse Begraafplaats kijk op Google: Stichting tot behoud Joodse Begraafplaats Overveen.
VOGELENZANG
Vogelenzang beschikt niet over een monument in de vorm van een standbeeld. Wel staat er in de tuin van het seniorencomplex "De Voghelsanck" een bevrijdingsboom. Deze boom is op 7 november 2009 door burgemeester Ruud Nederveen heronthuld. Dit had te maken met de nieuwbouw van "De Voghelsanck".
De Bevrijdingsboom voor Huize "De Voghelsanck"
Op de plaquette staat vermeld: Geplant op 5 mei 1995 ter gelegenheid van de viering van 50 jaar bevrijding.
Ga terug naar Home. Klik op home