
1940 - 1945
Politie Bloemendaal 1940 - 1945

DEZE PAGINA WORDT STAP VOOR STAP OPGEBOUWD. U KUNT DIT PROCES VOLGEN.
Toen de capitulatie op 15 mei 1940 bekend werd kwamen de eerste Duitse maatregelen. Een daar van was het hele Nederlandse politie apparaat onder gezag te brengen van de Duitse bezetter. De politie kwam voor een groot probleem te staan. Enerzijds werd aangedrongen om zo goed en zo kwaad mogelijk het ambt te blijven uitoefenen. Anderszijds werd verwacht, dat men niet mee werkt met de bezetter. De bevolking moest intussen afwachten wie nu wel of niet te vertrouwen was. Natuurlijk het verkeer moest geregeld worden, veiligheid voor de burgers gegarandeerd, misdaden gestraft, inbraken opgelost etc. etc. In de gemeente Bloemendaal was dat niet anders. Aan de hand van gegevens wordt getracht een beeld te geven van onze gemeente politie in oorlogstijd.
Het hoofdbureau van Politie aan de Bloemendaalseweg te Overveen.
(heden ten dage zit AH in het pand).
Het jaar 1939 - mobilisatie

25 mei 1939: Bouw gas-vrije ruimte op het politiebureau.
De gemeente raad van Bloemendaal verleent een krediet voor de bouw van een gasvrije schuilplaats in het politiebureau te Overveen.
14 augustus 1939: Verdedigingswerken bij politiepost kop Zeeweg.
Een gedeelte van de duinhelling, gelegen aan de westzijde van de duinhelling ten noorden van de politiepost aan het eindpunt van de Zeeweg wordt gevorderd voor verdedigingswerken.
29 augustus 1939: DE ALGEMENE MOBILISTATIE WORDT AFGEROEPEN!
Op het politiebureau van Overveen komt het politiekorps bijeen.
Het jaar 1940

10 mei 1940: In de vroege ochtend brak de oorlog uit en bracht het korps in alarmtoestand. De verloven werden ingetrokken en het hele koprs was rond 07.00 uur op het bureau present. Van een normale dienst kwam niet veel terecht. De karabijn brigade was belast met de bewaking van het bureau en hield met twee man, gewapend met karabijn en klewang. in de directe omgeving van het gebouw toezicht. Dezelfde dag werd begonnen met het versterken van het bureau. Aan de voorkant werd door het personeel van Publieke Werken een muur van zandzakken gebouwd tot ongeveer aan de onderkant van de ramen. Op het bordes werd een smalle doorgang gemaakt voor de toegang tot de voordeur. Ook aan de zijkant op de Tetterodeweg werden zandzakken geplaatst. De autoriteiten vreesden vermoedelijk een overval door NSB-ers. De Luchtbeschermingsdienst trad in werking en burgerwachters werden ingezet voor het bewaken van vitale gebouwen in de gemeente. De radio stond de hele dag aan en zo konden wij het verloop van de oorlog volgen. De gymnastiekzaal werd ingericht als noodverbandplaats.
In de loop van de ochtend kwam de burgemeester aan het bureau. Hij begaf zich o.a. naar de administratiekamer en sprak bemoedigende woorden dat de Engelse luchtmacht ons wel spoedig te hulp zou komen. Deze geste van de burgemeester werd erg gewaardeerd, maar het zou helaas anders uitpakken.
In arreststellen van gevaarlijke personen: De eerste groep bestond uit 2 Duitsers en 3 Nederlanders, die later naar Amsterdam werden overgebracht. In de loop van de dag werden nog 3 Nederlanders, waaronder een geneutraliseerde Duitser was, ingesloten, benevens een Duitse dienstbode, die niet langer in haar betrekking mocht blijven.
Om 08.55 en te 16.30 uur kwamen er berichten binnen, dat respectievelijk in Vogelenzang en op de terreinen van de Amsterdamse Waterleiding parachutisten daalden. Ook daalden 7 parachutisten neer bij Zandvoort.
11 mei 1940: De tweede dag bracht niets bijzonders. De oorlogshandelingen in het land gingen gewoon door. In de gemeente Bloemendaal bleef het relatief rustig. In de avond werden weer lichtseinen waargenomen ten noorden van de Zeeweg en werd dit onmiddelijk doorgegeven aan de militaire autoriteiten over dalende parachtisten. Vaak was het loos alarm en zag met rookwolkjes afkomstig van het afweergeschut aan voor parachutes.
12 mei 1940: De derde oorlogsdag was ook nogeens 1-ste Pinksterdag. De eerste kennisgevening was van en Overvener, die waargenomen had, dat in de omgeving van de Julianalaan geschoten was op een overvliegend Nederlands vliegtuig. Er werden ook weer arrestaties verricht. Ditmaal betrof het 3 Nederlanders en 9 Duitsers. Kerkgangers moesten het woord Scheveningen zeggen als blijk dat zij Nederlanders waren en geen vreemdelingen. De oorzaak lag in het feit, dat men op de hoogte was, dat er Nederlandse uniformen naar Duitsland waren gesmokkeld en dat deze ook tijdens de overval op ons land gebruikt waren. In de avonduren werden weer lichtkogels waargenomen.
13 mei 1940: Deze avond werd een Zwitser aangehouden door de politie, die zich in strijd met het uitgaansverbod toch op straat bevond. Vanuit het bureau waren richting Amsterdam zware rookwolken te zien, afkomstig van de door de Engelsen in brand geschoten olietanks aldaar.
14 mei 1940: Het rapport van deze dag vermeldt: Geen bijzonderheden. Rotterdam werd gebombardeerd en de capitulatie stond voor de deur. In de avonduren van deze dag vond er evenwel aan het bureau nog een incident plaats, dat noodlottige gevolgen had kunnen hebben. De burgemeester bevond zich op de kamer van de commissaris, vermoedelijk om met hem de situatie te bespreken na de capitulatie door generaal Winkelman. Voor het bureau verzamelde zich een groep mensen, die vanaf een balkon van de commissariskamer door de burgemeester werd toegesproken. Hij deelde mede, dat het leger had gecapituleerd en dat wij ons nu in Duitse handen bevonden. Militairen reden daarna met een auto rond en schreeuwden: "Het is niet waar!". Plotseling kwam er een Nederlands officier met getrokken pistool het bureau binnen en stoof de kamer van de commissaris binnen, roepende: "Wie heeft gezegd, dat er gecapituleerd is?". De commissaris vroeg hem eerst zijn pistool weg te doen voor hij met hem wilde praten, wat de officier deed, waarna de commissaris de militaire commandant opbelde en vervolgens de hoorn aan de officier gaf. Toen wist deze van wie het bericht omtrent de capitulatie afkomstig was. Alles liep daarna met een sisser en excuses af.
Dezelfde avond brandde de straatverlichting weer. Het zou de laatste dag zijn. Wij gingen een letterlijk donkere tijd te gemoed.
15 mei 1940: De bezetting.
In de eerste mutatie op het politierapport van deze dag heeft reeds betrekking op een stukje oorlogstragiek. In Aerdenhout werd de auto gevonden van een Amsterdammer, die de vorige nacht getracht had naar Engeland uit te wijken, doch op de Noordzee omkwam. 's-Middags omstreeks 15.00 uur verschenen voor het eerst 2 Duitse officieren aan het bureau, die de commandant wensten te spreken. Zij werden te woord gestaan door hoofdagent Van Kleef.
ALGEMENE INFORMATIE:
Direct na de bezetting bleek, dat er onder de korpsleden twee personen waren, die sympatie koesterde voor het Nationaal-socialisme. Het waren twee agenten die beide lid waren van de N.S.B. waarvan één tevens lid was van de Nederlandse SS. In 1942 is daar nog iemand bij gekomen en daar is het bij gebleven. Deze NSB-korpsleden zullen in het vervolg nog wel eens ter sprake komen. Ze worden dan in dieze pagina aangeduid met no. 1 - de SS-er, 2 en 3.
In de eerste maanden van de bezetting veranderde niet veel bij de politie. De Duitsers probeerden met simpele maatregelen sympatie te werven onder de poltie. Een voorbeeld hiervan was de afschaffing van de kraagnummers op de uniformen.
Het instellen van de avondklok: Deze werd door de Duitsers ingesteld tussen 24.00 en 04.00 uur. Gedurende die tijd mocht de bevolking niet op straat. Werd je door de politie op straat gesnapt, dan ging je mee naar het bureau en mocht dan blijven wachten tot het 4 uur 's morgens was, in de verdachtenkamer of de gymzaal.
INLEVERING VAN VUURWAPENS:
De Duitse bezetter had direct interesse in de bewapening. De karabijnen van de politie moesten worden ingeleverd; de vuistvuurwapens mochten voorlopig behouden worden. Ook de wapens van de Burgerwacht moesten worden ingeleverd.
Daarnaast hadden de Duitsers veel belangstelling in het wapenbezit van de burgerij. Reeds voor de oorlog had de commissaris met het oog op het oorlogsgevaar de inlevering van wapens uit de burgerij bevolen. Pas toen de Duitsers het bezit van vuurwapens met de doodstraf bedreigenden kwam de inlevering pas goed op gang. Verschillende eigenaren vonden registratie van hun wapen niet nodig en legden hun wapens op de stoep van het bureau neer. Hoofdagent De Vries werd belast met de registratie van de wapens die opgeslagen werden op de wapenzolder van het bureau. Het leek daar wel een wapenarsenaal.
Jachtopzieners kregen al spoedig hun jachtgeweer weer terug om het schadelijk gedierte af te schieten. Ook de jachtaktehouders mochten een jachtgeweer houden. Na het sluiten van het jachtseizoen moest dit echter weer worden ingeleverd.
17 mei 1940: Duitse troepen in Bloemendaal.
Voor het eerst verschijnen in de gemeente Duitse troepen nl. gemotoriseerde infanterie. De Werf van Publieke Werken wordt evenals het schaftlokaal gevorderd. Uit de grote garage worden materialen en gereedschappen weggevoerd.
Er komen klachten binnen over het lastigvallen van colposteurs:
Twee colporteurs van "Volk en Vaderland" DE NSB-krant werden uitgescholden in de tuin van huize Rijnegom waar Nederlandse militairen gelegerd waren. Een andere NSB-er had zich uitgegeven voor rechercheur en stelde een onderzoek in naar iemand die een andere NSB-er had verraden. Leerlingen van het Kennemer Lyceum viel colporterende dames lastig en zouden het woord verraders hebben gebruikt. Het zou nog wel vaker gebeuren tijdens de bezetting. Maar na 14 mei had het normale leven toch weer zijn loop genomen.
24 mei 1940: De commissaris beveelt, zulks in opdracht van de Opperbevelhebber van Land- en Zeemacht, dat alle vreemdelingen van Belgische, Engelse of Franse nationaliteit, respectievelijk afkomstig van de Belgische, Engelse of Franse legers, die binnen de gemeente Bloemendaal vertoeven, zich onverwijld moeten aanmelden bij het politiebureau te Overveen.
Herinrichting van de Nederlandse politie door de Duitse autoriteiten:
De marechaussee was eigenlijk de enige, op militaire leest geschoeide politie, die de goedkeuring van de Duitsers kon wegdragen. Toen het Nederlandse leger gedemobiliseerd werd, had dit tot gevolg, dat de Nederlandse Militaire Politie overbodig werd. De manschappen van dit onderdeel werden door de Duitsers ingedeeld bij de Marechaussee. Het predikaat "Koninklijk" verviel. Dat gold later ook voor de Rijksveldwacht. De wijziging van de gemeente politie zou pas in 1943 gestalte krijgen.
14 juni 1940: De commissaris van politie maakt op last van de Ortskommandant Lemcke te IJmuiden bekend, dat alle radiozendapparaten onverwijld bij hem moeten worden ingeleverd.
27 juni 1940: Op de Viersprong te Aerdenhout raakten een groepje van ongeveer 20 NSB-ers slaags met een honderdtal personen die riepen "Oranje Boven" en "Leve Wilhelmina". Het liep allemaal goed af.
2 juli 1940: De commissaris van politie alhier maakt bekend, dat alle niet-arische vreemdelingen, die tussen 1 januarie 1933 en 1 maart 1938 Duitsland hebben verlaten en thans hun woon- of verblijfplaats in deze gemeente hebben, zich op het politiebureau moeten melden.
17 en 18 augustus 1940: Op het strand spoelen drie verdronken militairen aan. Het bleken twee Duitsers en een Fransman te zijn. De laatste werd hier begraven op de Algemene Begraafplaats. Het strand bleef normaal voor het publiek geopend, er mochten alleen geen dagtentjes meer worden geplaatst.
23 augustus 1940: De commissaris van Politie maakt bekend, dat alle vreemdelingen met uitzondering van arische Duitsers en woonachtig in de gemeente Bloemendaal zich op het bureau moeten melden.
1 september 1940: Hoofdagent J. Snuverink wordt gepensioneerd. Agent H. Bikkel wordt in zijn plaats bevorderd tot hoofdagent. Rijksveldwachter A. Beekman neemt de plaats van Bikkel in. Het korps heette Beekman van harte welkom men wist ook op politiek gebied wat men aan hem had en dat zij op hem rekenen konden. Hij had een gewaardeer bijnaam "Peer".
15 september 1940: Politierapport.
In de avond van 15 september 1940 werd geconstateerd, dat aan een langs de Aelbertsbergweg gespannen telefoonkabel van de Duitsers een bus met brandbare inhoud hing, kennelijk bedoeld deze kabel door te branden. De Duitsers namen dit hoog op , het werd als een sabotagedaad beschouwd. De daders van dit feit werden opgespoord. Het bleken zes scholieren te zijn uit Bloemendaal en Haarlem in de leeftijd van 16 tot 19 jaar. Zij werden later door een Duits "Kriegsgericht" veroordeeld tot gevangenisstraffen.
Oktober 1940: Clandistiene slacht: In Overveen werd 50 kl varkensvlees inbeslaggenomen, afkomstig van een clandestiene slacht. Hoewel de voedselvoorraad nog geen problemen met zich mee bracht werd er steeds meer clandestien geslacht en verdween dit in de zwarte handel. De politie had er een taak bij. Dit soort praktijken op te sporen en te bestraffen.
8 november 1940: Politierapport.
Vandaag explodeerde nabij het Helmmonument vermoedelijk een magnetische mijn, waardoor een krater ontstond met een middenlijn van 10 meter. Voorts werden in die omgeving toen ook een aantal vliegtuigbommen gevonden.
Onder invloed verkerende Duitse militairen veroorzaakte in heel 1940 nog al wat overlast. De politie trachtte door tactisch op te treden hieraan zoveel mogelijk paal en perk te stellen.
29 november 1940: Botsing tussen tram en een Duitse auto.
In Aerdenhout vond een botsing plaats tussen de aankomende tram en een Duitse auto. Het bleef bij materiële schade en alles liep goed af.
15 december 1940: Brand in de kleuterschool welke stond op het terrein van de Vondelschool aan de Juliana van Stolbergweg 27 te Aerdenhout.
In de ochtend ontstond er brand in de kleuteraschool. Beide gebouwen waren in beslag genomen door het Duitse leger en in de kleuterschool was een afdeling van de SS geweest die die ochtend waren vertrokken. Het is niet duidleijk, dat de brand aangestoken is danwel door onvoorzichtigheid is ontstaan. he gebouwtje brandde geheel uit.
Wilt u eventueel terugkeren naar de website? KLIK hier dan op HOME
Het jaar 1941.

19 januari 1941:
Een Duitse bommenwerper is neer gestort op het terrein nabij Leyweg 1 te Vogelenzang. Van de bemanning werden twee personen zwaar gewond. Het was een van een tocht naar Engeland terugkerend toestel, dat aangeschoten werd en nog juist de Nederlandse kust kon bereiken.
5 februari 1941: Bom ingeslagen op schijnvliegveld te Vogelenzang.
Er is een bom ingeslagen op het Duitse schijnvliegveld te Vogelenzang. Verschillende percelen in de omgeving liepen glasschade op. De Duitsers hadden op dit veld een soort hangar gebouwd waarin schijnvliegtuigjes, die op rails liepen, stonden opgesteld. Wanneer er nu bij nacht Engelse vliegtuigen overkwamen werden de lichten ontstoken en de vliegtuigjes naar buiten gereden, vermoedelijk om een bombardement uit te lokken.
18 - 19 augustus 1941: Koeien getroffen door bom.
In deze nacht werden door Engelse vlieguigen bommen afgeworpen in de omgeving van Leyweg 1 te Vogelenzang. Vier bewoonde percelen werden door bomscherven beschadigd. In een weiland werden 5 koeien, 2 kalveren en een paard gedood. Ofschoon twee van de huizen ernstige schade opliepen ( één woning werd als het ware doorzeefd), werd van de bewoners die in bed lagen, niemand gewond.
16 september 1941: Burgemeester Jhr den Tex stapt op.
Bij besluit van de Rijkscommissaris voor het bezette Nederlandse gebied van 12 september wordt aan Jhr. mr. C.J.A. den Tex ontslag verleend als burgemeester. De basis van dit ontslag was de anti Duitse houding van de burgemeester t.o.v. de Duitse autoriteiten.
3 oktober 1941:
Agent van politie J.J. Post wordt met ingang van deze datum bij het parket van de procureur-generaal, fgd. gewestelijk directeur van de politie te Arnhem gedetacheerd om aldaar dienst te doen als Rijksrechercheur.
29 / 30 oktober 1941:
Er vindt een ernstige bominslag plaats nabij het Goudsbloemplein te Aerdenhout. Een perceel aan de Verbenalaan kreeg een voltreffen. Van het aldaar wonende gezin kwamen de vader en moeder om het leven detwee kinderen bleven ongedeerd. Een mevrouw die in de naast gelegen villa woonde kwam ook om het leven. Er waren in totaal 9 bommen afgeworpen. Hoofdagent De Vries opweg naar Kareol om de luchtbeschermingsdienst te controleren waarschuwde eerst de brandweer (er was brand uit gebroken) vervolgens de luchtbeschermingsdienst, de geneeskundigedienst en de opruimings- en hersteldienst. De afdeling politie kwam in actie voro het afzetten van wegen.
17 november 1941:
Agent van politie W. Vleghert, wonende aan de Juliana van Stolberglaan in Aerdenhout, wordt op deze laan aangereden door een auto van de Duitse Wehrmacht. Hij breek daarbij zijn been.
25 november 1941: Benoeming nieuwe burgemeester.
De NSB-burgemeester J.W. Zigeler wordt geïnstaleerd. In zijn toespraak verwacht hij loyale mederwerking van alle ambtenaren e overige overheidsdienaren.|
Op de na afloop gegeven receptie komen slechts 15 personen.
7 december 1941: Op een bosterrein nabij de Boekenrodeweg te Aerdenhout worden 225 biljetten gevonden met de beeltenis van koningin Wilhelmina er op met aan de achterkant de toespraak die zij op 28 november voor Radio Oranje had gehouden. De biljetten zullen vermoedelijk door een Engels vliegtuig zijn afgeworpen.
30 december 1941: Er worden al maanden voorbereidingen getroffen voor een eenheids politie vakbond, maar deze komt maarn iet van de grond. De Commissaris ontvangt een aantal formulieren van de Centr. Politiefederatie met het verzoek deze onder het korps uit te delen en te laten invullen. Aanvankelijk weigerden men hieraan mee te doen, maar toen de commissaris het vroeg gebeurde het toch.
Drie vragen op het formulier waren vooral van belang:
01. Is u al / niet aangesloten bij een vakorganisatie?
02. Indien niet, is u wel / niet bereid on toe te treden?
03. Is u wel / niet bereid toe te treden als personeel lid van de centrale politiefederatie? (Dit laatste voor het geval dat er ter plaatse geen bond was waarbij men zich kon aansluiten).
VRAAG 1:
Van de 38 korpsleden, de commissaris en de nachtwaker van Vogelenzang hierbij inbegrpen, verklaarden 4 dat zij lid waren van de Nederlandse Politiebond, 4 waren lid van de R.K. Politiebond een was lid van het NSB-Rechtsfront en de rest antwoordde ontkennend.
VRAAG 2:
9 personen hoefden deze niet te beantwoorden, 2 gaven een psotief en 29 een negatief antwoord.
VRAAG 3:
Deze werd door 30 personeelsleden ontkennend beantwoord.
Hoewel de negatieve houding van het personeel duidelijk was en dit met zijn handtekening had bekrachtigd mocht het allemaal niet helpen. Op 26 oktober 1942 werd de Kameraadschapsbond toch opgericht. Lees verder op 26 oktober 1942.
Het jaar 1942.

Op de kruising Bloemendaalseweg / Lindelaan (Julianalaan) en Militairenweg staan Duitsers klaar om het verkeer te regelen. Dit gebeurde bijna alleen als het om troepentransport ging.
De Bloemendaalseweg loopt van bovenkant foto naar onder. Links is de Militaireweg en rechts de Lindelaan (Julianalaan).
Tot de zomer van 1942 kon men nog ongehinderd naar het strand. Daarna werd het hermetisch afgesloten voor alle burgers en was het duingebied spergebied.
5 mei 1942: Oud-burgemeester den Tex wordt in gijzeling genomen.
Oude burgemeester Jhr. mr. C.J.A. den Tex wordt overgebracht naar Sint Miechielsgestel en daar in gijzeling gesteld.
15 oktober 1942: Brandstichting!
De burgemeester looft een belonging uit van fl. 1.000,00 uit aan diegene die aan de commissaris van politie te Bloemendaal aanwijzingen verstrekt, die leiden tot de aanhouding van de dader(s) der brandstichting welke heeft plaats gehad op maandagavond 12 oktober in een schuur, in gebruik bij de Duitse Wehrmacht, aan de Zandvoorterweg nabij de Viersprong te Aerdenhout.
26 oktober 1942: De Kamaraadschapsbond wordt opgericht. Overal worden lezingen gegeven. Het animo is zeer matig, maar de Bezetter had daar al rekening mee gehouden. Per 1 januari 1943 moest iedereen lid zijn, niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Niemand wilde zich inzetten voor een afdeling van de nieuwe bond in Bloemendaal. Uiteindelijk wees de commissaris inspecteur Van Lis aan als vertegenwoordiger van de Bloemendaalse leden.
De contributie werd aan het raadhuis bij de uitbetaling van de salarissen afgehouden.
16 oktober 1942: Politierapport.
Brigadier Bikkel: H. van de Bunt, accountant, wonende alhier, Duinwijckweg 1, deelde per telefoon mede dat hedenavond om +/- 20.45 uur voor zijn woning een kind te vondeling is gelegd. Het kind van het mannelijke geslacht en ongeveer 6 maanden oud. Hij heeft het kind voorlopig in zijn huis opgenomen. De recherche zal een onderzoek instellen.
Voor meer informatie kijk op de pagina "Remi van Duinwijck"
30 oktober 1942: Politierapport.
Brigadier Van Kampen: Jozina Margaretha Schwellengrebel-de Graaf, geboren te Amsterdam 11-06-1889 wonende van Vollenhovenlaan 16a alhier, deed aangifte van het vinden van een kind van ongeveer 1 weel oud van het vrouwelijk geslacht. Gisterenavond vond zij het in een rieten stoel op het terras van haar woning. Een onderzoek zal worden ingesteld.
14 november 1942:
In opdracht van de Gevolmachtigde voor de Reorganisatie van de Nederlandse Poltie wordt heden de "Dag der Nederlandse Politie"gehouden en in samenwerking met de Stichting "Winterhulp Nederland" wordt aan deze dag eencollecte verbonden, die geheel in het teken van de politie staat. Als collectanten treden alleen politieambtenaren op. In opdracht van burgemeester Zigeler moet het gehele personeelaan deze collecte medewerken.
Het jaar 1943

JANUARI 1943 BEGON MET EEN STRENGE WINTER.
Het politierapport over de eerste 8 à 9 maanden van 1943 bevat weinig bijzonderheden van belang. In juni kwamen er zelfs enkele dagen voor waarop het rapport "Geen bijzonderheden" stond vermeld. Toch was het een veel bewogen jaar met repressaillemaatregelen en terechtstellingen door de Duitsers. Hier werd echter geen rapport van gemaakt, daar het een Duitse aangelegenheid was. Daarnaast moesten de radiotoestellen en ontvangers op last van de Duitsers worden ingeleverd.
31 januari 1943: "BEKANNTMACHUNG".
Gold de algemene regel, dat men na 24.00 uur niet meer opstraat mocht, dit werd na de aanslag in Haarlem een uitzondering.
De "spertijd" werd als vergelding terug gebracht tot 19.00 uur. De verordening is terug te vinden onder K 1281 256 1943 in het handboek dat door de Duitsers was opgesteld en bijgehouden. Voor de burgerbevolking betekende dit, dat je voorlopig na 19.00 's avonds tot 04.00 's-morgens je niet meer op straat mocht begeven. Hier werd streng op gecontroleerd.
Ook wordt in de aankondiging gewag gemaakt van een bewakingsdienst waarmee "kabelwachtlopen wordt bedoeld.
13 maart 1943: Nabij het station van Bloemendaal vond een ongeval plaats. De spoorbanen werden bewaakt door zg railwachters. Een dergelijke bewaker werd, doordat hij niet lette op een naderende trein, aangereden en gedood.
April 1943: Het begon er op te lijken, dat de Duitsers de Nederlandse politiemannen als gevaarlijke misdadigers gingen beschouwen, zo nauwkeurig werd de signalering uitgevoerd.
04 mei 1943: Op het station van Overveen ontspoorde een trein die vanuit Zandvoort kwam. Een jonge spoorwegemployé zette voor de binnenkomende trein het sein op veilig en haalde vervolgens de wissel over, waarop hij deze terug bracht in zijn oude stand. Dit was toen echter reeds te laat, het voorgedeelte van de trein reed binnen op het linker- en het achtergedeelte op het rechterspoor. Het tweede rijtuig werd als gevolg hiervan van het onderstel getrokken en "veegde", daar het dwars over de grond sleepte, het perron over enige afstand schoon. Er was veel materiële schade. Een zich op de spoorbaan bevindende wegwerker werd gewond en moest in het ziekenhuis worden behandeld. De passagiers van de trein liepen geen letsel op.
17 mei 1943: Het inleveren van Radiotoestellen en radioontvangstapparatuur.
Op last van de Duiters moeten alle radiotoestellen worden ingeleverd. Deze maatregel moest voorkomen, dat de bevolking toch naar Radio Oranje en de verboden Engelse zenders kon luisteren. Er werd veel ingeleverd, veelal oude toestellen. Een groot deel werd in de huizen verstopt. De radiotoestellen en andere ontvangsapparatuur werd voorlopig opgeslagen op de zolders van Publieke Werken te Overveen. (zie foto).
Goed zichtbaar is, dat er labels an de radiotoestellen zitten om "later" aan de rechtmatige eigenaar te kunnen teruggeven.
De zomer van 1943: De Duitsers begonnen als bezettingstroepen gebruik te maken van militairen met een donkere huidskleur. Het waren soldaten uit Engels Indië, die ex-krijgsgevangenen waren en in Duitse dienst waren getreden. In de volksmond werden deze de "zwarte soldaten" genoemd en waren niet makkelijk.
Augustus 1943:Twee vrouwen worden in arrest gsteld wegens openbare dronkenschap. Het gebeurde wel meer, dat een vrouw die was wezen stappen met een Duitser in kennelijke dronkenschap werd aangetroffen.
ALGEMEEN:
De gemeente Bloemendaal was aangewezen als evacuatiegebied voor diegene die uit de gemeente Velsen moesten evacueren. Leegstaande villa's werden hier voor gebruikt. Vaak kwam het voor, dat 2 of 3 families samen in zo'n villa woonden met alle gevolgen van dien. De politie moest vaak tussen beide komen vanwege ruzies en vechtpartijen.
Oktober 1943: De politie uit Velsen bracht vier alhier wonende personen, die uit de gemeente Velsen kwamen, aan op het bureau. Men had in de woning van deze lieden huiszoeking verricht en toen onder de vloer een complete oliepersinrichting en een zeepfabrikage aangetroffen. Een en ander was bestemd voor de clandistiene handel.
November 1943: Een vrouwelijk lid van de NSB, die als hulpbestelster bij de posterijen in dienst was wordt gearresteerd op verdenking van diefstal van een postpakket.
Diefstallen op grote schaal: Er ging vrijwel geen dag voorbij dat er fietsen gestolen werden. Ook konijnen, kippen, ganzen en eenden verwisselde op onwettige wijze van eigenaar. Van een Vogelenzanger werden 2 varkens, ieder 60 kg zwaar ontvreemd.
9 december 1943:
Een gedeelte van de Algemene Begraafplaats aan de Bergweg te Bloemendaal wordt gereserveerd voor Duitsers. Het betreft een deel van vak B.
17 december 1943: Een waarschijnlijk nooit eerder gebeurd ongeval vond plaats in de avond van deze dag, toen bij de spoorbrug te Vogelenzang om onbekende redeneen trein stopte. Een reiziger verkeerde in de veronderstelling, dat de trein reeds te Aerdenhout was en stapte in het donker uit (ook de treinen waren verduisterd). Hij viel van de spoorbrug in de Leidsevaart en kwam daarbij terecht op een paal, waarbij hij inwendige kneuzingen opliep. Na in de omgeving van droge kleden te zijn voorzien is hij per ziekenauto naar zijn woning in Haarlem gebracht.
ALGEMEEN:
Eind van het jaar werd door de Duitsers de "Landwacht" in het leven geroepen. Dit was een soort hulppolitie die vooral belast was met het toezicht op de naleving van de distributievoorschriften. De Landwacht bestond uit NSB-ers die tijdens hun dienst gekleed waren in een zwart uniform, geheel of vergelijkend met de WA van Mussert.
30 december 1943: Deze oudejaarsdag werd voor de politie nog een beetje goed door de aanhouding van twee konijnendieven. Het waren evacué's.
Wilt u terugkeren naar decwebsite? KLIK dan hier op HOME.
Het jaar 1944

Jachtpartij in de duinen met dodelijke afloop.
1 januari 1944: In de duinen ten noorden van de Zeeweg waren Duitse officieren aan het jagen, worden vergezeld door de Bloemendaalse jachtopziener J. van der Wolf, die evenals de andere jachtopzieners in Duitse dienst was. Reden daartoe was, dat de duinen tot verboden gebied waren verklaard en rechthebbende deze niet mochten betreden. De jachtopzieners konden op deze wijze hun beroep blijven uitoefenen die zij anders hadden moeten opgeven. De officieren ontdekten tijdens de jacht 2 Georgiërs, die bezig waren met het uitdelven van konijnen. Bij het zien van de Duitsers namen zij de vlugt, waarop een van de officieren op hen vuurde. De Georgiërs schoten terug met hun dienstgeweer waarbij van der Wolf, die niet vlug genoeg dekking had gezocht, in het hoofd werd getroffen. Hij overleed ter plaatse.
ONTSLAG Majoor A. Hiemstra als commissaris van politie te Bloemendaal.
29 augustus 1944 werd Majoor A. Hiemstra ontslagen. Hij kreeg tevens het bevel om naar het oosten van het land te verhuizen. Hij wilde geen afscheid nemen van zijn korps en was er van overtuigd, dat de oorlog bijna was afgelopen en dat hij weer terug zou keren naar zijn post. Er was reeds eerder spraken van ontslag of liever verdwijnen moest. reeds op 17 maart had de burgemeester ontvangen van de gewestelijke politie-president te Amsterdam waarin hij op 1 april benoemd zou worden als korpscommandant van politie te Vlaardingen. In Bloemendaal zou hij worden opgevolgd door een opperluitenant van politie te Haarlem. Deze opperluitenant was de NSB-agent die reeds in Bloemendaal gewerkt had. Wat er toen achter de schermen gebeurd is, is niet bekend. Op 24 maart komt een brief binnen van de gewestelijke politie-president, dat deze benoeming om reden van politieke en organisatorische aard zijn ingetrokken.
De nieuwe korpscommandant A.C.A. Neu.
4 september 1944: trad de nieuwe korpscommandant A.C.A. Neu in dienst. Hij was geen lid van de NSB, maar wel van de Nederlandse SS, wat weinig verschil uitmaakte. Hij was voldoende realist om in te zien, dat de dagen van de Duitsers en hun handlangers geteld waren. Neu luisterde ook regelmatig naar de Engelse radio. Op zijn kamer stond een batterijtoestel, dat bij het uitvallen van de stroom nog te gebruiken was.
17 september: Algemene spoorwegstaking. Het treinverkeer ligt plat.
De Sinterklaasrazzia.
6 december 1944: gaat de geschiedenis is als de Sinterklaasrazzia.
's-morgens vroegen worden Haarlem, Bloemendaal en Heemstede afgesloten. De Grùne Polizei doet huiszoekingen en in totaal worden zo'n 2000 mannen opgepakt. In Bloemendaal zijn dat er 150.
Onder de gearresteerden bevinden zich ook luitenant van politie L.A. van Lis en de opperwachtmeesters S. Geertsema en C.J. Langelaar.
Door toedoen van korpschef Neu worden zij weer in vrijheid gesteld. Het gemeentehuis is gesloten en ook de bakker, melkboer en andere leveranciers laten zich die dag niet zien. Voor de uitgebreide informatie over deSinterklaasrazzia kunt u ook kijken op de website: www.rees.bloemendaal.nl
Het jaar 1945 - 1 januari t/m 4 mei 1945.

Gedurende deze periode van 1 januari - 4 mei 1945 werd bij de politie 316 maal aangifte gedaan van een gepleegd misdrijf. Het hoogste sinds 1935 met 275 aangiften.
Daarbij ook meegenomen de aanslagen op hoofdagent Bikkel en agent vd Pavert en de moord op Neu. Deze beide worden uitvoerig behandeld bij de juiste datum.
3 januari 1945: Vergadering over de slappe en lamlendige houding van de politie!
De politie dient zich in 1945 voor 100% in te zetten. De hoogste autoriteiten twijfelen of de Nederlandse politie nog wel in staat is haar taak te volvoeren. De toestand waarin de Nederlandse politie verkeert is krietiek. Het zal van de plichtsvervulling afhangen of zij niet door een ander instituut zal worden vervangen. De heer Rauter heeft beloofd, dat wanneer de politieambtenaren hun plivht doen zij niet voor de Arbeitzeinsatz weggevoerd zullen worden. Als eerste opgave geldt de bewaking van de bevolkingsregisters. Bij plundering moet direct raak worden geschoten. Voor rijwielen, schoenen en zaklanraarns zal worden gezorgd.
06 januari: Broden gestolen. Uit een bakkerswagen van de fa. Franken, welke enige tijd op het Bleekerspad te Bloemendaal onbeheerd had gestaan worden 30 broden ontvreemd. Een meisje had gezien, dat een onbekende man uit de kar brood nam en in een zak deed en hiermede verdween.
13 januari: Opnieuw broden gestolen nu 30 stuks.
27 januari: Wederom broodroof nu slechts 3 en 4 broden.
05 februari: In de nacht van 4 op 5 februari werd bij een boer te Vogelenzang geëist de deur te openen. Toen dit geweigerd werd, trapte men een paneel uit de deur en werd er door het onstane gat 2 geweerlopen gestoken en 5 of 6 keer schoten gelost, die echter niemand troffen. De boer sloeg met een stuk ijzer op de geweerlopen, waarna de indringers verdwenen.
07 februari: Een overval.
20 februari: Idem.
21 februari: Idem.
25 februari: Te Vogelenzang 2 bommen gevallen.
05 maart: 2 x een overval.
06 maart: Idem.
07 maart: Diefstal vam 4 broden uit bakkerskar.
12 maart: Poging tot het plegen van een overval.
14 maart: Opnieuw bommen op Vogelenzang.
15 maart: Overval.
18 maart: Idem.
19 maart: Twee overvallen.
20 maart: 10 à 12 bommen op Vogelenzang. Een dode en twee zwaar gewonden. Tevens die dag nog een overval.
22 maart: Opnieuw bommen op Vegelenzang.
23 maart: Te Vogelenzang valt opnieuw een Duits V-projectiel.
24 maart: Vogelenzang wordt opnieuw gebombardeerd. Er is veel schade.
26 maart: Te Vogelenzang valt een Duits V-projectiel.
27 maart: Wederom een overval.
29 maart: Een overval.
30 maart: Idem.
03 april: Een overval.
03 april: Het drama van de aanslag op Bikkel en van de Pavert.
Het voor het bureau neerschieten van de hoofdagent (hoofdwachtmeester) H. Bikkel en de agent (opperwachtmeester) H.L.A. van de Pavert in de avond veroorzaakte in het korps grote beroering.
Wat was de aanleiding tot deze gebeurtenis?
De begravenisstoet steekt hier de kruising Lindelaan (Julianalaan) - Militaireweg - Bloemendaalseweg over richting begraafplaats.
KLIK hier op Hoofdagent Bikkel en lees het verslag van dhr. P. Veenstra.
Een zeer onduidelijke foto, die wij u toch niet willen onthouden.
12 april: Opnieuw een overval en zo ook op 16 april.
14 april: Politierapport: Schietpartij op de Lindelaan (Julianalaan) te Overveen.
Omstreeks 10.30 uur werd vanuit een snelrijdende auto enige schoten gelost op een auto, de geparkeerd staat op de Lindelaan hoek Waldeck Pyrmontlaan bij de tankgracht. De aannemer en de opzichter van het werk stonden vóór de auto, maar bleven ongedeerd. De auto werd licht beschadigd. De auto met inzittende(n), die de schoten loste(n), rijdt in snelle vaart door en gaat de Vrijburglaan in. Nadere gegevens ontbreken.
16 april: Bommen op de woonwijk aan de Duinwijckweg te Bloemendaal. Zes personen gedood, vijf zwaar gewond, acht percelen licht tot zeer zwaar beschadigd. In de omgeving veel glasschade.
De korpscommandant van politie A.Ch.A Neu geeft in een rapport over de bewaking van ontruimde gebieden het volgende weer:
27 april: een overval.
03 mei: Drie personen aangehouden. Aan het poltiebureau in Aerdenhout worden 194 baaltjes en 15 pakketten levensmiddelen gedeponeerd, die van daaruit naar de Drostefabriek in Haarlem ter distribuering worden overgebracht.
04 mei: Drie personen aangehouden wegens het openen van de voedselpakketten. Een onder-luitenant van de politie te Haarlem opende een pakket en verdeelde de daarin aanwezige sigaretten.
04 mei: MOORD op korpscommandant A.C.A Neu.
Vier weken na de begrafenis van Bikkel trof Neu hetzelfde lot als Bikkel. Het politierapport van 4 mei 1945 vermeldt hierover het volgende:
"Te 18.00 uur werd aan het bureau kennis gegeven, dat de korpscommandant van politie kaptein Albertus Christiaan Adriaan Neu in zijn toekomstige woning aan de Laan van Boreel 10 te Bloemendaal met pistoolschoten was getroffen en vermoedelijk gedood. De hoofdwachtmeesters De Vries en Van Kleeff hebben zich terstond te plaatse begeven. uit het onderzoek bleek, dat de commandant te 17.45 uur vermoedelijk 2 personen aan de deur van vernoemd perceel te woord stond, die direct op hem schoten. Eén kogel heeft vermoedelijk zijn doel gemist, terwijl hij waarschijnlijk door 4 kogels is geraakt. De dood moet onmiddelijk zijn ingetreden.
Zijn echtgenote verklaarde, dat zij 2 personen, beide met een lichte regenjas aan, had zien wegvluchten. Op haar geroep had een burger de mannen aangehouden, doch toen deze door hen werd bedreigd met een pistool, liet hij hen gaan. De commandant zou nog gezegd hebben, dat er 5 kogels op hem waren afgevuurd voor hij stierf. De Sicherheitspolizei stelde eveneens een onderzoek in".
Tot zover dit rapport.
Dezelfde avond werd de Duitse capitulatie bekend. Was deze één dag later gekomen, dan had deze zaak voor de Bloemendaalse politie nog zeer ernstige gevolgen kunnen hebben. De Duitsers eisten na de dood van Neu een lijst met de namen en adressen van alle korpsleden. Repressaillemaatregelen zouden dan gevolgd hebben.
04 mei: Om 20.00 uur kwamen de berichten binnen, dat de Duitsers capituleerden. Aan de oorlog was een eind gekomen. Er wachtte de gemeente Bloemendaal een zware taak om het dagelijksleven weer op te pakken.
Wilt u terugkeren naar de website? KLIK hier dan op HOME.
Het jaar 1945 - 2 van 5 mei t/m 31 december 1945.

5 mei 1945:
De capitulatie is bekend. Er wordt op aangedrongen rustig te blijven en nog even te wachten met feestvieren. Er zijn nog Duitsers die gewapend zijn en zich onder ons bevinden. De BS - Binnenlandse Strijdkrachten - dragen de verantwoordelijkheid voor rust en orde.
P.J. IJzerdoorn (links) en Nico Drost ontmoeten op de ochtend van 8 mei rond 8.30 uur op De Brouwerskolk een bevrijder in uniform. Het bleek "Een Hollander van de RAF" zo stelde hij zich voor op zoek naar zijn ouders, maar die bleken verhuisd. Door de aanwezigheid van de soldaat kan men aannemen, dat de Canadezen al in het dorp waren.
6 mei 1945: De nieuwe korpschef.
De eerste bijzondere gebeurtenis na de bevrijding vond plaats aan het bureau op een door inspecteur van Lis georganiseerde korpsbijeenkomst. Daar verscheen de inspecteur van politie P.J. van IJzendoorn uit Zandvoort. Hij was verbonden geweest aan Rechercheschool te Overveen. Hij deelde mede, dat hij door het Militair Gezag benoemd was als waarnemend commissaris van politie te Bloemendaal en tevens als hoofd van de P.O.D. (Politieke opsporingsdienst).
Hij noemde de namen van een hoofdagent en elf agenten, die voorlopig bij deze dienst gedetacheerd zouden worden ter assistentie bij de zuivering van de bevolking.
De P.O.D. werd gevestigd in in Huize "Duinlust". De vroegere rechercheschool en Huize "Duinrust" aan de Bloemendaalseweg te Overveen zouden als strafkamp dienst doen.
Voor de arrestatie van de politieke delinquenten werd gezorgd door de Binnenlandse Strijdkrachten of B.S.
7 mei 1945: Burgemeester Jhr. Den Tex keert terug.
Voor deze reportage kunt u kijken op het jaartal 1945 deel 2 van deze website.
8 mei 1945: Canadezen komen naar Bloemendaal.
Vandaag verschenen de eerste Canadeze troepen in de gemeente waar wij zolang naar hadden uitgekeken. Alle militaire voertuigen zaten vol met juichende kinderen en jongelui. Het was echter nog gevaarlijk op straat, want de Duitsers waren nog niet ontwapend.
Dat gaf het gevoel nog niet echt bevrijd te zijn en voorzichtigheid werd geboden.
De eerste dagen na de bevrijding:
Rapport over de periode van 8 - 19 mei 1945:
De B.S. is gemobiliseerd en belast zich voornamelijk met de zuivering van de bevolking. Het merendeel van de NSB-ers en overige hiervoor in aanmerking komende personen bevindt zich in arrest.
De toestand van de levensmiddelenvoorziening begint te verbeteren. Er is nog gebrek aangroente. De watervoorziening vindt in beperkte mate voortgang. Gas ontbreekt en elektra is alleen voorhanden voor vitale bedrijven.
De discipline van de bevolking ten opzichte van de distributievoorschriften en de prijscontrôle is goed.
Dagelijks moet scherp worden opgetreden tegen de nog steeds voorkomende houtdiefstallen. in één geval werden 6 personen met een schuit, reeds gedeeltelijk met hout geladen, aangehouden.
De bevolking ontziet zich niet afrasteringen van- en waarschuwingsborden voor mijnenvelden in de duinen te verwijderen, hetgeen zeer grote gevaren oplevert.
Bij explosies van landmijnen werden 2 jongens gewond en één gedood.
In de loop van deze maand vertrekken de Duitse troepen uit de gemeente. Zij trokken door de rijkversierde lanen met veel vlaggen.
Hun Heimat lag in puin. Er was niets meer over van dit Herrenleger.
Rapport over de periode 20 mei - 2 juni 1945:
De toestand van de levenmiddelenzorg is thans belangrijk verbeterd. Hier en daar worden nog rijen wachtende kopers voor de winkels opgemerkt.
In de toevoer van water, gas en licht is nog geen wijziging gekomen. Dagelijks moet nog scherp opgelet en opgetreden worden tegn houtdoefstallen.
Op 31 mei kwamen vier jongens om het leven bij de ontploffing van een projectiel in de duinen te Vogelenzang. Het betrof vermoedelijk een gedeelte van een z.g. V-projectiel.
Het wordt dringend noodzakelijk, dat mijnen enz., zo spoedig mogelijk worden verwijderd.
Wegtrekkende Duitsers in Overveen. (foto J. Voorwalt).
Rapport over de periode 3 - 16 juni 1945:
De toestand der levensmiddelenverzorging is nog steeds vooruitgaande. Brood, melk en kruidenierswaren worden weer aan huis bezorgd. Nog steeds veel houtdiefstallen. In het duingebied worden nog steeds hoeveelheden wapens en munitie gevonden. B.S. patrouilles achterhaalden dergelijke wapens en munitie.
Rapport over de periode 17 - 30 juni 1945:
De bevolking is over het algmeen ingenomen met de regeringsverklaring van minister-president prof. Schermerhorn, op 27 juni voor de radio uitgesproken. De toestand van de levensmiddelenverzorging is bevredigend. De aanvoer van groente is nog niet voldoende. In de duinen gevonden munitie wordt opgeruimd door politieke gevangenen onder leiding van de B.S.
Rapport over de periode 1 - 14 juli 1945:
Tot tijdelijk inspecteur van politie zijn bij het korps benoemd de heren J.J. van Sonsbeek en R. Wieringa, die beide in een leidinggevende functie werksaam waren bij de B.S. Er zijn reeds acht hulpagenten benoemd. De aanvoer van groente laat nog veel te wensen over. Bij de bevolking valt weer de neiging waar te nemen bepaalde goederen zwart te kopen.
Dodelijk ongeval:
Twee jongens, beiden 13 jaar oud, vonden aan het strand een pakje, dat door een hunner onder zijn pulover gestopt werd. Korte tijd daarna ontplofte het pakje, waarbij de ene jongen gedood en de andere zwaar gewond werd.
Hout diefstallen gaan onverminderd door.
Rapport over de periode 14 - 28 juli 1945:
Bij de B.S. zijn nu nog 2 man van het korps gedetacheerd. Door een schot van een bewaker van de politieke gevangenenbewaarplaats werd een der gevangenen getroffen en gedood.
Bij een aanrijding van een militair voetuig met een personenauto werd de bestuurder van de personenauto gedood en zijn echtgenote zwaar gewond.
Er zijn nog steeds houtdiefstallen.
Troepen van het 14-de regiment infanterie, die alhier gelegerd zijn, assisteren om ongeoorloofd houtvervoer tegen te gaan.
Rapport over de periode 29 juli - 31 augustus 1945:
De sterkte van de hulppolitie bedraagt thans 22 man. Onder de bevolking ontstaat soms enige beroering wanneer een in vrijheid gestelde politieke gevangene weer thuis komt. Gas en elektriciteit zijn streng gerantsoeneerd. In het wachtlokaal van de bewaarplaats van politieke gevangen werd door een bewaker uit baldadigheid een schot gelost, waardoor een gevangene ernstig werd verwond.
Vanaf het moment, dat aan de bevolking gas werd verstrekt is het aantal gevallen van houtroof aanmerkelijk verminderd.
Rapport over de maand september 1945:
Aan één agent werd eervol ontslag verleend wegens overgang naar de Expeditionaire Macht in Engeland. De sterkte van de hulppolitie bedraagt nu 24 man; de opleiding van deze manschappen wordt volgens rooster voortgezet. Het tienje van Lieftink doet zijn intrede. De ontvangst van neiuw geld en de inlevering van oud geld geschiedde zonder stagnering.
Op 9 september kwam in een bunker in de duinen een zgenaamde drempelmijn tot ontploffing waardoor een 25-jarige Haarlemmer gedood wordt.
Op 17 september vond te Overveen een aanrijding plaats tussen een Engelse legerauto en een motorrijder, waarbij deze om het leven kwam.
Houtroof komt niet meer voor.
Rapport over de maand oktober 1945:
Aan één agent en vier hulpagenten werd op hun verzoek eervol ontslag verleend. De sterkte van de hulppolitie is nu 21 man.
De toestand van de levensmiddelen is bevredigend.
Rapport over de maand november 1945:
Op 27 november had in tegenwoordigheid van H.M. de Koninging, Prinses Juliana en Prins Bernhard en vele autoriteiten de ingebruikname van de Eerebegraafplaats aan de Zeeweg te Overveen plaats. Hierover kunt u uitgebreid lezen op de pagina 1945-2 van deze website.
Rapport over de maand december 1945:
De zuivering onder de bevolking wordt door de P.O.D. voortgezet.
Op 27 december drong een onbekende onder bedreiging met een vuurwapen een villa in Aerdenhout binnen en dwong de bewoner hem een bedrag van fl. 190,00 af te geven. Er is nog geen spoor van de dader.
31 december: Afscheid van waarnemend-commissaris van politie P.J. IJzendoorn.
Hiermee stopt voorlopig de pagina over de Bloemendaalse politie in oorlogstijd.
Bronvermelding:

De Bloemendaalse politie van Franse tot Duitse overheersing.
door: P. Veenstra. Deze gegevens vormen de basis van deze pagina.
Uitvoerig wordt ingegaan op de politie in het algemeen en haar werkzaamheden.
In de periode 1939-1945 staat naast het dagelijks werk ook de werkomstandigheden centraal. Het gewone leven van de politie ging zo goed en zo kwaad mogelijk door. Ondanks de druk om met de nieuwe orde mee te marcheren.
De Oorlogskroniek 1940-1945. door: mej. A. Nierhoff. uitgegeven door de gemeente Bloemendaal i.s.m. St. Bloemendaal Initiatief.
De website: www.1940-1945.bloemendaal.nl is gebaseerd op deze kroniek. Daarna kwamen tal van informatie bronnen tot leven die de website een zeer overzichtelijk geheel geven. In haar Kroniek wordt zijdelings ook de politie behandeld. Met namen als er weer verordeningen kwamen en hoe daar mee om te gaan. Waar nodig wordt op deze pagina en extra informatie geplaatst om een beter overzicht te krijgen.
Politie verzet in Haarlem e.o. door: G.E. Hartendorf. Uitgeverij De Vrieseborch - Haarlem
Dit boek geeft een goed beeld van het functioneren van de politie in deze omgeving. Daarnaast een indringend beeld van wat er daarom heen gebeurde. Mensen verdacht van activiteiten tegen de bezetter - dus verzet - kwamen bijna altijd eerst in de Smedestraat te recht. De ontsnapping van Cees Bierens de Haan uit de gevangenis was mede mogelijk door "politie werk".