
1940 - 1945
De website 1940-1945 Bloemendaal is tot stand gekomen op basis van de
"KRONIEK 1939-1945 " van mej. Anna M. G. Nierhoff.
Zij was hoofd van het gemeentearchief en heeft bijna dagelijks verslag gemaakt van de zaken die zich met name in en rondom het gemeentehuis afspeelden. Het geeft een, achteraf gezien, bizar beeld van de wijze waarop de gemeentelijke organisatie omging met de oekazes van de toenmalige bezetter. Haar notities zijn op stencel bewaard gebleven. Op advies van de Archiefdienst voor Kennemerland is het boek "bewerkt" door de historicus dr. Jaap Vogel.
Bij de opening van de tentoonsteling "1940 Het Leven in de gemeente Bloemendaal 1945" in het kader van de herdenking van 60 jaar bevrijding in 2005, is deze Kroniek gepresenteerd.
De tentoonstelling werd gehouden in "De Zandwaaier" aan de Zeeweg te Overveen en duurde van 2 april t/m 29 mei 2005.
Met dank aan de Gemeente Bloemendaal en Stichting Bloemendaal Initiatief
ISBN 90-809603-1-4 Er is geen tweede druk van verschenen.
--------------------------------------------------------------------------------------------
22-11-2019: Marie - Anne - Nierhoff krijgt eigen straatnaambord voor een schitterend laantje in Vijverpark Overveen.
15.00 uur Was het zover, burgemeester Elbert roest van Bloemendaal hield een korte toespraak in aanwezigheid van..
vlnr. Het naambordje met haar roepnaam er op. Burgemeester E. Roest van Bloemendaal met de nichten van Marie Nierhof.
Marie Nierhoff ontving begin jaren '50 van de vorige eeuw de zilveren medaille van de gemeente Bloemendaal voor haar grote inzet voor de gemeente. Velen kennen inmiddels het schitterende boek over de lanen in onze gemeente en natuurlijk de Kroniek over WOII. Uit handen van de nicht van Marie ontving hij de medaille weer terug met het verzoek deze in het archief van de gemeente te bewaren. De Burgemeester was zeer vereerd met deze geste.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Daarnaast is gebruik gemaakt van het onderstaande naslagwerk:
"Bloemendaal 40-45 een gemeente in de oorlogsjaren".
Dit naslagwerk is uitgegeven door de gemeente Bloemendaal in het kader van 50 jaar bevrijding. Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met "Ons Bloemendaal". De losse verhalen vindt u terug op de site "Oorlogsherinneringen".
Met dank aan de gemeente Bloemendaal.
-----------------------------------------------------------------------------------------
"ONS BLOEMENDAAL"
De editie van ONS BLOEMENDAAL van januari 1995 stond geheel in het teken van 50 jaar bevrijding. De informatie loopt door de hele website heen en maakt het beeld over een gemeente in oorlogstijd meer dan compleet. Met dank aan "ONS BLOEMENDAAL"
Deze bovenstaande boekwerken waren ook de basis van de door mij opgezette tentoonstelling.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Meer over de Tweede Wereld Oorlog over, in en uit Bloemendaal staat omschreven in het boek "Bloemendaal 1940 - 1945, Feiten en Verhalen, geschreven door Carin van Riessen. De boekpresentatie was op 21 april 1995. Een dag later was het in de boekhandels verkrijgbaar. De oplage was 1500 stuks. ISBN 90-9008215-8 NUGI 480. Er is geen tweede druk verschenen.
-------------------------------------------------------------------------------------
"DE PAREL VAN KENNEMERLAND - Bloemendaal van A tot Z" uitgegeven door de gemeente Bloemendaal in 2008 en geschreven door wijlen Hans Pieterson bracht weer nieuwe gegevens waarvan dankbaar gebruik is gemaakt.
FOTO'S
De foto's die u op de websits ziet staan komen uit (tenzij anders vermeld) het prive bezit van Foto Voorwald destijds gevestigd aan de Bloemendaalseweg te Overveen en de Privé collectie van de fam. Bierens de Haan.
Daarnaast mag ik mij verheugen op de destijds privé afgestane foto's van diverse families in de gemeente die niet met name genoemd wilden worden.
Met dank aan de Stichting Ons Bloemendaal, de historische vereniging voor de dorpskernen Aerdenhout, Bloemendaal, Overveen en Vogelenzang. Sinds 2009 behoort de gemeente Bennebroek tot de gemeente Bloemendaal. De geschiedenis van Bennebroek in de Tweede Wereldoorlog vindt u op de site:
Heeft u vragen of aanvullende informatie mail dan naar:
oorlogsarchief@ bloemendaal.nl
Door op Home te klikken keert u terug naar de website.