
1940 - 1945
Ga terug naar het jaar 1942
HET JAAR 1943:
Het vierde oorlogsjaar is aangebroken. Er komen lichtpuntjes in de oorlog. Duitsland is bij Stalingrad verslagen. De Geallieerden rukken steeds verder op al gaat dit slechts stapje voor stapje, maar er is hoop. In onze gemeente worden de Duitsers alleen maar steeds vervelender met hun maatregelen en het om de haverklap veranderen van de spertijd omdat er weer eens ergens een kabel gesaboteerd is. De scholen krijgen voortdurend opdrachten de jongeren in bedwang te houden, die sarren en pesten de bezetters en slopen waar mogelijk. Elke uiting van anders denken is nu helemaal taboe. De distributie van eten verloopt goed, maar er is steeds minder te krijgen. 's Avonds aan tafel is het bonnetjes knippen voor producten die dan weer op die bon te koop zijn.
(kijk onder de link Dagelijksleven en klik op voedselvoorziening)
Aan de kust mogen wij niet meer komen omdat alles omgezet wordt in verdedigingswerken. "Festung" Haarlem - IJmuiden - Zandvoort - Bloemendaal is een feit. De naam is: ATLANTIKWALL
Een radiozender ingebouwd in een koffer. Hiermee kon het verzet berichten uit Engeland ontvangen en naar Engeland verzenden.
Contact zoeken met London om vandaar uit instructies te krijgen of gewoon luisteren naar Radio Oranje en dat weer verwoorden in een van de illegale krantjes die er verschenen uit handen van de ondergrondse. Het werd steeds gevaarlijker om contact te zoeken.
Gemeente Bloemendaal
De burgemeester van Bloemendaal heeft de hoofden van scholen weer opgeroepen om leerlingen in te zetten voor sneeuwruimen op de voornaamste toegangswegen.
Januari: Huize "De Tiltenberg" waarin de "Vrouwen van Nazareth" gehuisvest zijn wordt ontruimd. Het is nimmer voor militaire doeleinden gebruikt, maar lag wel in het Spergebied.
12 januari: Naar aanleiding van het ontvreemden van het persoonsregister ener gemeente worden maatregelen genomen om dit soort daden in onze gemeente te voorkomen. Tijdens afwezigheid van het personeel wordt politiebewaking ingesteld. Daarna wordt na afloop van de werkzaamheden alles opgeborgen in een brand en inbraakvrije kluis.
14 januari: De bevolking van deze gemeente krijgt een oproep om zich beschikbaar te stellen voor het verrichten van diensten ter bescherming van gevaarlopende objecten. De animo was niet erg groot.
27 januari: De percelen Adriaan Stoopplein 23 en 25 worden licht beschadigd door een ontploffende granaat.
OPRICHTING "DAGBLAD TROUW"
30 januari 1943: In het grootste geheim wordt tijdens de oorlog aan de Klapheklaan 14 te Aerdenhout het Dagblad Trouw opgericht. Tijdens de oorlog als ondergrondse krant, groeit Trouw na de oorlog uit als een van de toonaangevende kranten en bestaat nog steeds.
jan/februari: De burgemeester hangt 2 portretten op van de NSB-er Ir. A.A. Mussert, een in de burgemeesterskamer en de ander in de wachtkamer van het gemeentehuis.
Ir. A.A. Mussert leider van de N.S.B
februari: Alsof dat nog niet genoeg was bestelt de burgemeester ook een portret van Hitler en hangt dat op in zijn kamer op het gemeentehuis.
Hitler "Führer" van Duitsland, droomde van een Groot Europa Na eerst Polen te hebben overvallen in 1939, lijfde hij Oostenrijk in en alle Duitstalige gebieden. De honger naar macht groeide en in de meidagen van 1940 was West Europa aan de buurt met op 10 mei de inval in Nederland.
Mussert, Leider van de N.S.B in Nederland zwoor de Führer trouw in de hoop op leiderschap over Nederland.
1 februari: Dr. A. de Vletter ex rector van het Kennemer Lyceum wordt ontslagen als gijzelaar te St. Michels Gestel.
1 februari: Het kabelwachtlopen neemt nu ernstige vormen aan. Er is weer gesaboteerd en de bezetter is het beu.
De (on)vrijwilligers voor de Kabelwacht, wachten hier bij
Kraantje Lek op intructies.
De regels die opgesteld zijn en waaraan de kabelwachter zich moet houden:
Naar aanleiding van de bekendmaking van 31 januari 1943 van de Höherer SS- und Polizeiführer und Generaalkommissar für das Sicherheitwesen Rauter moet vanaf heden door de bevolking voor onbepaalde tijd bewakingsdiensten worden verricht.(wegbewaking) Het is de posten nadrukkelijk verboden zich te doen vervangen, terwijl ook het plaatsen van een wachthuisjes, het meenemen van stoeltjes en tuinparasols naar de posten verboden is. Hiertegen, evenals tegen het te vroeg verlaten van de post, zullen strenge maatregelen worden genomen.
Uitgezonderd zijn de in de gemeente wonende Rijksduitsers, leden der NSB en zij die werkzaam zijn bij werken van de Duitse Wehrmacht.
BEKENDMAKING:
10 MENSEN DOODGESCHOTEN!!
1 februari: Er volgt een bekendmaking van Rauter. "Zaterdag 30 januari is een onderofficier van de Duitse Wehrmacht Feldwebel Bamberger van de medische dienst in zijn rug neer geschoten en overlijdt. Het door de Sicherheitspolizei ingestelde onderzoek heeft geen resultaat opgeleverd. Het onderzoek wijst wel uit dat de dader gezocht moet worden in joodsecommunistische-kringen. Er volgen vergeldingsmaatregelen en er worden 102 Haarlemmers gearresteerd. Dit werd gezegd tegen de 10 mannen: "Auf Anordnung des Reichskommissars, beziehungsweise der höheren SS- und Polizeiführer, werden Sie als Repressailienmassnahmen für den Hinterrückenmord auf einen deutsche Offizier morgen früh erschossen".
1 / 2 februari: Kort na middernacht krijgt de begrafenisondernemer Lucas Aalders uit de Generaal Cronjéstraat een telefoontje uit de gevangenis met de mededeling dat ze hem komen ophalen. Hij wordt naar de doodkistenmaker Hietbrink gebracht aan de Leidsevaart. Daar zijn 10 kisten besteld die hij met het benodigde personeel om 08.30 uur moet afleveren bij Hotel Duin en Daal te Bloemendaal. Daar bevindt zich op dat moment een afdeling van de Ordnungpolizei uit Amsterdam, onder commando van Johann Josef Wagner. Intussen zijn de gevangenen om 07.00 uur 's morgens weggevoerd uit de gevangenis. De begrafenisondernemer Aalders wordt met zijn personeel naar de Karmeltrap bij het Kopje van Bloemendaal gebracht en moeten daar wachten. Ze horen vuursalvo's uit de duinen en even later komt er een detachement Duitse soldaten teruggemarcheerd. Aalders krijgt de opdracht om de kisten de duinen in te brengen. Hij ziet 5 palen en vijf mannen hangen en even verderop nogeens vijf. Ze zijn dood en hebben allen een schotwond in het hoofd. Het begrafenispersoneel krijgt de opdracht om de doden los te maken en in een kist te leggen. Ze weigeren "omdat het ons werk niet is". De Duitsers doen het zelf en de begravenisonvernemer schroeft de kisten dicht en herkend opperrabijn Frank en voormalig gemeenteraadslid Drilsma. De overigen kent hij niet. De kisten worden in een verhuiswagen geladen en naar Westerveld gebracht onder begeleiding van een Duitse officier. De officier geeft de opdracht tot "veraschung"
De terechtstelling heeft plaatsgevonden in het zandgat in de duinen onderaan de voet van "Paviljoen De Uitkijk". De terechtgestelden zijn: Mr. H.O. Drilsma, Opperrabijn Ph. Frank, dhr. B. Chapon, dhr. I. Zwanenbeek, dhr. K.F. Reuman, dhr. W. de la Rie, dhr. J.Ph. Lebbe, dhr. S. Warmenhoven, dhr. P. Weij en dhr. R. Strengholt.
Daarnaast wordt een vrij grote groep van communistische personen uit deze regio naar een concentratiekamp gezonden.
3 februari: De "Beauftragter der Reichscommisars, W. Unger voor de provincie Noord Holland, vertrekt uit het pand Bloemendaalseweg 142.
Later in deze maand wordt hier het "Kinderheim" gevestigd waar kinderen van Duitse soldaten ter wereld worden gebracht. De juist datum ontbreekt.
4 februari: De bioscopen en vermakelijkheidsinrichtingen moeten 3 dagen gesloten worden, daar de slag om Stalingrad ten einde is en velen hun strijd tegen de Russen met de dood hebben moeten bekopen.
(Wij wisten inmiddels via de ondergrondse wel beter, de Duitsers hadden de slag bij Stalingrad verloren en dat betekende een keerpunt in de oorlog)
23 februari:
Het betonnen gebouw van de Bloemendaalse Reddingsbrigade op het Bloemendaalse strand is door de Algemeen Gemachtigde voor oorlogs- en Defensieschaden onteigend en zal worden gesloopt.
27 februari: De eerste evacuatie golf
Tengevolge van de per 1 februari 1943 voor de gemeente Bloemendaal bevolen evacuatie van inwoners, die niet in het arbeidsproces zijn ingeschakeld, zijn in de gemeente 257 woningen ontruimd en 105 woningen gedeeltelijk ontruimd. 726 personen evacueerden naar een eigen adres, 7 naar een aangewezen adres en 57 werden bij andere gezinnen alhier ingekwartierd.
Geëvacueerden uit de gemeente Velsen naar o.a de gemeente Bloemendaal.
Ruim 3000 personen waarvan 2700 uit de gemeente Velsen worden in Bloemendaal ondergebracht in de leegstaande huizen.
6 maart: De scholen worden verplicht mee te doen aan het Nationale Zangfeest op zondag 5 september 1943.
7 maart: "Sperrgebiet Bentveld"
De bewoners van het Bentveld moeten worden geëvacueerd.
17 maart: De maatregelen die genomen zijn op 31 januari met betrekking tot het wachtlopen in deze gemeente worden opgeheven. Wel blijft de spertijd gehandhaafd en dat betekend dat de openbare gelegenheden, dus ook de café's om 22.00 uur moeten sluiten en iedereen om 23.00 uur binnen moet zijn.
De Nederlandse Artsenkamer
Controlerend geneesheer dr. J.J. Westenburg, pv. controleur dr. H.D.G.A. Immink, dr. P. Van Aalst berichten de burgemeester dat zij afstand hebben gedaan van hun bevoegdheid tot uitoefening van hun beroep als arts involge artikel 5, sub 2 der artsen verordening. Een en ander geschiedde daar de doktoren niet wilden toetreden als lid van de Nederlandse Artsenkamer. Een van de regels was; geen medische assistentie te verlenen aan joodse ingezetenen.
Dr. P. Van Aalst was huisarts te Bennebroek met ook patiënten in (Vogelenzang)
NIEUWS UIT AMSTERDAM
27 maart: Amsterdam, deze nacht wordt er een overval gepleegd op het Bevolkingsregister van Amsterdam. De SD-er Willy Lages en zijn helper Günther Klein gaan direct aan de slag de misdadigers op te sporen. Tussen 1 april en de weken daarop volgend worden nog enkele mensen opgepakt. Er volgt een schijnproces en daarna de doodstraf. Lees verder op 1 juli in de duinen te Overveen.
Duitse tanks op de Militaireweg te Overveen.
27 maart: Er valt een brisantbom in een bloembollenland, dat net in bloei staat, te Vogelenzang. Er zijn geen persoonlijke ongelukken.
April 1943: Grote delen van de gemeente Bloemendaal worden tot spergebied verklaard of gevorderd.
-
De Korte Kleverlaan in Bloemendaal tussen 1943 en 1945.
Zeeweg Overveen naar het strand van Bloemendaal afgesloten.
De Mauermuur ter hoogte van de Kleverlaan grens Haarlem - Bloemendaal.
(de foto is direct na de bevrijding 1945 genomen)
Ergens in de gemeente Bloemendaal, maar overal versperringen en controle-posten.
6 april: Een vrachtwagen van de Duise Wehrmacht rijdt ruim 10 meter ijzeren hekwerk stuk van de tuin van het perceel Rustenburgerweg no. 28 te Bloemendaal. De eigenaar K.L. Moens was daar niet echt blij mee.
10 april: De trein van Haarlem via Heemstede naar Den Haag wordt beschoten ter hoogte van het station Voorschoten. Dhr. H. Hagemeyer wonende aan de Boekenrodeweg 85 te Aerdenhout loopt 3 schotwonden op.
KLOKKENROOF IN VOGELENZANG
16 april: Op last van de Duitsers worden de klokken uit de R.K Kerk te Vogelenzang gehaald. De grote klok is een Hemonyklok gegoten in 1664. De kleine klok dateert van 1820. Aanvankelijk overgebracht naar Leerdam in een schuilkelder voor kunstvoorwerpen, maar later naar Duitsland. De grote klok heeft de oorlog overleefd er werd na reparatie op 18 maart 1946 weer terug geplaats in de klokkentoren. Op donderdag 21 maart 1946 's avonds om 7 uur luidde de klok weer voor het eerst na de oorlog.
27 april: De luidklok gegoten door Assueres Kosten in 1647 en afkomstig uit de toren van het voormalig Raadhuis aan de Korte Zijlweg en nà afbraak van het raadhuis opgesteld in de vestibule van het raadhuis "De Nagtegaal" wordt alsnog opgehaald. Twee maanden eerder werd de klok nog vrijgegven als museumstuk. De klok wordt naar Amsterdam vervoerd en opgeslagen in het entrepôtdok bij van Rijn , Kadijksplein 1-c.
27 april; De eerste vrouwelijke brievenbesteller treedt heden in Overveen in dienst. Zij wordt twee maanden door een tweede vrouwelijk collega bijgestaan in haar werk.
10 mei: Er wordt een tapvergunning verleend aan "Hotel Stein" een Wehrmachtverkehrslokal aan de Bloemendaalseweg 186 te Overveen. Ook wordt er een trap aangelegd naar de ingang van het perceel.
RADIO'S VERBEURD VERKLAARD !
13 mei: op grond van art. 64 der Verordening Openbare Orde (no.1/1943) worden bij beschikking van de Höheren SS- und Polizeiführer, alle zich in bezet Nederland bevindende radio-ontvangtoestellen met toebehoren en eventuele reserve onderdelen verbeurd verklaard.
Eigenaren van radiotoestellen verstoppen hun radio op de meest vreemde plaatsen om toch maar naar Radio Oranje of London te kunnen luisteren.
22 mei: Ambtenaar dhr. R. Stoffer van de afdeling evacuatie vergoedingen en belast met het innen van huur bij evacuees, wordt door de burgemeester ontslagen uit hoofde van zijn politieke gezindheid - anti NSB.
23 juni: Vanaf deze datum is het verboden het strand te betreden. Het verbod geldig voor het kustgebied tussen Velsen, Bloemendaal en Zandvoort wordt met borden bekend gemaakt. Wat ontspanning aan het strand is tot zomer 1945 verboden.
24 juni: De heer Nicolaas Hoogewerf oud 64 jaar, wordt in de tuin van jhr. Barnaart op het Huis te Vogelenzangaan de Bekslaan door een verdwaalde kogel getroffen. De heer Hoogewerf, huisknecht en tuinman was in de tuin aan het werk toen hij getroffen werd. De Duitse troepen hielden schietoefeningen in de duinen bij de Zilk, gemeente Noordwijkerhout.
1 juli in de duinen van Overveen
12 man staan aangetreden voor een executiepeloton. Na een schijnproces over de aanslag op het bevolkingsregister van Amsterdam.
Willem Arondus (48) kunstschilder, Karl Gröger (25) medisch student, Coos Gartogh (25) vertegenwoordiger, Sam van Musschenbroek (27) rijksambtenaar-jurist, Guus Reitsma (20) kantoorbediende, Henri Halberstadt (32) magazijnbediende, Johan Brouwer (45) letterkundige, Koen Limperg (34) architect, Sjoerd Bakker (28) kleermaker, Cornelis Barentsen (50) distributie-ambtenaar en Cornelis Roos (29) politieagent.
Deze aanslag op het distributiekantoor, met als gevolg de executie van 12 mensen, heeft laten zien, dat ondanks het zware offer verzet nuttig was. De bevolking wist dat het verzet in actie was gekomen. De twee hoofddaders Gerrit van der Veen (beeldhouwer) en jhr. Willem Sandberg (45) conservator van het gemeentemuseum van Amsterdam weten zich schuil te houden.
3 juli 1943: Dhr Nicolaas (Klaas) Hoogewerf is in de Mariastichting te Haarlem overleven aan zijn verwonding toen hij 24 juni getroffen werd door een verdwaalde Duitse kogel tijdens zijn werkzaamheden in de tuin van Het Huis te Vogelenzang.
13 juli: Ook dit jaar worden de hoofden der scholen in de gemeente gevraagd een oproep te doen onder de leerlingen bij het binnenhalen van de oogst. De circulaire geeft aan dat het tevens ook vakantie is voor de jongeren en ze zo een bijdrage leveren aan de voedselvoorziening. Ook de bioscoopjournalen brengen dit onder de aandacht.
23 juli: daar er steeds meer roofovervallen plaatsvinden bij belangrijke transporten zoals voedsel, waarde-transporten en roofovervallen op uitreiklokalen wordt gewapende politie begeleiding ingesteld. Bij de uitreiklokalen en distributiekantoren wordt permanente politie bewaking ingesteld.
Algemene Landelijke informatie via de ondergrondse pers.
ZWIJG, ZWIJG en ZWIJGEN!!!
Inmiddels draait het ondergrondse verzet en de pers op volle toeren. levensgevaarlijk werk.
De ondergrondse bladen verspreiden de hiernaast gedrukte tekst, want wordt iemand verraden en slaat hij of zij door tijdens de verhoren van de SS, SD of Grüne Polizei, dan kan dat het leven kosten van velen.
Het aantal ondergrondse bladen was aanzienlijk gegroeid. Elke geloofs- of politieke richting had wel een eigen krantje. Daarnaast werden veel stencils gedaaid en onder de goede Nederlanders verspreid. Zo kwam het nieuws van o.a Radio Oranje toch bij de Nederlanders terecht.
Gemeente Bloemendaal:
27 juli: Tijdens een luchtgevecht boven de gemeente Bloemendaal wordt Willempje Post, oud 17 jaar wonende aan de Mesdaglaan te Bloemendaal (afkomstig uit IJmuiden) getroffen door een projectiel en overlijd ter plekke. Op 30 juli heeft de begrafenis plaats.
3 augustus: De volontair afd, bevolking, dhr. N.E.A.M. Kreatzer vertrekt voor de Arbeidseinsatz naar Duitsland (Waldshut in het Zwartewoud).
De heer Kreatzer weet te vluchten en duikt onder!
16 augustus: Op het dak van Huize Bethanië aan de Hoge Duin en Daalseweg, eigendom van de Stichting St. Reinilda, wordt een houten uitkijktoren gebouwd.
18 augustus: In opdracht van de Duitse Wehrmacht wordt de Delft tussen Bloemendaal, Haarlem en Santpoort uitgebaggerd en verbreed als verdedigings linie.
6 september:
In hotel Vreeburg aan het Kerkplein te Bloemendaal wordt een lezing gehouden voor het voltallige personeel in gemeentedienst.
De spreker is dhr. Van Kampen en het onderwerp is: Het Nederlandse Arbeidsfront en waarom aansluiting daarbij?
De zaal was met propagandadoeken en planten versierd
OVERVALLEN OP DITRIBUTIE DIENSTEN!
10 september: De directeur van het centraal distributiekantoor bericht, dat in verband met de toenemende roofovervallen de sleutels van de brandkast of kluis van de distributiedienst iedere avond na sluiting in een verzegeld couvert moet worden afgegeven bij de plaatselijke politie. Afgifte mag alleen nà legitimatie geschieden.
15 september: Opnieuw komt er een oproep vanuit de gemeente om eikels, beukenootjes en kastanjes in te zamelen. Ieder school krijgt daartoe een inzamelingsgebied aangewezen. (zie ook onder de link Dagelijks leven en klik op voedselvoorziening).
8 oktober: Opnieuw een lezing in hotel Vreeburg, maar ook op de Willem de Zwijgerschool (Julianaschool), het Jeugdhuis te Aerdenhout en in het gebouw van de Volksbond van de RK Kerk in Vogelenzang. Het thema is: "Zelfbescherming bij Luchtaanvallen"
Aan alle mannelijke en vrouwelijke leden van de bevolking boven de 15 jaar wordt een verordeningsbevel toegezonden tot bijwonen van de voorlichtingsavonden, die alleen gehouden worden bij lichte maan. De voorlichting heeft geduurd tot mei 1944.
Mansputjes graven ter bescherming bij luchtaanvallen of gevechten in de lucht. Deze foto is genomen op de Kennemerweg te Bloemendaal.
ORDE VERSTORINGEN:
13 oktober: Over de cursus-avond "zelfbescherming tegen luchtaanvallen" gehouden in het Ned. Herv. Jeugdhuis te Aerdenhout komen enige klachten binnen over ordeverstoring.
15 oktober: Tijdens de bijeenkomst over voorlichting "zelfbescherming bij luchtaanvallen" in hotel Vreeburg te Bloemendaal doet zich een incident voor tussen de dienstdoende opperwachtmeester der politie K.L. Miljon en de Heerbankommandant van de Weer afdeling der NSB. Een afdeling W.A. mannen is in de onmiddelijke omgeving aanwezig. Het publiek houdt zich rustig.
GRAFSCHENNIS:
27 oktober: De burgemeester brengt ter algemene kennins, dat geconstateerd is, dat op 22 oktober grafschennis is gepleegd op de Algemene Begraafplaats te Bloemendaal. Men heeft zich niet ontzien, de laatste rustplaats van een Duits soldaat te onteren.
Deze daad van vergaande lafhartigheid kan niet ongestraft blijven. De Duitse overheid wil voorshand nog niet ingrijpen. Wel komt er een bezoeksbeperking. men mag nu slechts tussen 13.00 en 16.00 uur het kerkhof bezoeken.
2 november: door de Duitse Wehrmacht worden bij boeren in deze gemeente 20 paarden en 17 wagens gevorderd.
9 november; In het schoolgebouw van de Bloemendaalse School Vereniging aan de Lage Duin en Daalseweg no 17 te Bloemendaal sprint een grote ruit tengevolge van een op grote afstand plaats vindende geweldige ontploffing.
29 november: Vanaf deze dag worden ook legitimatiebewijzen voor kinderen onder de 15 jaar afgegeven op verzoek van het Nederlandse Rode Kruis. In de maand december worden deze ook uitgegeven door de afd. Bevolking. In totaal gaat het om 2236 exemplaren à fl. 0,10 en 233 gratis verstrekkingen.
2 december: Het hoofd van de distributie afdeling West verzoekt om politie beschreming op de distributiekantoren tijdens de uitreiking van de bonkaarten. Ook transporten van waardemateriaal moeten worden begeleid, dit naar aanleiding van de steeds frequentere overvallen op distributiekantoren en transporten.
4 december: De percelen Krullenlaan 23 en 25 alsmede Kennemerweg 10 en 12 lopen lichte oorlogschade op door luchtgevechten.
5 december: Sinterklaas wordt in huiselijke kring gevierd. De goederen zijn schaars hoewel de distributie extra snoepbonnen uitgeeft. Kadootjes en presentjes worden steeds meer zelf gemaakt.
(foto fam. C. de Jong Bloemendaal)
9 december: De Duitse Wehrmacht vordert een gedeelte van vak B (130 graven) op de Algemene Begraafplaats te Bloemendaal
De Duitse militaire graven werden tussen 4 en 11 februari 1946 overgebracht naar een speciaal daarvoor ingericht gedeelte van de Algemene begraafplaats te Bloemendaal.
11 december: De commies-chef van de secretrie, afd onderwijs, S. Huyink wordt door de Sicherheitspolizei in arrest gesteld en daarna overgebracht naar kamp Vught. Hij wordt verdacht lid te zijn van de organisatie "Vrij Nederland"
12 december: Johannes Hoefgeest, groentehandelaar en wonende te Aerdenhout, Rijnegomlaan 64, wordt met zijn paard en wagen staande op de openbare weg nabij Rijnegomlaan 22 getroffen door scherven van een luchtafweergranaat, die tijdens hevig afweervuur tegen geallieerde vliegtuigen ontplofte in de tuin van no. 22 Hoefgeest krijgt enige granaatsplinters in zijn been. Zijn paard is zodanig getroffen, dat het afgemaakt moet worden.
15-24 december: De straatcollecte van Winterhulp brengt fl. 638,84 op.
22 december: Bij besluit van de burgemeester van heden wordt aan de voormalige commissaris van politie A. Hiemstra, thans kapitein der gemeentepolitie, de titulaire rang van majoor toegekend.
Kerst 1943:
Ook in dit jaar werd het Kerst en weer Oud en Nieuw. Gelaten wachten de inwoners van de gemeente Bloemendaal af, wat het Nieuwe Jaar zal brengen, maar eerst was er Kerst.
Moeder de vrouw, met haar vindingrijkheid en in die tijd de spil waar alles om draaide, wrong zich in allerlei bochten om toch iets met Kerst op tafel te zetten. Bonnen werden gespaart voor extra's. Ook werd er gestroopt en als men geluk had was er iets van wild op tafel. Op stropen in de duinen stonden zware straffen, maar het gebeurde toch en de Duitsers hadden vaak het nakijken.
Oudejaaravond werd uitsluitend in huiselijke kring gevierd. Soms was er wat familie als je slaaplaats had. En terwijl de klok naar middernacht tikt hoopte men op een wonder in 1944.
Dat wonder kwam, maar men moest nog wachten tot 6 juni, later bekend als D- Day.
Razzia's waren nu aan de orde van de dag. Je werd opgepakt als je jood was, 16 of ouder om te werken in de Arbeidsdiens of in Duitsland of je zat in het verzet.
Ga door naar het jaar 1944. Klik op 1944