
1940 - 1945
DEEL 2
De B.S. Binnenlandse Strijdkrachten
De periode van 7 mei tot en met 31 december 1945
De periode vanaf 7 mei 1945 tot december 1945 geeft stap voor stap weer wat er in de loop van dat jaar nog verder gebeurd in de gemeente Bloemendaal. De oorlog was weliswaar voorbij, maar de nawee-en daarvan dreunen nog lang door. De vondst van de massa-graven in de duinen, het herstel van de voedselvoorziening, herstel van het burgerbestuur, het oppakken van NSB-ers en andere personen die meeheulden met de Duitsers trokken een ware wissel op de toch al zwaar op de proefgestelde inwoners. De ravage was groot vooral in Vogelenzang waar de V-1 startbaan was geweest en alle mensen die terugkeerden naar hun huizen, die vaak door de bezetters totaal waren uitgewoond. Een ding hield de mensen overeind "Wij zijn vrij" de oorlog is voorbij. Handen uit de mouwen en beginnen met de wederopbouw in de gemeente Bloemendaal.
7 mei: Om 12.30 uur wordt op verschillende plaatsen in de gemeente een bekendmaking aangeplakt. vermeldend dat Jhr. Mr. C.J.A. den Tex deze middag om 15.00 uur in de gemeente wordt verwacht, teneinde zijn ambt als burgemeester te aanvaarden. Tegen 15.00 uur komt een afdeling Padvinders der "Elswoutgroep" onder aanvoering van vaandrigt D. Bonnes aangemarcheerd, twee padvinders stellen zich op ter weerszijde van het bordes, de een houdt de Nederlandse driekleur vast, de andere draagt de Bloemendaalsevlag. Vervolgens komt een groep Binnenlandse Strijdkrachten aan onder commando van J. Koolhaas Revers. Politie, padvinders en strijdkrachten stellen zich op ter weerszijde van de oprijlaan, voerende naar het bordes. Kort te voren was de reeds gehesen Nederlandse vlag op het raadhuisterrein gestreken.
Dikke rijen mensen in afwachting van de terug keer van burgemeester den Tex.
Tegen 15.30 uur arriveert de auto met daarin de burgemeester en zijn vrouw en hun twee dochters.
Een warm welkom valt de burgemeester en zijn echtgenote ten deel.
Ondanks de schaarste was het bordes van het gemeentehuis versierd met bloemen. Deze kleine meid ( Ankie Cassee) wacht met een stralend gezicht de komst van de burgemeester af om mevr. den Tex de bloemen te overhandigen.
De ambtsketen ligt klaar om burgemeester Den Tex in zijn functie te herstellen onder luid gejuich van de omstanders.
Na het aanbieden van de bloemen neemt Mr. F.J.D. Theijse, voorzitter van Nederlands Volksherstel het woord. Na deze toespraak doet de burgemeester zijn ambtsketen om en houdt vervolgens een rede.
Daarna worden de aanwezigen verzocht, nadat door de burgemeester de vlag gehesen zal zijn, het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus te zingen. Na een driewerf hoera op H.M. de Koningin, Nederland, de burgemeester van Bloemendaal, gevolgd door een driewerf hoera voor Mr. Theijse, wordt de plechtigheid besloten.
Voor de plechtheid begon, vlogen tal van geallieerde bommenwerpers, die voedselpakketten gingen uitwerpen, over het gemeentehuis.
ALGEMENE INFORMATIE!
De proclamatie van het Commando der Binnenlandse Strijdkrachten in gewest 12 verschijnt. Volgens ingekomen berichten kunnen de Canadese troepen vandaag nog niet in Haarlem en omgeving verwacht worden.
De BS (Binnenlandse Strijdkrachten) zijn thans druk in de weer, per auto, motorfiets of rijwiel. Een gedeelte van hen is in uniform, blauwe overal met muts en zij dragen om de linker arm een blauw en oranje gestreepte band met de opdruk "Oranje". Ook de niet ge-uniformeerde mensen dragen deze band. Zij worden ondergebracht in Bloemendaal in de Christelijke school en het voormalig P.E.N. gebouw aan de Korte Kleverlaan, in Overveen in de Julianaschool, in Aerdenhout in de school van de Scholengemeenschap Aerdenhout-Bentveld en voor Vogelenzang is dat de R.K. School. De centrale Commandopost is ondergebracht in Huize "Duinlust" aan de Duinlustweg 16 te Overveen.
NOODGEVANGENIS te Overveen
Huize "Duinrust" (later Marine Hospitaal) aan de Bloemendaalseweg 287 doet dienst als centraal arrestantengebouw ofwel noodgevangenis. Tussen mei en november worden er 850 personen (NSB-ers en handlangers) gevangen gehouden. Op het laatst zijn er nog 218 gevangen van wie de meeste vrouwen.
Vanaf 16.00 uur hedenmiddag wordt aan de B.S. order gegeven om een begin te maken met de arrestaties van N.S.B-ers.
Nu zijn wij weer de baas, dus...........ERUIT!!!!!!!
Voor meer over de B.S in Bloemendaal klik op
De B.S. Binnenlandse Strijdkrachten.
8 mei: Er wordt een proclamatie aangeplakt van de Vertrouwensmannen der Regering: Nederland herwint zijn vrijheid. De burgemeester vaardigt een vestigings- en verhuisverbod voor deze gemeente uit.
Om 10.00 uur wordt de eerste vergadering gehouden van de burgemeester en de wethouders Ing. J. Ouwenhand en Adr. Cassee.
De Canadese troepen worden vandaag in Bloemendaal verwacht.
De Canadezen zijn er nu echt.
Om 12.00 uur komt een grote colonne Canadese wagens vanaf de Julianalaan de gemeente Bloemendaal binnenrijden en rijdt via de Bloemendaalseweg naar het dorp Bloemendaal. Het enthousiastme onder de bevolking is groot.
Voor meer over de intocht klik op: Intocht de Canadezen
Tegen 12.30 uur komt de Commandant van het te Bloemendaal aangekomen Canadese Legercorps, Colonel Clarkc D.S.O. met gevolg naar het gemeentehuis en wordt aldaar door de burgemeester begroet.
10 mei: Duitsland capituleert definitief. Eerst in Reims en later in Berlijn. De Tweede Wereldoorlog is voorbij in Europa. Alleen in het Verre Oosten gaat de strijd nog door. Japan is nog niet verslagen.
10 / 11 mei: Op beide dagen wordt er t.b.v Nederlandfse oorlogsslachtoffers een collecte gehouden. De bussen van Winterhulp worden overgeschilderd in het oranje met een witte band met daarop in het oranje: "Nationale inzameling Nederlands Volksherstel".
Gemeente Bloemendaal
In de nacht van 10 op 11 mei, zijn de Duitsers uit Vogelenzang vertrokken. Door de B.S worden de huizen waarin de Duitsers hebben gezeten leeggehaald. Verschillende personen - onder wie ook enkele leden van de B.S- werden aan de politie overgeleverd, omdat zij zich goederen hadden willen toeeigenen. Veel ingezetene hebben grotendeels hun meubilair teruggekregen, mede door het werk van de B.S.
11 mei: De eerste Duitsers vertrekken
Aftocht der Duitsers hier op de Bloemendaalseweg te Overveen.
Vanaf heden kan met op straat terugtrekkende Duitse troepen waarnemen. Men wordt verzocht rustig te blijven, niet te schelden of te schreeuwen en de aftocht niet te bemoeilijken. Veel burgers kijken dan ook zwijgend toe als een stoet passeert.
Het terugtrekken van de Duitse troepen (met de fiets?) verliep doorgaans zonder problemen.
Aftocht van Duitse soldaten uit de gemeente Bloemendaal.
De afdeling Bloemendaal van de Stichting Nederlands Volksherstel district Kennemerland-Zuid begint met een 10-tal medewerkers in de wachtkamer van het gemeentehuis haar werkzaamheden ten behoeve van oorlogsslachtoffers, ge?vacueerden en ondergedokenen. Het bureau staat onder leiding van de heren Dr. L.M. van Dis en mr. C. Stapel.
Hedenmorgen om 11.00 uur komt het bevolkingsregister terug uit Haarlem waar het op last van de Duitsers sedert 5 januari was opgeslagen.
Jan van de Klashorst, oud 16 jaar, wonende Pr. Hendriklaan 17 te Overveen, verdrinkt bij het zwemmen in de tankgracht aan de Pr. Hendriklaan. Bewoners van de Oranje Nassaulaan en omgeving hebben een kinderfeestje georganiseerd, maar stellen dit uit i.v.m het tragische ongeval.
De bewoners van de Julianalaan vieren de herdoping van de "Lindelaan" in Julianalaan. 's Avonds wordt er bij en op 't Stoopsplein door de jeugd gedanst en in het jeugdhuis van Bloemendaal is een filmvoorstelling voor de soldaten waar ook burgers mogen komen. De film die vertoond wordt heet: "Nothing but trouble" van Stan Laurel & Oliver Hardy.
Het Oranje Comit? "Aerdenhout-Bentveld" geeft een feestelijke bijeenkomst op het Schulplein en in Vogelenzang wordt een dans-avond gegeven voor de Canadezen.
12 mei: Opnieuw vertrekken grote groepen Duitsers langs de Bloemendaalseweg naar de verzamelplaatsen waar zij ontwapend zullen worden. Om 10.00 uur 's morgens komt een colonne van tientallen Duitse auto's langs het gemeentehuis. Het zijn allerlei Duitse wagens die voorbij trekken; luxe auto's, autobussen, vrachtwagens, trucks met opleggers, tankwagens voor benzine en motoren met of zonder zijspan en op de fiets.
Terugtrekkende Duitse troepen (op de fiets?) leverden doorgaans geen grote problemen op. Af en toe werd er naar ze gefloten of geschreeuwd.
's Avonds om 19.00 uur wordt er op het sportveld aan de Zeeweg en voetbalwedstrijd gehouden tussen de Canadezen en een elftal van de Bloemendaalse Distributiedienst. De uitslag is 3-3.
14 mei: Volgens een rapport van de afdeling Bevolking zijn in deze gemeente in totaal zo'n 600 Bloemendaalse ingezetenen nog niet in hun woning teruggekeerd. Deze personen werden in februari 1943 z.g "uitgekampd" Zij bevinden zich in andere gemeenten. Ook zijn er no 3.000 evacuees uit Velsen. Het aantal evacuees uit Zandvoort bedroeg slechts 20 en zijn allemaal in Aerdenhout ondergebracht.
Vissen naar wapens in de vijver van huize Wildhoef. Alleen een paar laarzen was het resultaat.
15 mei: Het adviesbureau van Nederlands Volksherstel wordt met toestemming van het Militair Gezag overgeplaatst naar "Hotel Stein"aan de Bloemendaalseweg 186, dat juist door de "Brigade Irene" is leeggehaald. Het bedoeld perceel was vanaf 10 mei 1943 ge-exploiteerd als "Stein Hotel-restaurant en Wehrmachtsverkehrslokal"
16 mei: Door de B.S afdeling Bloemendaal wordt vanuit een speciale auto voedsel verspreid aan zieken en zwakken uit de gemeente. Het voedsel is verkregen door huiszoeking bij N.S.B-ers. Het bestaat uit: cacao, vet, boter, groente, fruit in blik, rijst, suiker en melkpoeder. In totaal worden 200 personen geholpen.
VOGELENZANG
Hedenmiddag heeft de ontbinding plaats van de afdeling Vogelenzang van de Binnenlandse Strijdkrachten. De adj. compagnies-commandant Lagendijk dankt zijn mannen voor hetgeen zij gedurende hun diensttijd hebben verricht en spreekt een woord van dank tot de kapelaan en de te Vogelenzang gestationeerde agent van politie J. Geertsema. Daarna richt de adjudant van de Chef Staf der B.S woorden van dank tot de heer Lagendijk voor de wijze, waarop hij en zijn mannen hun werk hebben gedaan.
17 mei: Op het sportveld aan de Donkerelaan te Bloemendaal hebben sportwedstrijden plaats voor Canadezen. Een korps tamboers en hoornblazers geeft er een demonstratie.
DE AVONDKLOK WORDT WEER INGESTELD!
19 mei: De avondklok wordt weer ingesteld. Enerzijds om de orde te handhaven anderzijds om illegale praktijken tegen te gaan waaronder ook valt houtkap voor de nog steeds functionerende allesbrander.
De avondklok is van 23.00 uur tot 04.00 uur in de morgen.
Er vinden grote sportwedstrijden plaats voor de Canadezen aan de Donkerelaan. Een 5-tal sportploegen van hier nemen er aan deel. De Donkerelaan staat geheel volgeparkeerd met Canadese legenrvoertuigen en motoren. Naast een Canadees-Schots muziekcorps speelt ook het muziekcorps van het Nederlandse Leger des Heils.
21 mei: Mr. M.M. Kwint heeft heden zijn werkzaamheden als burgemeester van Velsen hervat. Burgemeester den Tex wordt nu uit zijn functie van waarnemend burgemeester voor Velsen ontheven en kan zich geheel toeleggen op de gemeente Bloemendaal.
22 mei: De 11-jarige J. van Staveren, wonende te Haarlem, die met 2 vriendjes in een mijnenveld bij de schietbaan aan de Zeeweg liep, is aldaar door een mijn gedood. Hij was op een mijn gaan zitten, waarna deze explodeerde. Zijn vriendjes hebben geen ernstige verwondingen opgelopen.
De ambtenaar van afd. Onderwijs dhr. H.M. van Schouwenburg hervat zijn werkzaamheden op de secretarie. Hij was in december 1943 opgeroepen voor de Arbeitseinsatz en zou gaan werken bij een spaarbank in Halle bij Leipzig. Hij wist tijdens het transport te ontsnappen en dook onder bij familie in Nijmegen. daarna kwam hij in Den Haag terecht en kreeg werk via het Gewestelijk Arbeidsbureau op het bureau Oogstvoorziening als kantoorbediende. In september kwam hij terug in Haarlem en dook onder tot na de bevrijding.
23 mei: De stroomvoorziening aan het gemeentelijk waterbedrijf is hersteld. De waterbesparing wordt opgeheven.
24 mei: Alle Duitsers en Staatlozen, die vroeger de Duitse Nationaliteit bezeten hebben, moeten zich aan het Bureau Vreemdelingendienst van de plaatselijke politie te Overveen melden.
25 mei: De Militaire Commissaris in Noord-Holland waarschuwt tegen het weghalen van palen en omheiningen van mijnenvelden door de burgerbevolking en verzoekt tot het doen van opgaven betreffende de ligging van de landmijnen.
29 mei: De Provinciale Commissaris stelt voor de zuivering van de burgemeesters in de provincie Noordholland een Commissie van Advies in.
29 mei: Het voormalige "Kinderheim" thans Kinderhuis aan de Bloemendaalseweg 142 komt onder voogdij van de Raad voor Kinderbescherming te Haarlem. In februari 1946 verhuisde het Kinderhuis naar de Hazepaterslaan 34 in Haarlem.
30 mei: Van ongeveer 9.00 uur tot 13.00 uur trekken onafgebroken Duitse, reeds ontwapende, troepen door de gemeente.De route gaat langs de hele Bloemendaalseweg, de Donkerelaan en de Brederodelaan. als het Provinciaal Ziekenhuis, dat als lazaret is ingericht, wordt gepasseerd en zich daar gewonde Duitse voor de ramen vertonen, heffen de passerende krijgsgevangen op commando spreekkoren aan en roepen hun gewonde kameraden toe "Auf Wiederseh'n in der Heimat" enz. Wat er van hun Heimat nog over was wisten de meesten niet.
Op de hoek van de Bloemendaalseweg en de Korte Kleverlaan is een Rode Kruispost ingericht. Veel soldaten hebben de Duitse adelaar van hun uniform verwijderd. De bewaking van de troepen geschiedt door Canadeze militairen, zeer gering in aantal. Meestal gaat een tank voor, een in het midden en een achter de troep.
31 mei: Opnieuw eindeloze rijen Duitse krijgsgevangen, zij trekken tusen 13.00 en 17.00 uur door de gemeente via de Bloemendaalseweg, Hartenlustlaan en Kennemerweg. Onder de krijgsgevangenen bevinden zich veel "gekleurde" regimenten.
Opnieuw doden bij het ontploffen van projectielen in de duinen!
In de duinen ten westen van de Tweede Doodweg zijn hedenmiddag rond 16.45 4 jongens door ontploffing om het leven gekomen. Ze zijn genaamd: Petrus Gerardus en Gijsbertus Johannes Assendelft, oud respectievelijk 13 en 11 jaar. Petrus Lijcklama, oud 12 jaar en Johannes Gijsbertus Turkenburg oud 15 jaar, allen wonende aan de Stationstraat te Hillegom. De jongens hebben vermoedelijk een stuk van een V-projectiel gevonden en dit is ontploft. Canadezen militairen hebben toegezegd te zullen zorgdragen voor opruiming van nog aanwezige V-resten. Opnieuw wordt de bevolking ernstig gewaarschuwd voor de nog aanwezige explosieven in de duinen en omgeving en daar extra allert op te zijn.
Het puinruimen begint !
31 mei begin juni:
De Mauermuur nabij het adriaan Stoopsplein wordt gesloopt. Dit wordt gedaan door Duitse soldaten onder canadess toezicht.
Een gedeelte van de z.g. "Höckers" ter weerszijden van de Juilanalaan en Waldeck Pyrmontlaan worden door de Duitse krijgsgevangen onder toezicht van de Canadezen tot ontploffing gebracht. Er wordt een begin gemaakt met het dempen van de tankgracht aldaar.
Het bureau Bezettingszaken (voormalige afdeling Duitse Zaken) wordt verplaatst naar het perceel Bloemendaalseweg 186 (voormalig hotel Stein).
HET ONTDEKKEN VAN DE MASSAGRAVEN IN DE DUINEN
Hoewel men al op zoek was naar de massagraven in de duinen wordt er nu ook in de kranten aandacht besteed aan het ontdeken daarvan. Deze en de volgende maanden zullen de kranten er vol mee staan. Aan deze artikelen is het volgende ontleend.
Het zware en vaak ook emotionele werk is begonnen.
Toen in december 1944 door de stopzetting van de stroomlevering ook voor het Crematorium te Westerveld, waar de Sicherheidsdienst gewoon was de gefusilleerden te verassen, dit niet meer mogelijk was, moest tot begraven der ge-ecuteerden worden overgegaan. Door de ontdekking van de massagraven in het duingebied ten Noorden van de Zeeweg en ten Zuiden van dei weg ter hoogte van het zg. Helmmonument (gelegen in de gemeente Zandvoort) is komen vast te staan, dat aldaar enige honderden gevallenen sedertdien tot de bevrijding begraven zijn.
Ontdekking der massagraven.
In dit verband heeft de Dienst Politieke Misdrijven te Amsterdam de begrafenisondernemer Noest en Johan Bleekemolen, benevens de knecht van laatstgenoemde, Van der Lee in hechtenis genomen. Voor zover het de provincie Noord-Holland betreft werd door de SD eerst Noest en later Bleekemolen , die ook al bij verschillende crematies zijn bemiddeling had verleend. Daar het in de bedoeling lag de graven geheim te houden, mocht de teraardebestelling nergens op een algemene of bijzondere begraafplaats geschieden.
Met de dag werd de verbijstering groter bij het vinden van zoveel executieplekken met daarin de lichamen van de gex?cuteerden.
Vandaar dat Bleekemolen de lijken moest vervoeren naar het eenzame duinterrein ten westen van Haarlem, dat door talloze mijnenvelden voor oningewijden volkomen ontoegankelijk was. De plaatsen, waar de lichamen der gevallen strijders aan de aarde moesten worden toevertrouwd, werden aangewezen, nu hier, dan daar.De begrafenis geschiedde op zodanige wijze, dat na verloop van enkele dagen ieder graf onherkenbaar was. Bovendien wiste het altijd stuivende duinzand spoedig alle sporen uit.
De ene ontdekking was nog gruwelijker dan de andere.
Door de arrestatie van Bleekemolen en de inbeslagneming van zijn administratie zijn de slachtoffers nu toch bekend geworden. uit de administratie bleek waar en wanneer hij telkens gefusilleerden had weggehaald. Voor elk geval kreeg hij van de SD schriftelijk opdracht met de mededeling erbij , dat hij de begrafeniskosten in rekening kon brengen bij het bestuur der gemeente, waar de executie had plaatsgevonden. De opdrachten bevatten in de meeste gevallen naam, geboorteplaats, geboortedatum en woonplaats der slachtoffers. voor elk transport werd een nieuw graf gedolven, zodat men aan de hand van het aantal lichamen, dat zich in een graf bevond, ongeveer kon vaststellen met welke groep men te doen had. Bleekemolen heeft zelf bij het begin van de opgravingen de plaatsen moeten aanwijzen, waar hij voor fl. 52,00 per slachtoffer, zijn gruwelijk werk heeft verricht. Hij en zijn knecht haalden kort na de executie de gevallenen per vrachtwagen af en brachten deze naar de duinen. Daar groeven zij samen de gaten, waarin zij de lijken -ongekist- legden.
De Dienst Politieke Misdrijven stelden een Commissie samen om met de identificaties en secties te beginnen.
Op verzoek van de Dienst Politiek Misdrijven verricht Dr. J.P.L Hulst uit Leiden de secties, bijgestaan door Dr. H. Wamsteker uit Haarlem, Mej. W. v.d. Donk van de D.P.M. te amsterdam. Namens het parket van het Arrondischement Amsterdam wonen Mr. H. Wassenbergh, substituut-officier van justitie en Mr. C.H. Plug, rechtercommissaris het opdelven van de graven bij, terwijl voor justiti?le autoriteiten Dr. R. van Dam en Dr. Nieland aan het onderzoek deelnemen.
In het totaal zijn 412 gefusilleerden gevonden, van verreweg de meesten (ongeveer 340) kon de indentiteit worden vastgesteld. In het massagraf ten noorden van de Zeeweg, ter hoogte van het Helmmonument, werd het stoffelijk overschot aangetroffen van Hannie Schaft, de enige vrouw onder al deze slachtoffers.
De Justitie heeft deze zaak ter hand genomen met het doel om enerzijds bewijsmateriaal tegen de SD te verkrijgen, anderzijds om de identiteit van de slachtoffers vast te stellen, ten einde de familieleden zoveel mogelijk zekerheid te verschaffen omtrent de laatste rustplaats van hun verwanten.
Hannie Schaft, hier op de Kleverlaan te Haarlem
Ergens in de duinen gebeurde het, wat het daglicht niet verdragen kon!
Op een mooi gelegen duinterrein ter grootte van 20 ha., gelegen ten noorden van de Zeeweg, daartoe beschikbaargesteld door de Erven Van der Vliet, zal een begraafplaats worden ingericht als laatste rustplaats van de gevallen verzetastrijders. (Blijkens latere mededelingen ligt het in de bedoeling van de Stichting "De Eerebegraafplaats te Bloemendaal" om op deze begraafplaats een groot monument te bouwen.
2 juni: Rond 15.45 uur zijn ten gevolge van een explosie in de duinen aan de Zeeweg van verschillende percelen aan de Bloemendaalseweg en van een perceel aan de Pernambucolaan ruiten gesprongen.
8 juni: De voormalige NSB-wethouder J. Keuter is ongeveer een week geleden te Appingendam aangehouden. (kijk verder op Zuiveringen of op de site De N.S.B.
9 juni: De districts-Militaire Commissarissen zullen alle auto's vorderen, die nog niet ten bate van Neerlands recontrucie worden gebruikt. Deze maatregel is noodzakelijk om de volkshuishouding snel op gang te brengen.
13 juni: De directeur van het gemeentelijk waterbedrijf deelt mede, dat als gevolg van ontploffingen in de week van 3 tot 9 juni aan de gebouwen van het bedrijf meer schade is toegebracht dan in de oorlogstijd 1940-1945. Aan het pompstation zijn ruiten gebarsten of geheel versplinterd, meerdere ruiten zijn gebroken van de woning, machinekamer en filters, terwijl verscheidene deuren uit hun sponningen zijn geslagen en daardoor hang en sluitwerk is vernield.
14 juni: Feest bij de Canadezen op de Duinlustweg te Overveen.
(klik op Intocht der Canadezen).
Oprichting van de Vereniging van oud-illegale werkers)
20 juni: In Huize "Duinlust" te Overveen heeft de oprichtingsvergadering plaats van de Vereniging van oud-illegale werkers. De Raad van Illegaliteit (nu Commissie van advies) is samengesteld uit: W.C. Bier (R.R.) voorzitter, H. Heule ( L.O.) secretaris; H van de Bunt (kerkelijk verzet), P. Heybroek (N.S.F.), C de Jong (B.S.) en mej. Mr. G. van der Molen (pers).
De heer A. Hiemstra, gewezen commissaris van politie in deze gemeente, overlijdt in zijn huis aan de Korte Kleverlaan 76 te Bloemendaal.
27 juni: De Politieke opsporingsdienst ( P.O.D.) Haarlem, afdeling Zuid, te Bloemendaal betrekt huize "De Beek", Busken Huetlaan 6 te Bloemendaal en begint daar officieel haar werkzaamheden. Als hoofden van deze dienst treden op: Mr. E.H.F.M. Schaeck Mathon (juridische afdeling), P.J. van IJzendoorn (politionele afdeling) en J.W.H/. Dormaar (administratieve afdeling). Tot 1 april 1946 is de P.O.D. in huize "De Beek" gevestigd geweest, daarna is de dienst ondergebracht bij de Politieke Recherche Afdeling (P.R.A.) door de concentrastie van 3 districten; Haarlem-Noord, Haarlem-Zuid en Haarlem-Centrum, waarvan het bureau te Haarlem gevestigd was.
29 juni: De Verjaardag van Prins Bernhard leidt tot een buurtfeestje in Bloemendaal door de bewoners van de Essenlaan georganiseerd.
30 juni: Het bureau Roerende goederen van vijand en landverraders Bloemendaal is van perceel Bloemendaalseweg 186 (voormalig hotel Stein) overgebracht naar perceel Bloemendaalseweg 237a.
Hotel Zomerzorg gelegen aan de Brederodelaan hoek Zomerzorgerlaan.
1 juli: Het vroeger hotel-restaurant "Zomerzorg" aan de Brederodelaan te Bloemendaal wordt door "Volksherstel" Haarlem ingebruik genomen voor vacantiegelegenheid voor vrouwen, die in haar gezin met oorlogsmoeilijkheden te kampen hebben. De vrouwen verblijven er een week.
2 juli: De tram tussen Amsterdam-Haarlem-Aerdenhout-Zandvoort begint weer te rijden. Klik op de link Openbaar vervoer
4 juli: In huize "Duinrust", centraal arrestantengebouw voor NSB-ers e.d. breekt rond 17.00 uur een lichte brand uit. Het gebouw krijgt waterschade en enige brandschade. Persoonlijke ongelukken doens zich niet voor.
8 juli: Aan het einde van de Zeeweg worden rond 19.05 uur twee jongens getroffen, hoogstwaarschijnlijk ten gevolge van het spelen met een explosief voorwerp, aangezien op de plaats , waar het ongeval is gebeurd, geen mijnen liggen (midden op het fietspad). Het zijn de 12 jarige jongens Foppe de Vries en Jacob hensen, beiden uit de Timorstraat te Haarlem. Foppe de Vries is op slag dood, de andere jongen, die zwaar gewond is, wordt door de E.H.B.O. van "Duinrust" naar de Mariastichting in Haarlem gebracht.
13 juli: Wethouder Ing. J. Ouwehand wordt krachtens het besluit van de Commissaris van de Koningin in Noord Holland van heden uitgesloten van het lidmaatschap van het college van burgemeester en wethouders van Bloemendaal en gedetineerd in de strafgevangenis te Haarlem. (kijk ook op :
Herstel burgerbestuur ).
14 juli: De bewoners van de Boslaan te Bloemendaal organiseren eenbevrijdingsfeest. Om 2 uur heeft de opening plaats met een optocht van versierde autopeds, fietsen enz. Om 8 uur 's avonds is er een gekostumeerde voerbalwedstrijd. Het feest wordt besloten met een kampvuur.
15 juli: Met ingang van vandaag wordt er weer op beperkte schaal stroom geleverd. (zie de site Openbare nutsvoorzieningen).
16 juli: De afdeling evacuatie (huisvesting) wordt ondergebracht in het voormalige hotel Stein aan de Bloemendaalseweg 186. Daar zit reeds Nederlands Volksherstel en Bezettingsschade (de voormalige afd. Duitse Zaken).
Landgoed "Lindeheuvel"
18 juli: Op het landgoed "Lindenheuvel", Ter Hofstedeweg 1 te Overveen heeft 's avonds om 20.00 uur een grote godsdienstige bijeenkomst plaats voor de jeugd, uitgaande van de Ned. Hervormde Kerk, de Rooms Katholieke Kerk en de Gereformeerde Kerk te Bloemendaal Overveen en Aerdenhout. De onderwerpen zijn: Wie zijn wij? , Wat willen wij? Sprekers zijn Ds. L. Blijdorp en pastoor W.M. Bosch. Het Jeugdapp?l is ondertekend door het Convent van geestelijken te Bloemendaal, Overveen en Aerdenhout.
CORRIE TEN BOOM
18 juli: Mejuffrouw Corrie ten Boom uit Haarlem, ex-politieke gevangene, neemt het initiatief tot de oprichting van het herstellingsoord "Schapenduin" te Bloemendaal voor terugkerende concentratiekampbewoners. Binnenkort zal het herstellingsoord, waarvoor mevrouw Bierens de Haan - geb. jkvr. Van Riemsdijk een gedeelte van haar huis "De Schapenduin", Brederodelaan 57 aan mej. Ten Boom beschikbaar stelde, worden geopend. Het zal voor dertig personen plaats bieden.
19 juli: De bewoners van de Prins Hendriklaan, Waldeck Pyrmontlaan, Oranje Nassaulaan en Ernst Casimirlaan geven vandaag een bevrijdingsfeest. 's morgens om 8.30 uur wordt een aubade gebracht aan de burgemeester door kinderen met versierde wagentjes. Onder leiding van musicus Piet Halsema brengen de kinderen enige liederen ten gehore. De burgemeester dank de kinderen voor de hem gebrachte aubade.
Onder auspici?n van Nederlands Volksherstel en de Nationale Hulpactie Rode Kruis ( H.A.R.K.) in Haarlem , Bloemendaal en Heemstede wordt door de gezamelijke leerlingen van de middelbare scholen te Haarlem en Bloemendaal een goederen inzameling gehouden ten behoeve van het zwaar geteisterde Venray onder de leuze van;
"BETER EEN KAMER LEEGGERUIMD, DAN HET HELE HUIS IN PUIN"
20 juli: Binnen het raam van de grote stichting 1940-1945 is opgericht een afzonderlijke stichting, die ten doel heeft het exploiteren van herstellingsoorden voor oud-illegale strijders, teruggekomen uit gevangenis of werkkamp en die herstel nodig hebben. Enkele grote gebouwen zijn daarvoor reeds in exploitatie gebracht, oa. in deze gemeente huize "Kareol" aan de Van Lennepweg te Aerdenhout.
23 juli: Hedenmiddag om 17.45 uur worden twee kinderen op de Zeeweg door een ontploffing gewond. Het zijn de 5-jarige Aaltje en de 7-jarige Leendert Paap, wonende Oranje Nassaulaan 129 te Overveen. De kinderen hebben vermoedelijk een ebonieten buisje gevonden, dat later ontploft is.
25 juli: Door het plaatselijk commando der Ned. Binnenlandse Strijdtkrachten te Bloemendaal wordt in het gymnastieklokaal van de Julianaschool te Overveen een fototentoonstelling gehouden over de bezettings- en bevrijdingstijd. Tentoongesteld worden foto's van verdedigingswerken, vernielingen, terugkeer burgemeester Den Tex, arrestatie NSB-ers, vertrek Duitse krijgsgevangenen, stafkwartier B.S enz.
26 juli: De directeur van Publieke Werken rapporteert, dat van de 440 door oorlogsgeweld beschadigde of vernielde woningen er thans 405 zijn hersteld.
Voorts, dat de geallieerde graven op de Algemene Begraafplaats te Bloemendaal zijn beplant en voorzien van kruisen.
28 juli: Heden zijn 200 leerlingen van het Kennemer Lyceum naar Texel vertrokken, waar zij zullen helpen met het binnenhalen van de oogst.
Ter herdenking van de bevrijding wordt op het Kerkplein te Bloemendaal een buurtfeest gehouden voor de bewoners van het Kerkplein en omgeving. Het programma bevat o.a gekostumeerde optocht, kinderen- en volksspelen en poppenkastvertoning. Het feest voor kinderen is van 14.00 tot 18.00 uur, na 20.00 uur voor de ouderen. Tot 02.00 uur dansen en muziek. Het Bloemendaalse Harmoniekorps "Sursum" verleent muzikale medewerking.
Eind juli: De Landelijke organisatie voor Onderduikers, afdeling Bloemendaal, doet een beroep op de ingezetenen van deze gemeente tot het verlenen van financi?le steun aan de Stichting 1940-1945 voor het exploiteren o/m van het herstellingsoord "Kareol" te Aerdenhout tot herstel van de krijgsmakkers, teruggekomen uit gevangenschap of werkkampen.
4 augustus: Aan de vooravond van de verjaardag van prinses Irene wordt door de bewoners van de Dr. D. Bakkerlaan en de Ing. Bispincklaan een feest georganiseerd. 's middags voor de kinderen en 's avonds dansen en een filmvertoning op het schoolplein van de Bornwaterschool.
9 augustus: Als opvolger van Dr. Ir. Keulemans wordt de leiding van de bewaarplaats voor politieke gevangenen "Duinrust" aan de Bloemendaalseweg 287 te Overveen in handen gelegd van de heren J. Verduyn, oud marine-officier en van Drs. J.C. van Loenen. In "Duinrust" bevinden zich op dit moment 860 gevangenen, die door 160 bewakers worden bewaakt.
J A P A N C A P I T U L E E R T !!!!
15 augustus: De capitulatie van Japan wordt bekend gemaakt. Hiermee komt officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog.
16 augustus: Naar aanleiding van de Japanse capitulatie besluit de regering deze dag als Nationale feestdag te beschouwen. Het gemeentehuis en de dienstgebouwen zijn gesloten. alleen op het dorpsplein in Overveen bij Hotel Rozendaal wordt 's avonds gedanst.
18 augustus: Hedenmiddag om 15.00 uur vindt de opening plaats van het herstellingsoord voor oud-illegalestrijders en ex-politieke gevangenen "Kareol" Aanwezig zijn vele autoriteiten, o.a de vertegenwoordiger van Z.K.H. Prins Bernhard, majoor Waringa, generaal Koot, commandant van de B.S. in bezettingstijd , luitenant Clark van het Canadese leger, minister W. Drees, de heer van Velsen, voorzitter van de Stichting 1940-1945, de burgemeesters van Amsterdam, Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en anderen. Eerste spreker is de heer Van Riel, voorzitter van de Stichting Herstellingsoord, vervolgens minister W. Drees, daarna luitenant-kolonel Clark en tot slot de heer Van Velsen. na de toespraken wordt door minister Drees een door Albert Helman opgestelde oorkonde ingemetseld, terwijl de zangeres Annie Woud, door de heer Lichtenberg op het orgel begeleid, het Wilhelmus zingt gevolgd door het lied "Gelukkig is het Land". bovendien verleent het Sweelinck-kwartet muzikale medewerking. "Kareol", dat voor herstelingsoord speciaal werd verbouwd en met bijzondere zorg is ingericht staat onder leiding van de doktoren Kroon, Blauw en Bouman.
19 augustus: Vanwege het door de regering gedane verzoek om de zondag als algemene Dankdag aan te merken naar aanleiding van de capitulatie van Japan, worden heden in alle kerken dankdiensten gehouden.
20 augustus: De burgemeester roept de bevolking op tot steunverlening aan Nijmegen en Venray.
Heden wordt er op beperkte schaal weer gas geleverd.
(zie Openbare Nutsvoorzieningen).
25 t/m 31 augustus: Gedurende deze dagen wordt er in de gemeente een collecte gehouden voor de Stichting 1940-1945.
27-8 t/m 1-9: Wordt er in de gemeente een collecte gehouden met de naam "Bloemen-tolk van onze dankbaarheid". De opbrengst van de collectie zal besteed worden voor het aanbieden van bloemen aan de landen, die ons in de oorlog geholpen hebben, teneinde deze onze dank te betuigen.
30 augustus: Ter inleiding van de Oranjefeesten, die tevens bevrijdingsfeesten zullen zijn, wordt hedenavond om 8 uur in de duinen bij het Brouwerskolkje een herdenkingsavond voor de gevallenen gehouden. De sprekers ijn: 1e. Pater G. Tijnagel O.F.M., 2e Ds. C.H. Brandt, Ev. Luth. predikant te Haarlem en Kapitein J. Koolhaas Revers, commandant van de B.S. te Bloemendaal. Voorts verlenen medewerking de Haarlemse Orkest Vereniging o.l.v Yvon Baarspul ne de Koninklijke Liedertafel "Zang en Vriendschap" o.l.v Frits Schuurman. Het aantal aanwezigen wordt op enige duizenden geschat.
31 aug. / 1 september: Gedurende beide dagen worden in de dorpen Bloemendaal, Overveen, Aerdenhout en Vogelenzang de Oranjefeesten tevens bevrijdingsfeesten met groot enthousiastme gevierd.
Het winkelpand van groente- en fruithandelaar Aad van Riessen aan de Bloemendaalseweg 261 te Overveen in begin 1940.
Het zelfde winkelpand maar nu op 31 augustus 1945. Er was een grote etalage wedstrijd georganiseerd ter gelegenheid van de bevrijding en Koninginnedag. Nummer 1 werd Aad van Riessen. Zijn etalage hing vol met witte en blauwe Hollandse druiven met in het midden twee potten met oranje worteltjes.
9 september: hedenmiddag om 3.45 uur heeft een ernstig ongeval plaats aan de betonweg lopende van de Zeeweg naar IJmuiden door de duinen. Christiaan Zuiderwijk, oud 23 jaar, wonende Rijswijkseweg 294 te Den Haag en Hendrikus Mink oud 25 jaar, wonende Brouwersstraat 12 r. te Haarlem hadden zich in een bunker in de duinen begeven. Toen Zuiderwijk zich reeds weer buiten bevond en Mink nog in de bunker was, volgde een zware ontploffing. Mink werd hierdoor uit de zwaar beschadigde bunker geslingerd. Hij heeft vermoedelijk in de bunker een bus met ontplofbate stof gevonden, die enige jongens volgens hun verklaring daarin hadden gelegd. Mink, die zeer ernstig getroffen is en Zuiderwijk, die aan zijn rug gewond werd, zijn naar de Maria-stichting te Haarlem overgebracht, alwaar Mink vrij spoedig is overleden.
19 september: De directeur van Publieke Werken rapporteert, dat in de loop van de volgende week alle schuilgaten in de gemeente zijn gedicht. het opruimen van de splitterboxen en prikkeldraad is reeds voltooid.
20 september: In hotel "Rusthoek" te Bloemendaal wordt de vereniging van oud-illegalen opgericht. De statuten van de vereniging worden vastgesteld en tot bestuursleden worden gekozen: W.C. Bierens de Haan, voorzitter: A.J. de Waal Malefijt secretaris-penningmeester; H. van de Bunt; A, Groeneveld, C. de Jong en R. Stoffer.
21 september: Door het Deense Rode Kruis wordt ook aan de bevolking van deze gemeente gratis verstrekt; 1 ons kaas, 1 ons boter en 2 ons jam. Personen van 14 - 21 jaar ontvangen bovendien 2 eieren en kinderen van 4 tot 14 jaar elk 1 ei.
22 september: Het eerste nummer van het weekblad "De Bloemendaalse Post" onder redactie van L.W. Bierens de Haan verschijnt. Het blad vervangt het weekblad "Vrij Bloemendaal" een uitgave van de Raad van Illegaliteit, waarvan het eerste nummer op 22 juni en het laatste op 15 september verscheen. ( Het vroegere weekblad onder de naam van "Bloemendaalsch Weekblad", uitgegeven sedert 1907, verscheen voor het laatst op 26 september 1941.
HET TIENTJE VAN LIEFTINK
19 tot 25 september: Gedurende deze dagen heeft in verschillende wijken van de gemeente de geldomwisseling plaats en wel in het "Jeugdhuis" te Bloemendaal, in gebouw "Domi" te Overveen, in de kwekerij aan de Veldlaan te Aerdenhout en in Caf? Zijlstra aan de Graaf Florislaan te Vogelenzang. Per hoofd en per gezinslid wordt fl. 10,00 aan zilverbons van resp. fl. 1,00 of fl. 2,50 beschikbaar gesteld. Alle briefjes van fl. 100,00 waren al ongeldig verklaard.
26 sept. tot 2 oktober: De inlevering van bank- en muntbiljetten en zilverbons, die buiten omloop gesteld worden, geschiedt gedurende deze dagen in de gemeente Bloemendaal resp. bij een der kantoren van de Posterijen, bij de Twentse bank, bijkantoor Bloemendaal, bij de gemeente-ontvanger te Overveen of Aerdenhout bij de kwekerij aan de Veldlaan. Een bedrag tot ten hoogste fl. 300,00 per geldkaart kan ingeleverd worden.
Oktober 1945: Huize "Wildhoef" beleeft haar 3-de bezetting? Nadat de Duitsers Huize "Wildhoef"in juni 1940 hadden bezet, kwamen de Canadezen en nu wordt er de 'Stormschool Bloemendaal"gevestigd.
Het Haarlems Dagblad schrijf: "Het is nog steeds oorlog in Bloemendaal"
(kijk op de Stormschool)
1 oktober: Het Adviesbureau van Nederlands Volksherstel wordt overgeplaatst naar perceel Bloemendaalseweg 237a.
4 oktober: Aan het Commissariaat-Generaal voor de Nederlandse Economische Belangen in Duitsland te Amsterdam wordt medegedeeld, dat blijkens alhier gedane aangifte in totaal 395 stuks rijwielen door of van wege Duitse instanties opgeorganiseerde of ongeorganiseerde wijze werden gevorderd, t.w.: 202 herenfietsen, 152 dames-fietsen, 27 transportrijwielen, 3 tandems en 11 bakfietsen.
20 oktober: De padvinders van de 1-ste en 2-de Elswoutgroep Bloemendaal-Overveen houden in deze gemeente een inzameling van speelgoed voor de wezen van Putten. In Putten werden door de Duitsers 494 mannen weggevoerd, waarvan er maar 32 terugkeerden en bovendien 105 woningen in brand werden gestoken.
23 oktober: Het stoffelijk overschot van Johanna van de Reep - Mlynczack, in opdracht van de toenmalige wethouder J. Keuter onder bescherming van de W.A wederrechtelijk in de bezettingstijd begraven op het R.K. kerkhof te Overveen, is heden op verzoek van de heer G. van Niekerk, pastoor te Overveen, overgebracht naar de Algemene Begraafplaats aan de Bergweg te Bloemendaal.
25 oktober: In deze week is het herstellingsoord voor oud-illegale werkers "Duinhage" aan de Slingerweg 2 te Aerdenhout in gebruik genomen. Aldaar kunnen 25 t.b.c pati?nten verzorgd worden.
27 oktober: De directeur van Publieke Werken rapporteert, dat de geallieerde graven zijn overgebrachr van van H no. 121, 125 en 141 op de Algemene Begraafplaats te Bloemendaal naar vak B no. 19, 20 en 21. In deze grafruimten liggen begraven W/J/ Mc Kay, Engels vlieger, een onbekende Engelse vlieger en de Franse vlieger Ren? Bercher.(X)
Op de RK begraaplaats St. Adelbertus aan de Dennenweg ligt begraven de Canadese militair A.J. Donohue. De 75 Duitse militairen, begraven in vak B, worden overgebracht in enkel voudige graven op een meer afgelegen gedeelte van de Algemene Begraafplaats.
(X) voetnoot
Het stoffelijk overschot van de Franse vlieger Rene Bercher wordt op 9 september 1949 overgebracht naar de (voorlopige) geallieerde begraafplaats te Roozendaal.
24 november: Het tribunaal te Haarlem, dat leden van de N.S.B. zal berechten, hebben uit deze gemeente als leden zitting; Mr. j. Bierends de Haan te Bloemendaal, algemeen secretaris van de Nederlandse Maatschappij voor Nijverheid en Handel, als voorzitter der 5-de Kamer; W.J. Talsma arts te Overveen en Ir. K.H. Haga, raadgevend ingenieur te Overveen.
26 november:
Geflankeerd door een militaire erewacht en zes waskaarsen staat heden in het midden van de Grote of St. Bavo-kerk te Haarlem de kist opgebaard, waarin het stoffelijk overschot rust van Hannie Schaft, het meisje, dat in de Bloemendaalse duinen in april 1945 werd gefusilleerd. Zij zal, als symbool van allen, die onder de Duitse bezetting zijn gevallen, de volgende dag worden bijgezet op de "Eerebegraafplaats" aan de Zeeweg te Overveen te midden van de ruim 400 slachtoffers, die de afgelopen zomer in massagraven in de duinen werden gevonden. Vele duizenden brengen de laatste groet en leggen bloemen of kransen neer. Uren achtereen trekken talloze voorbij de baar, die bedekt is door de vlag, die in september 1944 op het verblijf van H.M. de Koningin in Engeland werd gehesen, toen bericht werd, dat geheel Nederland zou zijn bevrijd. Tijdens het defil? brengt het orgel, zachte muziek ten gehore,
Uitvaartplechtigheid in de Grote of St. Bavo-kerk te Haarlem
27 november:
Hedenmorgen om 11 uur heeft in de Grote of St. Bavo-kerk te Haarlem de plechtige herdenking plaats van de ruim 400 slachtoffers, onder wie als enige vrouw Hannie Schaft, wier lijken in massagraven in de Bloemendaalse duinen werden gevonden. H.M. de Koningin, H.K.H. Prinses Juliana en Z.K.H. Prins Bernhard , vele autoriteiten, onder wie de minister van Binnenlandse Zaken, de burgemeesters van Amsterdam, Haarlem en Bloemendaal en duizenden familieleden wonen deze plechtigheid bij.
Rond de voor de preekstoel opgestelde baar is nog slechts een gering aantal kransen overgebleven van de vele die er gisteren lagen. Onder deze zijn de kransen van de Koninklijke familie. Sprekers zijn Dr. H. Wamsteker namens het Comit? Eerebegraafplaats, de Minister-president Prof. Ir. W. Schermerhorn, Prof. H. van Rooy, O.F.M., vertegenwoordiger van de illegaliteit, Ds. K.H.E. Gravemeijer te 's Gravenhage en Deken J.C.W. van de Wiel te Haarlem. Het Koor van de Koninklijke Liederentafel "Zang en Vriendschap" brengt twee liederen ten gehore. Omstreeks half een is de plechtigheid ten einde en wordt tijdens het gemeenschappelijk zingen van het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus de kist met het stoffelijk overschot van Ha nnie Schaft door de mannen van de Gezagstroepen naar buiten gedragen om te worden bijgezet op de "Eerebegraafplaats" te Overveen.
Gevolgd door duizenden, wordt onder het luiden van de St. Bavo-klokken de tocht te voet ondernomen door de Zijlstraat, over de Zijlbrug.........
de Zijlweg in richting Overveen.
via de Julianalaan, Militaireweg en Zeeweg naar de "Eerebegraafplaats"
De Koninklijke Militaire Kapel en het Amsterdamse Politie-muziekkorps laten treurmuziek horen, die wordt afgewissel door tromgeroffel of pijpers.
De baar, gedragen door mannen van de Gezagstroepen, wordt voorafgegaan door 18 kransdragers, eveneens tot die troepen behorende.
Langs de 5km lange weg staan leerlingen van de scholen uit Haarlem, Bloemendaal en Heemstede, van de 6-de klas en ouder, opgesteld en slaan duizenden in ademloze stilte de droeve stoet gade. Van de huizen langs de gehele route hangen de vlaggen halfstok.
Om half drie komt de stoet op de "Eerebegraafplaats" aan. Ook hier is een grote menigte verzameld om de plechtigheid bij te wonen.
Ontelbaar zijn de bloemstukken , die in alle kleurschakeringen de graven bedekken. H.M. de Koningin, Prinses juliana en Prins Bernhard zijn per auto aangekomen en leggen kransen naast de baar.
Prins Bernhard legt een krans naast de baar.
Daarna wordt de kist onder de plechtige tonen van het Wilhelmus aan de aarde toevertrouwd. Na het afvuren van een salvo over de graven, zegt mevrouw E. van Maasdijk een door haar geschreven gedicht op, ge?nspireerd op Exodus III, vers 5: "De grond, waarop gij staat is heilig land".
Met een korte toespraak en het "Onze Vader" besluit Ds. H. Post uit Rijnsburg de plechtigheid.
Koningin Wilhelmina loopt langs de graven.
De "Eerebegraafplaats" is een en al bloemenzee als eerbetoon aan hen die vielen.
Prins Bernhard en Prinses Juliana lopen langs de graven voor een laatste groet.
De grafsteen van Hannie Schaft.
Kijk ook op www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu
December 1945:
1945-1946: Vanaf het einde van 1945 was in huize "De Rijp" de Prins Bernhard kapel gevestigd aan de Bloemendaalseweg te Bloemendaal. Het corps was voorgekomen uit het 2-de bataljon , 1-ste regiment Infanterie.
De Kapel genoot in Bloemendaal grote populariteit. Zij zijn gebleven tot oktober 1946. Links op de foto hun mascotte "KEES" de bok.
Huize "De Rijp" vooraanzicht.
De inwoners van de gemeente Bloemendaal vieren in alle bescheidenheid Sinterklaas en Kerst in een vrij Nederland. Tijdens de kerkdiensten rond Kerst zitten de kerken vol. Het eten is schaars, maar met wat wij hebben wordt Kerst gevierd.
Tijdens de jaarwisseling 1945 / 1946 zijn alle wensen op de toekomst gericht. Nederland en daarmee ook Bloemendaal herrijst.
Ga nu terug naar Home