
1940 - 1945
De Gemeente Werf aan de Brouwerskolk te Overveen.
HERINNERINGEN AAN DE GEMEENTE WERF deel 2
door: G. Bakker
Bij het asfaltfabriekje op de Werf lagen twee grote hopen gemalen basalt. Hierin had men, in 1944, in de ene drums met benzine of dieselolie verstopt, in de andere blikken met scheepsbeschuit, Edammerkazen en blikken raapolie.
Deze voorraad was niet voor het gemeente personeel bestemd, maar voor de ondergrondse. Natuurlijk kreeg het personeel tijdens de hongerwinter wel wat toegestopt. Op de een of andere manier zijn de Duitsers achter het bestaan van deze toch wel grote voorraden gekomen. Ze hebben toen mijn vader, die de voorraden beheerde, tegen de muur gezet en dreigende hem dood te schieten als hij de plek niet aanwees waar een en ander verborgen was. Het is bij dreigen gebleven. Later deed het verhaal de ronde, dat als de oorlog te lang zou duren, er nog een extra invasie zou plaatsvinden op het Bloemendaalsestrand. Vandaar de voorraden proviand ten behoeve van de ondergrondse.
In de hongerwinter was er grote behoefte aan brandstof. Kolen waren niet meer te krijgen, het gas was afgesloten en de elektriciteit ook. Alleen de waterleiding deed het nog. Men ging dus bomen omzagen. Om een en ander in de hand te houden, ging de gemeente dit proberen te regelen. Er werd houtdistributie ingevoerd. De bomen werden vakkundig gerooid en naar de Gemeentewerf vervoerd. Hier had men vooral de geƫvacueerde IJmuidenaren, veelal vissers, aan het zagen en kloven gezet. Achter op het terrein werden hoopjes brandhout gemaakt en de burgers van de gemeente Bloemendaal konden regelmatig een portie hout halen. Iedereen had nog wel ergen een salamander of potkachtje, dat met hout in het kleinste vertrek als warmtebrond diens deed of om suikerbieten mee te koken. Toen de oorlog op z'n eind liep en de natuur warmer werd, deed het zogeheten noodkacheltje zijn intrede. Deze plaatste men in de potkachel en kon met takjes worden gestookt.
Heeft u nog vragen of informatie over deze site, mail dan naar:
1940-1945@ bloemendaal.nl
Ga nu terug naar Oorlogsherinneringen of klik op Home