
1940 - 1945
INTOCHT CANADEZEN
Eindelijk was het zover. Op 8 mei om 12.00 uur kwamen de Canadezen de gemeente Bloemendaal binnen. Wat een feest en overal vlaggen en slingers. De inwoners hadden alles te voorschijn gehaald om hun dankbaarheid te uiten. Drommen mensen rondom de legervoertuigen van de Canadezen.
Wachten op de Canadezen, hier bij de spoorwegovergang in Overveen-dorp.
Drommen mensen langs de Bloemendaalseweg te Overveen staan te wachten op de Canadezen. Een deel komt over de Zijlweg Overveen binnen terwijl een ander deel via de Julianalaan aankomt.
De Korte Kleverlaan Bloemendaal, versperringen zijn weggehaald,
de vlag in top en nu wachten op de Canadezen.
De Canadezen voor ville De Rijp. vlnr: mevr. Kasper, haar dochter Hannie Kasper, mevr. Post (mijn moeder), daarboven Willie van der Paverd, de Canadees, R. Kasper (schoenmaker), A.G. Post (wagenmaker en tevens mijn vader) en een onbekende.
Ze (de Canadezen) delen sigaretten, kauwgum en chocolade uit.
(bron: familie-archief Post beschikbaar gesteld door Wim Post).
Nieuwsgierige blikken bij de legervoertuigen.
Bloemendaalseweg te Bloemendaal. Boven in het Theehuis van De Rijp.
Informatie krijgen bij de wagen van de BS. (Binnenlandse Strijdkrachten).
Ook de tanks stonden in de belangstelling. Men had al gehoord van juichende mensen in de grote steden op tanks en legervoertuigen, dat konden ze hier in Bloemendaal ook.
Hoeveel Moffen heb je geraakt? Belangstelling alom voor wapens. Veel van de pantserwagens, tanks en jeeps, vlammerwerpers en rode kruisauto's zijn volgeladen met jongens, meisjes en kinderen. Onder groot enthousiasme van de bevolking trekt de colonne door de gemeente.
Een grote colonne legervoertuigen met Canadezen en wat deelden ze ook uit....?
sigaretten!!!!
De jeugd is door het dolle heen, prachtig zo'n legervoertuig!
Het is de:
"PRINCESS PATRICIA OF CONNAUGHTS CANADIAN LIGHT INFANTERY"
onder bevel van Commandant Lt. Colonel Clarck, die Bloemendaal bevrijd heeft.
Om 12.30 uur volgt een ontvangst op het gemeentehuis door burgemeester den Tex.
Voor huisvesting nemen de Canadezen hun intrek in: Huize "Sparreheuvel", Huize "Wildhoef", het Jeugdhuis, Huize "Eben Haezer"waar tot voor kort de "O T "gevestigd was en beter bekend onder de naam "Organisation Todt", de middelbare Meisjesschool "t Kopje, de NSB-huizen Zomerzorgerlaan 16-hoek Koepellaan en een gedeelte op de Ing. Bispincklaan tussen Dr. D. Bakkerlaan en Vijverweg. Een gedeelte van de Vijverweg wordt als Hoofdkwartier in beslag genomen.
Verder worden nog in Bloemendaal gelegerd: het 1-ste en 2-de Eskadron van de Royal Canadian Dragoons onder bevel van Colonel Veithch en Colonel Vickers. zij worden ondergebracht in o.a het "Huis Teylingerbosch", aan de kleine Bekslaan en in het "Huis op de Hoogte" aan de Bekslaan 36 (nu 42) in Vogelenzang. De bevolking die zich tot dan toe stil gehouden had vanwege de nog aanwezige Duitsers, komt nu echt los en er barst een volksfeest rond waarbij de Duitsers stilletjes rond kijken. Er worden Oranjeliederen gezongen en het Jamboree-lied "It's a long way... etc.
In Bloemendaal houden de bewoners van de Acacialaan een buurtfeest.
9 mei: De burgemeester waarschuwt de bevolking ten 1-ste niet te klimmen of te hangen aan legervoertuigen, ten 2-de niet te demonstreren tegen de Duitse militairen en ter 3-de niet te verhuizen zonder vergunning.
Parade op het voetbalveld aan de Zomerzorgerlaan. Hier is nu het Cricketveld.
Parade op de Brederodelaan. Mensen staan te wachten op dingen die komen gaan.
Onderonsje tussen twee militairen op de Mollaan te Bloemendaal.
Parade op het Kerkplein te Bloemendaal richting Huize "Wildhoef".
Wij bestormden de Canadezen met vragen.
Even uitrusten op het terras van Hotel-Café-restaurant "De Rusthoek" te Bloemendaal
Gebedsdienst in de openlucht.
Opnieuw een parade op het Kerkplein maar dan richting winkelstraat.
Hoofdkwartier van de Internacional Forces, links af.
Naar het gemeentehuis, rechts af.
Ingang officiersmess, dat is ontspanning en gezelligheid.
De gastvrijheid van de inwoners van de gemeente Bloemendaal was perfect. Met alles wat er nog was werden de Canadezen getrakteerd. Natuurlijk werd er ook het e.e.a geruild voor chocolade en sigaretten, maar dat hoorde erbij.
PARADE OP DE ZEEWEG - MILITAIREWEG te OVERVEEN mei 1945.
Drie foto's van de parade op de Zeeweg te Overveen ter hoogte van het paviljoen "Het Witte Huis" waar nu brasserie Zilt is gevestigd.
14 juni: In het door flood light verlichte hoofdkwartier aan de Duinlustweg te Overveen bieden de officieren van de B.S., afdeling Bloemendaal, een feestavond aan aan de officieren van de Royal Canadian Dragoons en Princess Patricia Canadian Light Infantery. De plaatselijke commandant van de BS, dhr. Koolhaas Revers, spreek een kort openingswoord, waarvoor Colonel Landell van de R.C.D. namens alle aanwezige Canadese officieren bedankt. Daarna zingt mevr. Jo Vincent enige Engelse en Hollandse liederen. Later op de avond wordt er gedanst, afgewisseld door enkele "entertainments". Meisjesleden der BS, die zich gedurende de bezettingstijd onderscheiden hebben door het verrichten van koeriers en andere diensten, bedienen, gekleed in nationale klederdrachten, de gasten. Als tot slot een aantal Canadese officieren zich om de piano schaart om een paar leidjes te zingen, gevolgd door een geanimeerd samenzang, wordt hiermee de feestavond beëindigd.
17 juni: Door de Royal Canadian Dragoons (tanktroepen), gelegerd in Overveen en de omgeving, wordt te Bloemendaal een parade gehouden. De troep groot 800 man, is ongewapend en te voet. Eerst heeft op het sportveld aan de Donkerelaan de inspectie voor Colonal Landell plaats (van 10.30 tot 11.30 uur). Als bijzonderheid wordt opgemerkt, dat de stafmuziek gedurende de inspectie uitsluitend walsen speelt en de inspecterende kolonel, al walsend, langs de manschappen gaat, hetgeen volgens de tolk, die bij een der onderdelen hoort, gewoonte is bij het Canadese Leger. Vervolgens wordt een korte kerkdienst in de Ned. Herv. Kerk te Bloemendaal en een mis op "Wildhoef" gehouden. Daarna heeft de parade plaats, die wordt afgenomen door Brigade-general Boggard. Deze staat op een plankier, dat daarvoor speciaal is gebouwd op het trottoir tussen de woningen van dr. Drijber en not. Van Weel aan de Bloemendaalseweg no. 84-86. Om 13.00 uur is de parade afgelopen. De belangstelling van de zijde van het publiek is overweldigend. De dag wordt besloten met een bal op huize "Belvédère".
20 juni:
Hedenmiddag om 16.00 uur is in de trouwzaal van het gemeentehuis door de burgemeester, Jhr. Mr. C.J.A. den Tex, in zijn kwaliteit als ambtenaar van de burgelijke stand, het huwelijk voltrokken tussen Douglas Allan armstrong, oud 35 jaar, luitenant in het Canadese leger en Agnes Pauline Du Plessie, oud 22 jaar, verpleegster en eveneens in dienst bij het Canaderse leger. De bruidegom verblijft in "De Wildhoef" , de bruid is werkzaam in een hospitaal in Sogel (Duitsland). Bruid en bruidegom zijn beiden gekleed in uniform. Mr. Armstrong vertrekt in juli weer naar Canada. Nu hij getrouwd is, mag zijn echtgenote ook naar Canada terugkeren.
Om 16.30 uur is het huwelijk in de Ned. Hervomde Kerk te Bloemendaal ingezegend door de "veldprediker" Capt. Grant Meiklejohn. De predikant leest het huwelijksformulier voor, laat bruidegom en bruid verschillende formules nazeggen en wenst hen tenslotte geluk met hun huwelijk. De plechtigheid heeft ongeveer 20 minuten geduurd.
15 september 1945: In hotel "Duin en Daal" te Bloemendaal is een hoofdkwartier gevestigd van de sinds kort in Nederland vertoevende Joodse Brigade uit Palestina, die in Italië en elders met de Geallieerden heeft meegestreden.
Een soldaat van de Joodse Brigade opwacht voor het entree van Hotel Duin en Daal.
De soldaten van de Joodse Brigade droegen in goud de Davidster op de linker mouw.
(foto afkomstig uit Ons Bloemendaal 1995)
Ga terug naar het jaar 1945. Klik hier op 1945 of naar Home