
1940 - 1945
Terug naar het jaar 1944
HET JAAR 1945 van 1 januari tot 5 mei
DEEL 1 "De laatste vijf maanden"
In de gemeente Bloemendaal was het gewone leven totaal ontregeld. Overal wegversperringen, geen gas, geen licht en nauwelijks water Het merendeel van Bloemendaal stond leeg zoals ook in Vogelenzang. Te kort aan brandstof, te kort aan voedsel en te kort aan medicijnen. Wie een moestuintje had was de koning te rijk.
Vanaf januari was het al duidelijk, dat er een einde moest komen aan de oorlog. Een groot deel van Nederland was al bevrijd. Alleen bestond er nog de "Festung Holland" een gebied zo groot als de randstad nu. De Duitsers hielden de touwtjes stevig in handen. Elk verzet werd met de dood bekocht. Elke sabotage eindigde voor het vuurpeloton. Het voedsel was nagenoeg op. Medische voorzieningen nauwelijks nog voorhanden en het openbare leven bestond alleen nog maar uit OVERLEVEN.
De inwoners van de gemeente Bloemendaal hadden met hun schamele voorzieningen nog getracht iets van Kerst en de Jaarwisseling te maken. Wel wist men dat er in de Belgische Ardennen voor en rond de kerst het "Ardennenoffensief" had plaats gevonden om met de laatste stuiptrekkingen van het Duitse leger nog een bres te slaan richting Antwerpen om zo doende de oorlog nog in hun voordeel te keren. Gelukkig is deze aanval afgeslagen en werden de Duitsers de pan in gehakt en verder in hun eigen land terug gedrongen. In de "Festung Holland" ging men de winter in die later bekend zou worden als "De Hongerwinter".
Januari: De eerste "Goede Daad" van het nieuwe jaar was, dat burgemeester Zigeler het portret van NSB leider Ir. Mussert uit zijn werkkamer van het gemeentehuis laat verwijderen.
De eerste week van het nieuwe jaar!
Hoewel formeel het evacuatiegebied van Bloemendaal en Bloemendaal Noord niet was opgeheven waren er al bewoners teruggekeerd en velen volgden de dagen er na. In de afgelopen maanden lag het werk van de Nederlandse Volksdienst en Winterhulp geheel stil. Er werd geen enkele collecte meer gehouden.
5 januari: Om 11.00 uur 's morgens verschijnt er voor het gemeentehuis een auto met daarin 8 man van de Grüne Polizei gevolgd door een verhuiswagen van de fa. Zijtveld te Haarlem waarin zich nog eens 8 man van de Haarlemse politie bevinden.Een zekere heer Konings en Gerrits begeven zich naar de burgemeester. Er wordt aan de burgemeester een brief overhandigd van de Commissaris van de provincie Noord Holland waarin de vordering staat van het bevolkingsregister van de gemeente. Korpschef van politie A.C.A. Neu is bij dit onderhoud aanwezig. Hij vraagt de Duitsers naar hun papieren en die zijn inorde. Om 11.15 uur zijn de kaartenbakjes weg. Tijdens het wegvoeren zien ambtenaren van bevolking kans om gevaarlopende namen van mannen uit de bakjes te lichten. Motief is, dat het bevolkinsregister in Haarlem veiliger is i.v.m de vele overvallen in de bezette gebieden op de bevolkingsregisters.
6 januari: Uit een bakkerskar van de firma Franken, die enige tijd onbeheerd op het Bleekerspad in Bloemendaal stond zijn 30 broden ontvreemd. Een meisje had gezien, dat een onbekende man de broden in een zak deed en verdween.
9 januari: De Duitsers leggen beslag op het huis Slingerweg 2 te Bentveld. Hier wordt een telefooncentrale ingericht en wordt een bureau gevestigd. Later blijkt, dat dit zeer vermoedelijk het punt is waar het afschieten van de V-1 wordt geregeld en hun banen worden berekend.
(misverstand is, dat men dacht dat er V-2's werden gelanceerd, maar dat is niet waar. V-1's werden afgevuurd vanaf stellages zoals die in Vogelenzang zijn aangetroffen)
10 januari: De tweeling Arie en Henk Grootegoed (19 jaar) uit Bloemendaal ( Kerkplein) ontdekken bij toeval, dat er een Duitse trein met onderdelen voor de V1 staat op het spoor dat vanaf Sanpoort Zuid richting Provinciaal Ziekenhuis loopt. Verstopt in de bossen aldaar. Dit verklaart dat er gisteren een gewonden transport aankwam op station Bloemendaal en vandaar uit richting PZ ging. Normaal rijdt de trein door tot Santpoort Zuid en neemt daar de afslag PZ. De jongens werden gewaarschuwd door een bevriende Duitse kok, dat zij zich niet buiten moesten begeven.
15 januari: In Haarlem en de randgemeenten worden razziá's gehouden op mannen in de leeftijd van 16 tot 40 jaar. Broodbezorging door Vermaat Bakkers in Overveen wordt gestaakt omdat het te gevaarlijk is voor de broodbezorgers en de broodverkoop vind plaats in het daartoe beschikbaar gestelde filiaal van Albert Hein te Overveen.
RAZZIA'S
Tussen 17 en 30 januari worden er continu razzia's gehouden in de gemeente.
18 januari: Heden wordt het huwelijk voltrokken tussen Charles Henri Uijt den Boogaard en Wijnanda Hentiette van Waveren. De voltrekking geschied ten huize van het Bruidspaar aan de Van Lennepweg 12 wegens "ziekte"van de bruidengom.
20-21 januari: Beide dagen valt er veel sneeuw gepaard met vrij strenge vorst.
22 januari: De verbreding van de vijver aan de Willem de Zwijgerlaan en het opbreken van de rijweg aan de Waldeck Pyrmontlaan voor het maken van een tankgracht tussen de Delft en de spoorlijn Haarlem-Zandvoort is nu zover gevorderd, dat begonnen wordt met het opbreken van de bestrating van de Lindelaan (Julianalaan) om beide tankgrachten te verbinden. Het huis Julianalaan 102 is nog steeds niet gesloopt en wordt gebruikt als schaftgelegenheid.
26 januari: In verband met de razzia's zijn het vooral oudere mannen, vrouwen en kinderen die met allerlei soorten zelfgemaakte karretjes bij de gemeente hout komen ophalen.
29 januari: Dr. Ir. G. de Gelder komt heden voor het eerst naar het gemeentehuis om zijn werkzaamheden als wethouder aan te vangen.
31 januari: De brandweer rukt uit naar het perceel Lage Duin en Daalseweg 21 voor een brand. Het perceel is bezet door Duitse militairen.
Om aan voedsel te komen trokken velen de polder in om bij de boeren eten te halen. Vaak als ze bijna thuis waren stond er een controlepost met Duitsers en was de tocht voor niets geweest.
Geallieerde vliegtuigen op weg naar Duitsland om middels bombardementen de weerstand te breken en de oorlog te stoppen.
Vogelenzang
1 februari: Op grote schaal vinden vee-diefstallen plaats. Er worden 16 aangiften gedaan. Dhr. Petrus Heemskerk wordt per heden aangesteld als nachtwaker te Vogelenzang.
Gemeente Bloemendaal
2 februari: Vanaf heden beginnen de kerkbesturen van zowel de Protestanse als Katholiek kerken met het verstrekken van peulvruchten onder de jongeren tussen de 6 en 15 jaar. Deze peulvruchten zijn in het noorden van Noord Holland en het Noord-Oosten van het land aangekocht.
3 februari: Er komt in de gemeente nog steeds houtroof voor. Er komt nu een verordening, dat als iemand betrapt wordt zijn kar, hout en gereedschappen inbeslag worden genomen.
Illegale houtkap. Overal werd gesprokkeld en omgezaagd. De een staat op de uitkijk en de anderen doen het werk.
5 februari: Wegens plundering van bakkerskarren wordt met ingang van heden geen brood meer aan huis bezorgd. Men moet het brood nu afhalen bij de broodfabrieken.
14 februari: In Bloemendaal wordt ook de bekendmaking aangeplakt gericht tot de inwoners van Haarlem, waarin wordt medegedeeld, dat allen, die bij de grotoe razzia op 6 december 1944 zijn afgevoerd, zich in het Ausländerlager Groïn te Rees (bij Emmerik) bevinden, omdat onder de weggevoerden ook inwoners van de gemeente Bloemendaal zijn.
18 februari: Door verraad op de hoogte gebracht van verstopte voorraden bij Publieke Werken komen Duitse militairen o.l.v de beruchte officier Fertig, op de gemeentewerf om een onderzoek in te stellen. Fertig wijst de juiste plaats aan en er wordt gevonden: 200 liter benzine en 600 liter stookolie. Dit wordt door de Duitsers meegenomen.
Vogelenzang
18 februari: Derde evacuatie van Vogelenzang. Burgemeester Zigeler ontvangt van de Wehrmachtskommandantur te Haarlem om 17.00 uur een telefonisch bevel: het gebied tussen de Nachtegalenlaan uitkomend op de Boekenrodeweg en de Margrietlaan te Vogelenzang begrensd door de spoorbaan Haarlem-Leiden moet evacueren. Deze evacuatie moet voor dinsdagavond 21 februari voor 20.00 uur voltrokken zijn. De schriftelijke bevestiging komt een dag later.
Gemeente Bloemendaal
20 februari: Burgemeester en Wethouders keuren een voorstel goed, dat steeds 5 kinderen die aan ondervoeding lijden worden opgenomen in het noodhospitaal gevestigd in hotel Van Ouds het Raadhuis te Overveen. De verpleegkosten komen geheel of gedeeltelijk voor rekening van de gemeente.
Vogelenzang
21 februari: De evacuatie van de wijk Vogelenzang is heden voltrokken. De evacuatie trof 1750 inwoners, daarvan zijn er door bemiddeling 800 in Aerdenhout, Overveen en Heemstede ingekwartierd.
Gemeente Bloemendaal
24 februari: Burgemeester Zigeler laat de vlaggenstok die voor de N.S.B. vlag staat in de tuin van het gemeentehuis weghalen door Publieke Werken. Ook laat hi jde N.S.B-vlag van zijn huis halen en bij Publieke Werken opslaan.
Vogelenzang
25 februari: Omstreeks 15.45 uur zijn twee bommen gevallen en tot ontploffing gekomen op een terrein onder de gemeente Hillegom. Het gevolg is, dat door de luchtdruk veel ruiten sprongen van woningen aan de Leidsevaart. Het doel was de Traliebrug, maar die wordt niet geraakt.
26 februari: Opnieuw komt er een strenge verordening voor het kappen van hout. Gebleken is, dat langs wegen, straten en parken steeds meer bomen sneuvelen.
26/27 februari: Er is door het Zweedse Rode Kruis witbrood beschikbaar gesteld voor de hongerende bevolking. Ook in de gemeente Bloemendaal worden winkels aangewezen waar men Zweeds witbrood à 800 gram en 125 gr margarine kan krijgen tegen inlevering van bonnen. De kinderen ontvangen een half pond grutterswaar.
28 februari: Tijdens een razzia in Haarlem wordt onderwijzer R.D. Lagendaal verbonden aan de Willem de Zwijgerschool (Julianaschool) te Overveen nabij zijn woning aan het Stuyvesantplein 24 opgepakt. en naar de Ripperda-kazerne overgebracht.
Als gevolg van deze razzia's durven vaders beneden de leeftijd van 40 jaar geen aangifte meer te doen van geboortes, dit wordt nu in veel gevallen gedaan door de arts of verpleegkundige.
MAART 1945
1-8 maart: In deze periode worden veel razzia's gehouden. Iedere man die in de gevaarlijk leeftijd zit duikt onder. Helaas worden ook onderduikers opgepakt.
Opnieuw evacuatie!
7 maart: Op het gemeentehuis vervoegen zich een Feldwebel en een soldaat van de "Luftwaffe" met een mededeling, dat tot ontruiming van woningen moet worden overgegaan in het gebied van de Veldlaan, Slingerweg, Bentveldsduinweg, Mr. Enschedéweg achter het Kopje van Aerdenhout om uitkomend op de Bentveldsweg ter hogte van no. 150. De huizen aan de Bentveldsweg 142, 144, 146 en 148 alsmede Mr. Enschedéweg 2, 4 en 4a en Zwarteweg 2 en 4 moeten voor morgenavond 20.00 uur zijn ontruimd. De overige woningen dienen zaterdag 10 maart te zijn ontruimd.
8 maart: Op deze dag wordt er in Aerdenhout getrouwd. De gelukkigen zijn Jacob van Trotsenburg en zijn bruid Bernardina de Jongh. Het huwelijk wordt ten huize van de bruid voltrokken wegen "bijzondere verkeersbelemmering"
9 maart: Het woningregister keert vanuit Haarlem terug naar de afdeling bevolking op het gemeentehuis.
11 maart: het gedeelte van Aerdenhout dat tussen 7 en 10 maart ontruimd moest zijn wordt tot "Sperrgebiet" verklaard. Betreding is verboden en er wordt zonder voorafgaande waarschuwing geschoten.
Bommen op Vogelenzang
14 maart: Rond 17.25 uur worden 7 à 8 bommen afgeworpen bij de Traliebrug te Vogelenzang. Een bom viel naast de brug maar ontplofte niet. 2 bommen sloegen in op de oostelijk oever van de Leidsevaart, 2 op de westelijke oever en in in het water. Deze ontploften allemaal. Er raakten 6 mensen licht gewond en de materiële schade was groot. De percelen 164, 166, 168, 170, 172 en 174 aan de Leidsevaart zijn dusdanig beschadigd, dat zij ontruimd moeten worden.
Ravage aan de Leidsevaart na het bombardement.
15 maart: Opnieuw vallen er rond 13.35 uur bommen. Nu op de grens van Bennebroek en de gemeente Bloemendaal. 3 bommen vallen op een steenkolenopslagplaats waar veel huisraad is opgeslagen. De opslagplaats en het huisraad wordt vernield. Veel bewoners die nog in hun eigen huis woonden verlaten nu vrijwillig hun huizen omdat het te gevaarlijk wordt.
16 maart: Een contingent Grüne Polizei komt in Haarlem aan en arresteren daar een aantal personen. Ook in de gemeente Bloemendaal worden mensen gearresteerd tw: C.W. Bierens de Haan Brederodelaan 57 (Schapeduin), dhr. Van Urk Mollaan 1 ( Saxenburg geëvacueerd uit IJmuiden) terwijl Dr. J. Reurink uit Aerdenhout thuis niet wordt aangetroffen en daarom wordt zijn vrouw gearresteerd.
20 maart: Opnieuw bommen op Vogelenzang en ditmaal komt er een achter het perceel Graaf Florislaan 22 terecht. Dhr. W.H. Haaster die zich ondanks het verbod zich bij zijn huis op no. 14 bevond, wordt zo ernstig getroffen, dat hij naar het ziekenhuis in Haarlem wordt overgebracht. De 63-jarige L. van der Hulst wonenden op de Graaf Florislaan 21 (tijdelijk op het Zandvoorterpad te Overveen) wordt gedood, terwijl de 25 jarige H.J. Hylkema uit Hillegom zwaar wordt verwond en die zelfde avond in het ziekenhuis overlijdt. De overige 4 à 5 bommen komen tussen de Traliebrug en de tuinen terecht. Vogelenzang ligt bezaaid met glas en dakpannen. Veel huizen zijn nu onbewoonbaar.
21 maart: Tijdens het vuren op vliegtuigen tussen 10.00 en 12.00 uur is in het wegdek op de hoek Van Ewijckweg-Noordlaan een granaatje ingeslagen, dat niet explodeerde, doch vast zat in het wegdek. In de omgeving zijn meerdere granaten ingeslagen, maar zonder schade aan te richten.
22 maart: Om 11.15 uur komen er boven Vogelenzang meerdere bommen neer. Daar een groot gebied "Sperrgebiet" is, is er slechts na te gaan, dat enkele in het bos terecht zijn gekomen en bij het station Vogelenzang. Door de explosies is café "Graaf Floris"zo beschadigd, dat het onbewoonbaar wordt. Ook het station loopt schade op.
DE EERSTE - V1 - AFGESCHOTEN
(Er wordt steeds gesproken over de V2, maar in Vogelenzang zijn alleen V1-'s afgeschoten. Deze projectielen hadden een startbaan nodig.
22 maart: Omstreeks 19.30 uur is het eerste V1 projectiel afgeschoten vanaf de startbaan aan de Bekslaan te Vogelenzang.
Op het station Vogelenzang werd de V-1 aangevoerd en direct naar o.a de startbaan aan de Bekslaan gebracht.
23 maart: In de nacht van 22 op 23 maart kwam een uit de Bekslaan afgeschoten V1 neer op het weiland ten westen van de Tweede Doodweg bij de duinkant. Het ontplofte niet. In de loop van de morgen explodeerde het alsnog waardoor in de omgeving ruiten sneuvelden en een persoon licht gewond raakte.
Veel is er van de startbaan niet meer over. De villa "Schapenkamp" zelfs in onbewoonbaar.
24 maart: Weer worden om 12.30 uur in de omgeving van de Bekslaan en niet ver van station en spoorlijn bommen afgeworpen, die alleen materiële schade veroorzaken. Een bom kwam in het wegdek terecht van de Leidsevaart voor perceel 186. Het huis werd vernield. Om 14.30 uur komen twee bommen neer in de tuin op enige afstand van het huis in bloeiende narcissen. Er wordt flink wat schade aangericht.
Huize De Schapenkamp aan de Bekslaan te Vogelenzang met in de tuin de resten van een V1.
Gemeente Bloemendaal:
23 maart: Heden wordt aan de Lindelaan (Julianalaan) 96 te Overveen het huwelijk voltrokken tussne Dirk Bonnes en Johanna Christina Gritter ten huize van de bruid, dit wegens "bijzondere verkeersbelemmeringen"
25 maart: Op verschillende plaatsen in de gemeente zijn nieuwsberichten van de illegale pers aangeplakt.
26 maart: 's Middags om 17.30 uur worden er door de Duitsers in Vogelenzang de meerdere mislukte pogingen van het lanceren van de V1 opgeruimd en tot ontploffing gebracht. Door de aanhoudende bombardementen melden zich op het gemeentehuis gezinnen die alsnog willen evacueren. Het wordt te gevaarlijk in Vogelenzang.
In de wijk Bloemendaal vorderen de Duitsers opnieuw verscheidene huizen. in de nu volgende weken nemen deze vorderingen toe in de wijken Overveen en Aerdenhout.
27 maart: Bewoners van de Lindelaan (Julianalaan) te Overveen constateren, dat de laatste tijd transportwagens van de Duitse Wehrmacht ladingen vervoeren, gedekt door de Nederlandse vlag. WAT DE LADINGEN INHIELDEN IS NIET BEKEND. Weet u het, geeft dat dan a.u.b door.
27-30 maart: Opnieuw worden door het Zweedse Rode Kruis levenmiddelen beschikbaar gesteld. 400 gr, brood, 125 gr. margarine en 250 gr. gort. De levensmiddelen worden via de inmiddels bekende winkels aan de inwoners uitgereikt.
28 maart: In Aerdenhout vinden razzia's plaats op fietsen zowel dames als herenfietsen worden inbeslag genomen. Ook enkele ambtenaren die een fiets-ausweis hebben moeten hun fietsen in leveren.
29 maart: De directies van de waterleidingbedrijven; Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Velsen en Zandvoort richten zich tot de burgers in hun gemeente om uiterst zuinig te zijn met drinkwater. Het wordt verboden je tuin te sproeien, straat te schrobben en de stortbakken van het toilet te gebruiken. Het toilet doorspoelen moet met pompwater of gebruiktwater. Ook is het verboden het vaatwerk voor te spoelen.
Afgelopen nacht hebben Duitsers die bij de V1 installaties werkten Vogelenzang verlaten. Er is een startbaan geweest in de oprijlaan van villa "De Schapenkamp" het huis van de fam. Quarles van Ufford aan de Bekslaan. Het bos is een grote ravage en het huis geheel onbewoonbaar. Ook blijkt er een startbaan te zijn geweest bij de buitenplaats "Huis te Vogelenzang"van de fam. Jhr. Barnaart. De schade aan dit buiten is ook aanzienlijk. Verder zou er nog een derde startbaan gepland zijn bij de buitenplaats "Leyduin". Hier werd een betonnen pad gevonden.
Vogelenzang: Na de opheffing van de evacuatie zijn in verschillende huizen, die vrijwel allemaal leegstonden, ongeregelde Duitse troepen gelegerd geweest. De meesten waren spoorwegbeambten die niet militair geschoold waren.
30 maart: Dezelfde Duitse soldaten die op 7 maart de omgeving van het Kopje van Aerdenhout lieten evacueren melden nu, dat de bewoners weer naar hun huizen kunnen terugkeren.
April 1945
Begin april: In het perceel Bloemendaalseweg 142, dat door het "Kinderheim"op 4 september 1944 werd ontruimd, keren de ongehuwde moeders met hun kinderen terug.
De tuin van "Kinderheim" Bloemendaalseweg 142
Een afdeling van de "ondergrondse" wordt wordt op de gemeentewerf aan de Brouwerskolkweg ondergebracht.
Om aan voedsel te komen gaan nog steeds veel mensen de boer op.
3 april: In de gemeente worden op verschillende plaatsen door de Duitsers het biljet opgeplakt: "De bevrijders naderen ! in Den Haag zijn ze al geweest........."! Op het biljet zijn foto's afgedrukt van de vernielingen in Den Haag, veroorzaakt door het bombardement van 3 maart jl.
Om 12.15 uur worden bommen afgeworpen op het terrein van de Stichting "Vogelenzang" te Bennebroek. Er zijn geen persoonlijke ongelukken en de schade valt mee.
Hoofdwachtmeester Bikkel doodgeschoten
Rond 23.00 uur hoorden dienstdoende agenten in het bureau van politie te Overveen, dat er voor het burea werd geschoten. Als zij zich daarop naar buiten begeven staat daar de opperwachtmeester H.L.A v.d Pavert, die verteld, dat er op hem en Bikkel geschoten is en dat daarbij Bikkel is neergevallen. Aan van de Pavert wordt onmiddelijk eerste hulp verleend, daar hij zegt het erg benauwd te hebben. De doktoren Bos en Van Oldenborgh worden gewaarschuwd. Intussen dragen diensdoende agenten de Hoofdwachtmeester naar binnen die al stervende is. De doktoren behandelen van de Pavert en constateren dat bij Bikkel dat hij dood is. Daaropvolgend wordt van de Pavert per brancard naar het ziekenhuis St. Johannes de Deo te Haarlem gebracht.
Uit mededelingen van van de Pavert blijkt, dat deaanslag is gepleegd door een SS-er in uniform, vermoedelijk dezelfde als dei in Aerdenhout werd gesignaleerd tijdens een roofoverval. de dader(s) is (zijn) ontkomen.
4 april: Er wordt gratis brood uitgedeeld in de daarvoor aangewezen winkels. Het brood weegt 400 gr. en is beschikbaar gesteld door het Zweedse Rodekruis.
De portretten van Hitler en Mussert worden vernietigd.
De burgemeester neemt in tegenwoordigheid van de gemeentebode Van Apeldoorn de portretten van Hitler en Mussert uit de lijsten en vernietigt beide portretten
7 april: hedenmorgen heeft de begrafenis plaatsgevonden van hoofdwachtmeester van de politie H. Bikkel. De begrafenis geschiedt met korpseer. de lijkkoets is geheel omgeven door bloemen. Aanwezig waren ook burgemeester Zigeler en 1-ste secretaris dhr. G.J. Abs. Dhr. H. Bikkel is begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Bergweg te Bloemendaal.
9 april: Op last van de beauftragte van de Rijkscommissaris voor deze provincie moet er voor 4 ton aan hout worden beschikbaar gesteld aan Rijksduitsers en familieleden van frontstrijders. Dit moet geschieden voor 14 april en in geschikte stukken voor transport bij het kantoor Gemeentewerken aan de Brouwerskolkweg 2
10 april: De inwoners van de gemeente ontvangen van de Wehrmachtskommandantur afd. Feldgendarmerie een waarschuwing n.a.v het aantreffen van glasscherven, stenen en spijkers op de wegen. Strenge maatregelen zullen volgen tegen deze "spijkersabotage". Wanneer een of meer voertuigen uitvallen zullen in evenredigheid ook een of meer huizen in brand worden gestoken. De spertijd wordt voorlopig teruggebracht van 20.00 uur naar 18.00 uur. Garages zowel binnen als buiten bewoond gebied moeten zijn geopend en blijvend openstaan voor controle.
11 april: Vanaf heden en in de volgende dagen zullen in de gemeente gratis levensmiddelen worden verstrekt (brood en rijst). Deze levensmiddelen zijn beschikbaar gesteld door de Zwitserse Bondsraad door tussenkomst van het Zwitsers Comité voor hulpverlening.
14 april: In de week van 8 tot en met 14 april zijn door de Duitse Wehrmacht gevorderd: 3 scholen, 2 buitenplaatsen ( "Schapeduinen" en "Caprera" ) alsmede 37 woningen. Er werd niets vrijgegeven.
Omstreeks 10.30 uur wordt vanuit een snelrijdende auto enge schoten gelost op een auto die geparkeerd staat op de hoek van de Waldeck Pyrmontlaan en de Lindenlaan (Julianalaan) bij de tankgracht. De aannemer en opzichter stonden voor de auto maar raken niet gewond. De auto waaruit de schoten werden gelost rijdt in snelle vaart door en gaat de Vrijburglaan in.
Hedenavond zijn door de Duitse Wehrmacht alle huizen aan de Teding van Berkhoutlaan en enkele huizen aan de Zandvoorterweg in beslaggenomen. De bewoners moeten onmiddelijk evacueren.
VERGISSINGSBOMBARDEMENT OP DUINWIJCK TE BLOEMENDAAL.
16 april: Om 17.30 uur worden door geallieerde vliegtuigen bommen afgeworpen op de woningen aan de Duinwijckweg. Mogelijk waren de bommen voor een bepaald doel bedoeld of om af te werpen boven de Noordzee.
Voor direct lezen klik hier op BOMMEN op DUINWIJCK.
Ravage aan de Duinwijckweg te Bloemendaal.
Na zo'n vergissings bombardement kwam de Duitse propagandamachine gelijk op gang.
Hoeveel verdriet er ook was bij vergissings bombardementen of vroegtijdig de bommen lossen als met dacht boven zee te vliegen, zodra 's nachts het vliegtuiggeronk richting Duitsland te horen was, gaf dat de burger weer moed.
Geallieerde vliegtuigen op weg naar Duitsland om daar de boel plat te gooien en zo een capitulatie af te dwingen om de oorlog te beëindigen.
Duidelijk sporen in de lucht. Het was een fascinerend gezicht.
17 april: In de vergadering van burgemeester en wethouders wordt besloten om het benedengedeelte van het perceel Korte Zijlweg 1 (de voormalige centrale keuken) ten behoeve van de kindervoeding beschikbaar te stellen van het I.K.V. - Inter Kerkelijk Verband - Hier moet het eten bereid worden voor de kinderen uit de omgeving in geval het eten door oorlogshandelingen niet meer uit Haarlem kan komen.
Ook komt een plan ter tafel voor het reorganiseren van het Bloemendaalsebos waar grote vernielingen hebben plaatsgevonden.
FIETSEN RAZZIA'S
17 - 20 april: In deze dagen zijn grote razzia's gehouden op fietsen en bakfietsen. Ook damesfietsen bleven niet gespaard.
18 april: Er vindt opnieuwe een levensmiddelen verstrekking plaats door de Zwitserse Bondsraad. De gratis beschikbaar gestelde levensmiddelen zijn: brood, rijst en havervlokken.
23-24 april: In deze nacht is op de Potgieterweg het huis van de heer J. van Hasselt uitgebrand. Het huis was door de Duitse militeren bezet. Wegens gebrek aan electriciteit hadden zij lampjes gebruikt waarvan er een vermoedelijk is omgevallen tegen een vat benzine, deze zorgt voor een ontploffing. Daar er bij het huis een wachtpost staat mag de Bloemendaalse brandweer het terrein niet op. De brandweer kan niets anders te doen, dan de belendende percelen in de gaten te houden en hoefde geen druppel water te ge bruiken. Later is gebleken, dat er bij de explosie een kapitein is omgekomen.
24-25 april: Ook nu weer razzia's op alles wat nog rijden kan.
26 april: In de afgelopen nacht zijn er boven de gemeente Bloemendaal pamfletten uit gestrooid met aan de ene kant in het Nederlands de aankondiging betreffende het uitwerpen van voedselpakketten en in het Duits gesteld informatie over het uitwerpen van voedselpakketten door geallieerde vliegtuigen. De zelfde dag komen er aanplakbiljetten met de Duitse mening over deze voedsel pakketen. Het zouden propagandatrucs zijn en verborgen vijandelijke handelingen. Het Duitse gezag ziet meer in voedseltransporten door schepen dat zou de bevolking meer direct helpen.
Opnieuw razzia's op fietsen en handkarren en ook de damesfiets moet er aan geloven. Heb je een vrijstelling, dan hoef je je fiets niet af te staan. weiger je mee te werken dan is dat tegen de militaire voorschriften en word je gestraft. Niet zelden raakten ook de mensen met een vrijstelling zijn of haar fiets kwijt.
28 april: De ondergrondse plakt op tal van plaatsen in de gemeente posters aan in het Nederlands en het Duits waarin wordt aangeraden de verloren strijd te staken.
Provinciaal Ziekenhuis nu Lazaret.
Rond 17.00 uur passeren op de Donkerelaan een 60 a 70 man gewonde militairen van de Duitse Wehrmacht. Het gaat zeer tot zéér langzaam. Zij zijn op weg naat het Provinviaal Ziekenhuis dat nu tijdelijk Lazaret is van de Duitse Wehrmacht. Voorop loopt een officier. De troep bestaat uit soldaten die licht tot licht-zwaar gewond zijn, maar toch nog kunnen lopen. Zij zijn gewond aan armen en benen. Sommigen lopen op krukken. Van het gebouw waait de Rode Kruisvlag en op andere gebouwen zijn ze deze op het dak aan het schilderen. De Feldgendramerie controleert op deserteurs. Het gebied rond het ziekenhuis in een straal van 1 km is afgezet en behoort tot het spergebied.
30 april: twee vrachtwagens van de gmeente worden op de werf van Publieke Werken ingericht voor het vervoer van Zweeds wittebrood.
Der Führer Adolf Hitler is in Berlijn omgekomen bij hevige gevechten. In werkelijkheid heeft hij rond 16.00 uur zelfmoord gepleegd. Het gaat als een lopend vuurtje door de gemeente.
1 mei: Vandaag wordt er volop gecontroleerd en fietsen gevorderd. Bij controle van mannelijke personen gaat het vooral om deserteurs. De spertijd is vandaag van 21.00 uur tot 04.00 uur.
2 mei: Rond 10 uur verschijnen boven Bennebroek en Vogelenzang de eerste geallieerde vliegtuigen die voedselpakketten afwerpen. Hiertoe was eindelijk toestemming verleend na koortsachtige onderhandelingen tussen Rode Kruis, Geallieerden de Duitse Bezetters. De pakken komen neer op het voormalige door de Duitsers gemaakte schijnvliegveld tussen de Kleine Bekslaan en Margrietenlaan.
(zie verder onder de link voedselvoorziening)
Nu geen bommen, maar eten uit de lucht.
Het verzamelen van gedropt voedsel. Daarna werden de goederen op inhoud gesorteerd en vervolgens op de daarvoor aangewezen lokaties aan de bevolking uitgedeeld.
2 mei: Ook vind deze week nog een uitreiking plaats van het Zweedse Rode Kruis.. Het betreft 400 gr. brood en 250 gr. havervlokken.
Inwoners van de gemeente horen vanmorgen, dat door Duitse militairen het "Deutschlandlied"en het "Horst Wessellied" wordt gezongen, hetgeen zij in verband brengen met de mogelijke eedsaflegging op de nieuwe Opperbevelhebberd en Führer van het Duitse Rijk, Groot Admiraal Dönitz.
3 mei; Te Haarlem worden twee personen op het bordes van het stadhuis ten toon gesteld. zij hebben bij de voedseldroppings een gedeelte gestolen.
Soldaten van de Feldgendarmetie verwijderen op de P.E.N. huisjes aangebrachte plakkaten met de tekst: De bevrijders naderen! In Den Haag zijn ze al geweest.....". Eén der soldaten verzoekt het publiek om door te lopen.
4 mei: De kapitein van de politie Albertus Christiaan Adriaan Neu, oud 39 jaar wordt in zijn a.s nieuwe woning Laan van Boreel 10 te Bloemendaal om 17.45 uur, dus enkele uren voordat de capitualie bekend werd door twee personen doodgeschoten. De officier van de Sicherheitsdienst, die een onderzoek instelt naar de aanslag, eist van de politie een opgave van namen en adressen van al de leden van de Bloemendaalse politie. Hieruitvalt af te leiden, dat als de capitulatie niet zó spoedig gevolgd was, de zaak voor de politie ernstige gevalgen had kunnen hebben.
EXTRA COMMUNIQUÉ CAPITUALITIE BEVRIJDING !!!!!!!!!
Om 20.40 uur maakt de radio een communiqué van het Geallieerd Opperbevel bekend - welk bericht om 20.45 uur door radio "Herrijzend Nederland"wordt herhaald, dat alle Duitse strijdkrachten in Nederland, Noord-West Duitsland en Denemarken zijn gecapituleerd.
In de kortst mogelijke tijd is deze mededeling in de gehele gemeente bekend en heerst er alom grote vreugde. Onmiddellijk trekken grote groepen jongeren zingende langs de wegen. In het dorp Bloemendaal wordt bij de RK pastorie en die van de Ned. Hervormde kerk het Wilhelmus gezongen. Overal is muziek en worden er vreugdevuren ontstoken. Lang nà spertijd ( 21.00 uur) bewegen de inwoners zich nog op de straten.
5 mei: Hedenmorgen om 08.00 uur is de capitulatie ingegaan.
Overal in de gemeente steekt men de vlag uit. De Duitsers verbieden dit hier en daar aan de bevolking o.a in Vogelenzang en Aerdenhout en enkele vlaggen moeten worden ingestreken. 's Morgens om rond 10.00 uur wordt in tegenwoordigheid van enige buurtbewoners en een aantal ambtenaren onder het zingen van het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus de vlag op het Raadhuis gehesen. Burgemeester Zigeler wordt deze dag gearresteerd.
Over de naam Lindelaan wordt een houten oranjebord aangebracht met de oude naam JULIANALAAN.
De eerste ondergedoken joodse ingezetene, Louis de Groot, gewoond hebbende Acacialaan 30 te Bloemendaal, meldt zich op het gemeentehuis. Hij was samen met zijn vrouw ondergedoken geweest in Haarlem.
De distributiedienst heeft slechts 400 gr. brood beschikbaar kunnen stellen aan de bevolking. Geen ander artikel was meer verkrijgbaar.
Pleegouders van 7 joodse kinderen doen de komende dagen aangifte op het gemeentehuis.
Ook vandaag nog wordt er voedsel gedropt boven Vogelenzang waarbij een Duitse vrouw een blik vlees probeerde mee te nemen. Zij wordt betrapt en onder gehoon van de omstanders gearresteerd en door de politie meegenomen.
6 mei: Het is zondag en alle kerken zitten vol voor speciale dankdiensten voor de bevrijding van ons vaderland. De dominee ds. J.C. van Dijk van de NH kerk herhaald 's middags de dienst daar de kerk 's morgens overvol was.
8 mei 1945, deze prent spreekt voorzich.
Ga door naar deel 2 klik aan: 1945 deel 2
Voor terugkeer naar de Home site, klik aan: Home