
1940 - 1945
Remi van Duinwijck ofwel Koenraad Huib Gezang.
29 januari 1942 - 21 mei 1943
Het verhaal van een jongetje dat niet ouder mocht worden dan 15 maanden en 23 dagen.
Bloemendaal 16 oktober 1942:
Voor de deur van de familie H. van de Bunt aan de Duinwijckweg 1 te Bloemendaal wordt een baby neergelegd. De familie is in verwarring, want zoiets is hun nog niet eerder overkomen. Zij nemen de kleine liefdevol op in hun huis en het blijkt een jongetje te zijn.
De kleine zat in een roze reiszak met kaper, roze gebreid jasje met mutsje, wollen luier, twee katoenen luiers, wollen kamizooi.
Aangifte bij de politie te Overveen:
Brigadier Bikkel: H. van de Bunt, accountant, wonende alhier, Duinwijckweg 1, deelde per telefoon mede dat hedenavond +/- 20.45 uur voor zijn woning een kind te vondeling is gelegd. Het is een kind van het mannelijke geslacht en ongeveer 6 maanden oud. hij heeft het kind voorlopig in zijn huis opgenomen. De recherche stelt een onderzoek in.
20 oktober 1942:
26 oktober 1942:
Op deze dag doet de heer Hendrik van de Bunt aangifte bij de gemeente Bloemendaal van de vondeling. Aanwijzingen van herkomst waren er niet. De kleine man wordt ingeschreven als Remi van Duinwijck genoemd naar de weg waar hij gevonden is. Zijn voornaam "Remi" was de naam van de hoofdpersoon uit het bekende boek "Alleen op de Wereld" van Hector Malot.
Dit is het bewijs van inschrijving. De vondeling met nu de naam Remi van Duinwijck is inwoner van de gemeente Bloemendaal.
(klik op control + om de tekst te vergroten).
In dit huis aan de Duinwijckweg 1, woonde Remi van Duinwijck slechts 4 dagen.
De familie van de Bunt op het bordes bij de voordeur van hun huis waar Remi van Duinwijkc te vondeling was gelegd.
30 oktober 1942:
Vier dagen na de aangifte brengen mevrouw en meneer van de Bunt, op last van de Sicherheitspolizei, de kleine Remi naar de Sicherheitsdienst aan de Euterpestraat (thans Gerrit van der Veenstraat) in Amsterdam. Daar wordt de kleine Remi verplicht ter beschikking gesteld aan de SD. Remi wordt door bemiddeling van de Jüdische Zentralstelle für Auswanderung overgebracht naar de kindercrèche tegen over de Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam.
Drie bladzijden uit de correspondentie van mevrouw van de Bunt van 6 november 1942. Deze correspondentie geeft een goed verslag wat meneer en mevrouw van de Bunt is overkomen toen zij de kleine Remi in Amsterdam moesten achterlaten.
Klik op Controle + om de tekst beter te kunnen lezen.
Mevrouw Henriette Pimentel, de leidster van de crèche, behandeld de kleine Remi alsof het haar eigen kind was.
Remi heeft diep donkerblauwe ogen en zwart haar.
Met zijn diep blauwe ogen wist Remi zelfs SS-Hauptsturmführer Ferdinand aus der Fünten te vertederen. Aus der Fünten was belast met de dagelijkse leiding over het Zenstralstelle für Jüdische Auswanderung ofwel het Centraal bureau voor Joodse emigratie en verantwoordelijk voor de deportaties van Joden uit Nederland. Ook andere SS-ers waren weg van de baby. Een ooggetuige vertelt dat Remi door hen op de armen werd genomen, wat heel ongebruikelijk was.
Remi kreeg van één van hen zelfs een teddybeer, Men zei, dat de beer van aus der Fünten kwam, die vrijwel elke dag "zijn" oogappel in de crèche bezocht schijnt te hebben.
Het crèchepersoneel dacht dat in elk geval één kind veilig was. Het tegendeel was echter waar. De speciale aandacht die Aus der Fünten hem gaf, had heel andere gevolgen dan dat aangenomen werd. "Het heeft hem zijn leven gekost, aldus verzetsvrouw Semmy Glasoog, "want als Aus der Fünten niet elke dag bij hem was gekomen, hadden wij hem laten ontsnappen. Door de dappere inspanningen van onder meer het verzet en het crèchepersoneel werden veel Joodse kinderen gered, maar Remi werd in april 1943 gedeporteerd naar Kamp westerbork. De teddybeer schijnt meegegaan te zijn op transport.
Op dinsdag 18 mei 1943 staat transport 64 gereed in Kamp Westerbork. De trein bestaande uit 48 wagons vertrekt van Kamp Westerbork naar Sobibor. |
In de trein zitten 2511 gedeporteerden waaronder 602 kinderen Een van hen is Remi van Duinwijck.
Op 21 mei 1943 komt de trein aan in Sobibor. Bij aankomst wordt er geselecteerd. Kinderen hebben geen schijn van kans. Remi gaat rechtstreeks naar de gaskamer.
Zijn echte naam is: KOENRAAD HUIB GEZANG.
In 2002 werd na zestig jaar de werkelijke naam van Remi van Duinwijck bekend. Hij werd op 29 januari geboren in Den Haag aan de Noordwijkselaan 9 in Kijkduin.
Het gezin Gezang bestond uit vier personen; vader Maurits, moeder Florance en de zonen Edward en Koenraad.
Vanaf 13 augustus 1942 dook het gezin onder. Koentje verbleef eerst bij een tante. Daarna bij de familie l.M. Dis uit Overveen. Volgens de dochter van de familie werd Koentje enkele dagen later te vondeling gelegd bij de familie van de Bunt aan de Duinwijckweg 1 te Bloemendaal.
Moeder Florence Gezang - Goudeket, werd gedeporteerd naar Sobibor waar zij op 9 april 1943 werd vermoord.
Vader Maurits Gezang overleefde de oorlog en ontvangt na de oorlog de versierselen behorende bij de ridderorde van Oranje Nassau.
Zoon Edward overleeft de oorlog ook en woont nu in Zweden.
Henriette Pimentel, de leidster van de crèche, werd op 26 april 1943 gearresteerd wegens haar aandeel in het laten ontsnappen van kinderen en het vervalsen van papieren. Zij wordt juli naar Auschwitz gedeporteerd waar zij op 17 september 1943 wordt vermoord.
Na de arrestatie van Henriette Pimentel wordt de crèche gesloten.
Koenraad Huub Gezang heeft nu een eigen site gekregen en is daardoor zichtbaar geworden voor iedereen.
30 maart 2012: HERDENKING IN DE BURGERZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS VAN BLOEMENDAAL.
Op deze dag werd herdacht, dat 31 maar 2012 het precies 70 jaar geleden is, dat de Joodse inwoners van de gemeente Bloemendaal en Bennebroek zich moesten melden in Amsterdam. Remi van Duinwijck / Koenraad Huub Gezang staat symbool voor de Joodse kinderen die niet meer terug keerden.
Op de foto tweede van rechts in het grijze pak, is de broer van Remi / Koenraad Gezang, Edward Gezang. Hij kwam speciaal over uit Zweden.
Van de bijna 470 inwoners uit beide gemeenten samen keerden voor zover wij nu weten niemand meer terug.
Van 100 van hen weten wij de namen en waar zij gewoond hebben. Deze worden hier voorgelezen. Naam leeftijd en plaats waar zij zijn omgebracht.
Veertien van hen zijn kinderen onder de 16 jaar. Koentje ( Remi) was voor zover bekend de jongste met 15 maanden en 23 dagen oud.
Rabbijn S. Spiero van de Nederland Israelitische Gemeente Noord-Holland noordwest sprak de aanwezigen toe, sprak het herdenkingsgebed uit en psalm 23.
Voor meer informatie kunt u kijken op de site van Joodse ingezetenen. U kunt deze hier aanklikken.
De bovenstaande informatie is afkomstig uit diverse bronnen en zo goed mogelijk in een verhaal verwerkt.
Kroniek van mej. Anne Nierhoff verwerkt in de website www.1940-1945.bloemendaal.nl
Familie van de Bunt, Bloemendaal: informatie uit het familiearchief.
"In Memoriam" HET boek over de deportatie van Joodse kinderen. Samengesteld door Guus Luijters, beeldredactie Aline Pennewaard en een voorwoord door David Barnouw van het NIOD. Zeer aangrijpend en aan te bevelen aan iedereen die zich verdiept in de gebeurtenissen rond WOII.
Het boek is te bestellen met de gegevens: ISBN 9789046812303 De prijs is € 99,95 en is ruim 950 pagina's dik.
De foto's zijn o.a. afkomstig van de website van het Verzetsmuseum Amsterdam, maar ook te vinden op de diverse site's van Joodse instellingen zoals hierboven genoemd.
De kleurenfoto's van de herdenking zijn gemaakt door Cor van Iperen.
In de film "Süsskind" wordt kort aandacht besteed aan dit verhaal.
Ook de jaren geleden uitgebrachte dvd over het "Amsterdamse verzet" besteed aandacht aan de
Crèche t.o. de Hollandse Schouwburg.
Hieronder kunt u aanklikken op het programma Kruispunt. Kijkt u even door de reklame heen en wacht tot de fil start. De documantaire spreekt voorzich. De opname is van 2012.
"Het korte leven van Koenraad Huib Gezang / Remi van Duinwijck"
www.uitzendinggemist.net/aflevering/73437/kruispunt.html
MEI 2020
NIEUWE FEITEN EN ACHTERGRONDEN OVER DE TWEE BROERS EDDY en KOEN (Remi) GEZANG.
Foto genomen in de kindercrèche te Amsterdam.
Titel: REMI - De oorlogsgeschiedenis van twee broers.
Schrijver: Frank van Kolfschoten
Uitgegeven mei 2020
ISBN nummer: 9789462971608
klik hier op HOME en keer terug naar de website.