
1940 - 1945
DE PADVINDERIJ IN OORLOGSTIJD
(tegenwoordig scouting genoemd)
In 1937 hadden de padvinders in Vogelenzang nog de Wereld Jamboree gehouden.
Vanuit de hele wereld kwamen de verkenners en hun leiders naar Vogelenzang. In het totaal 28750 padvinders uit 54 landen.
10 mei 1940 brak de oorlog uit. In het eerste jaar veranderde er niet veel, maar de geruchten werden steeds sterker.
LANDELIJK VERBOD VOOR DE PADVINDERIJ NEDERLAND!
2 april 1941 Waar men bang voor was gebeurde. Op deze dag kwam een landelijk verbod voor de padvinderij. Verenigingen en organisaties werden opgeheven. De bezittingen in beslag genomen en de clubhuizen gevorderd. Door de reeds eerdere geruchten was scouting Nederland op zijn hoeden en werd er zo veel mogelijk in veiligheid gebracht.
Wat had de bezetter tegen de padvinderij?
De basis die Baden Powel had gelegd en diende als grondslag voor de padvinderij paste gewoon niet in het Nationaal Socialistische systeem. Kamperen, sociale vaardigheden op doen. wat leren uit en van je omgeving was letterlijk voor watjes.
Het Duitse alternatief:
De Duitsers introduceerde in Nederland de Jeugdstorm, een voorportaal voor militaire training om uiteindelijk als volwaardig militair mee te doen aan de eind overwinning van Duitsland. In principe werden deze jongelui gebruikt als kanonnenvoer.
Het Nederlandse alternatief:
Door het verbod op de klassieke padvinderij werd een slim plan ontwikkeld. Wandelgroepen, muziekgroepen etc. op deze manier bleven de jongeren onderling in contact. Alle uiterlijkheden van een padvinder verdwenen in de kast om deze in betere tijden weer te gebruiken.
Op deze site wordt een beeld te geven van de padvinderij in de gemeente Bloemendaal tussen 1940-1945. Elke club krijgt een eigen sub-site.
KLIK hieronder op:
KLIK hieronder op:
HET JAAR 1945:
5 mei 1945: De Padvinderij komt te voorschijn en hun eigen uniform.
klik hier op Home en keer terug naar de website.