
1940 - 1945
HERSTEL BURGERBESTUUR
7 mei 1945:
Op 7 mei 1945 keerde burgemeester Jhr. den Tex weer terug in de gemeente Bloemendaal. Met zijn terugkeer en ondersteund door alle ambtenaren nam hij zijn taak met voortvarendheid ter hand
.
De vlag werd gehezen en de burgers stroomden toe om de burgemeester te begroeten.
Burgers wachten in spanning wat er komen gaat.
Ook voor deze kleine meid, Ankie Cassee, is de oorlog afgelopen en met een glimlach en een bos bloemen staat ze te wachten op de komst van de burgemeester.
Eindelijk is het dan zo ver. Onder luid applaus en het zingen van het Wilhelmus keerde burgemeester den Tex terug op het gemeentehuis.
Burgemeester jhr. Den Tex met echtgenote en dochtertje op het bordes van het gemeentehuis.
De terugkeer van dhr. H.M. van Schouwenburg op het gemeentehuis.
22 mei: De ambtenaar van het secretariaat, afd. Onderwijs, H.M. van Schouwenburg hervat zijn werkzaamheden op de secretarie. In december 1943 was hij opgeroepen voor de Arbeidsdienst in Duitsland en werd op 5 januari 1944 op transport gesteld. hij wist te ontsnappen en door onder in Nijmegen bij familie. Vandaar uit kwam hij in Den Haag en via het Gewestelijk Arbeidsburea kreeg hij een baan op het bureau Oogstvoorzieningen als kantoorbediende. In september 1944 keerde hij terug naar Haarlem waar hij zich tot de bevrijding wist schuil te houden door onder te duiken.
De terugkeer van mej. J.J. de Bruin op het gemeentehuis.
29 mei: Mejuffrouw J.J. de Bruin, aan wie door de toenmalige burgemeester met ingang van 1 november 1942 ongevraagd eervol ontslag werd verleed, als ambtenaar voor Maatschappelijk Hulpbetoon, hervat heden haar werkzaamheden op het raadhuis.
De terugkeer van dhr. N.E.A.M. Kraetzer op het gemeentehuis
1 juni: De volontair van de secretarie, afd. Bevolking, dhr. N.E.A.M Kraetzer, die 3 augustus 1943 voor arbeidsdienst naar Duitsland moest gaan, hervat zijn werkzaamheden op het gemeentehuis. Kraetzer, die naar Walshut in het Schwarzwald was gezonden, mocht 3 februari 1944 met verlof nar huis gaan, doch hij keerde niet naar Duitsland terug.
De terugkeer van dhr. C.D. Rooker op het gemeentehuis.
11 juni: De schrijver-typist in vast dienst aan de afd. Onderwijs. C.D. Rooker, die begin oktober 1943 van het Gewestelijk Arbeidsbureau te amsterdam een oproep kreeg om voor de Arbeidsinzet naar Duitsland te gaan en daarop onderdook, komt heden terug voor hervatting van zijn werkzaamheden op het gemeentehuis. Rooker nam actief deel aan het "ondergrondse werk". Verschillende leden van de groep, waarvan hij deel uit maakte, werden gefusilleerd.
4 juli: De ambtenaar bij Publieke Werken T. de Jong, die was aangewezen om in januari 1944 voor de arbeidsinzet naar Duitsland te gaan, doch sedert 4 januari 1944 in de provincie Friesland was ondergedoken, hervat heden zijn werkzaamheden aan het bureau P.W.
13 juli: Wethouder Ing. J. Ouwenhand wordt krachtens het besluit van de Commissaris van de Koningin van Noord Holland van heden uitgesloten van het lidmaatschap van het college van burgemeester en wethouders van Bloemendaal en gedetineerd in de strafgevangenis van Haarlem.
(Blijkens de verklaring van de Commisaris van de Koningin in Noord Holland dd. 28 januari 1947, no. 62, gepubliceerd in de Nederlandse Staatscourant van 31 januari 1947, no. 22, is de tegen Ing. J. Ouwenhand gerezen verdenking ongegrond gebleken en rust op hem geen blaam meer).
15 juli: Met ingang van heden wordt in deze gemeente weer electriciteit geleverd. (zie onder dagelijks leven).
27 juli: De huistelefooninstallatie in het gemeentehuis kan weer in gebruik worden genomen.
6 augustus: De heer Mr. F.P.Th. Rohling wordt door de Commissaris van de Koninging van Noord Holland benoemd tot wethouder van deze gemeente. Het betrof hier de vacaturen Ing. Ouwehand.
17 augustus: De heer A. van Geluk te Overveen wordt door de Commisaris van de Koningin van deze provincie benoemd tot 3-de wethouder van Bloemendaal.
29 augustus: De adj. commis ter secretarie, mej. A.C.E. Haga, die op 15 februari 1943 door de commissaris-generaal voor Bestuur en Justitie uit haar betrekking werd ontslagen, wordt in haar functie als ambtenaar ter secretarie hersteld.
1 oktober: Het Adviesbureau van Nederlands Volksherstel wordt overgeplaatst naar perceel Bloemendaalseweg 237a
15 oktober: De bureaux Huisvesting en Bezettingszaken, tot op heden gehuisvest in het perceel Bloemendaalseweg 186 (voormalig hotel Stein), worden thans overgeplaatst naar perceel Bloemendaalseweg 237a.
De noodraad van Bloemendaal.
25 oktober: De tijdelijke raad wordt ge?nstalleerd en houdt zijn eerste vergadering. De leden van de tijdelijke raad zijn: W.C. Bierens de Haan, A. van Geluk, Ir. C. Boot, Adr. Cassee, Ir. F.M.G. Cochius, O.M. Baron Groeninx van Aoelen, J.P. van Haaster, G.H.M. Holt, Mr. J.C.C.w. Hijszeler, W. Norman, J.F.M. Pinxter, Mr. F.P.Th. Rohling, C. Schulz, mevr. E. van Tienhoven-Rypperda Wierdsma, Mr. H.W. Vliegen, W. van Waveren en K. Zwitser.De tijdelijke raad kiest in zijn vergadering van heden tot wethouders de heren Adr. Cassee, Mr. F.P.Th. Rohling en A. van Geluk.
Wat gebeurde er met de NSB-bestuurders? Kijk daarvoor op de site:
De N.S.B. in de gemeente Bloemendaal.
Keer terug naar het hoofdmenu, klik op: Home