
1940 - 1945
HERDENKING JOODS INGEZETENEN VAN BLOEMENDAAL EN BENNEBROEK.
31 maart 1942 - 30 maart 2012
Op 30 maart 2012 werd er in de Burgerzaal van het gemeentehuis van Bloemendaal een imposante herdenking gehouden van de Joodse ingezetenen van de gemeente Bloemendaal en de gemeente Bennebroek. Bennebroek was tot 2009 een zelfstandige gemeente en vormt nu samen met de dorpskernen, Aerdenhout, Bloemendaal, Overveen en Vogelenzang een gemeente.
Bovenstaand fragment is beschikbaar gesteld door RTV Noord Holland.
31 maart 2012 is het precies 70 jaar geleden, dat op last van de Duitsers de Joodse inwoners huis en haard moesten verlaten en zich melden in Amsterdam. Daar verbleven zij kortere of langere tijd en werden toen op transport gesteld via Kamp Westerbork naar de vernietigingskampen in oost Europa.
Ruim 130 belangstellenden woonden de herdenking bij waaronder de broer van Koenraad Huub Gezang. In Bloemendaal beter bekend als Remi van Duinwijck. Over hem kunt u lezen op zijn eigen site.
Vanaf 13.30 uur kwamen de genodigden aan. De vlag in half stok. Precies om 14.00 uur zette pianist Jaap Stork met "Moment musical in b kl.t. op.16 van Sergei Rachmaninov (1873-1943) in en zette daarmee gelijk de toon voor deze bijzondere herdenking.
Robert W.F. Verrijk, organisator, hield een openingstoespraak.
Burgemeester Ruud Nederveen van Bloemendaal:
Dank, mijnheer Verrijk dat u mij het woord geeft en dank ook voor de grote inspanning die u heeft gegeven om deze herdenking mogelijk te maken.
"Dames en heren,
Graag wil ik u vandaag welkom heten in het gemeentehuis van Bloemendaal en ik wil u tegelijkertijd ook bedanken voor uw komst naar deze bijzondere bijeenkomst die in het teken staat van de Joodse bevolking van de toenmalige gemeenten Bloemendaal en Bennebroek. Wij houden deze bijeenkomst vandaag omdat het vandaag precies 70 jaar geleden is, dat onze Joodse inwoners op bevel van de bezetter Bennebroek en Bloemendaal verlieten om zich, daartoe verplicht, te vestigen in Amsterdam".
"Later is het grootste deel van deze groep Joodse Nederlanders, we weten het allemaal, uit Amsterdam weggevoerd om via doorgangskamp Westerbork in de verschillenden concentratie- en vernietigingskampen van Nazi Duitsland getroffen te worden door een misdadige en ontijdige dood".
"De ontberingen en verschrikkingen die zij hebben moeten doorstaan tijdens de tweede wereldoorlog kan ik zelf eigenlijk niet goed verwoorden. De Tsjechische schrijfster Dagmar Hilarová, die op haar vijftiende in concentratiekamp Theresienstadt terecht kwam, beschrijft haar angst, pijn en verdriet in het volgende gedicht. Zij verwoordt het zo:
Rabbijn S. Spiero van de Nederlands Israelitische Gemeente Noord-Holland noordwest, sprak o.a. de aanwezigen toe.
Hieronder de tekst van het Herdenkingsgebed en Psalm 23.
Het voorlezen van de namen van de weggevoerde en nooit meer teruggekeerde Joodse inwoners werd voorgelezen door bestuursleden van St. Bloemendaal Initiatief en de werkgroep 40-45 Bennebroek.
De vondeling Remi van Duinwijck symboliseerde alle Joodse kinderen die niet meer terugkeerden.
Pianist Jaap Stork die de musicale intermezzo's speelde, liet werken horen van Joh. Sebastiaan Bach - Adagio in a kl.t., Felix Mendelssohn - lied Ohne Wordte in e gr.t. op 19,
Max Bruch uit: Sechs klavierstücke op 12 nr. 4 Moderato, de "Kaddisch" van maurice Ravel en tot slot van Leonard Bernstein uit de "West Sside Story" - "Somewhere".
Veel aandacht en vooral emoties in de zaal.
Overzicht van de Burgerzaal tijdens de herdenking.
Groepsfoto van de familie Gezang, tweede van rechts in grijze pak is Edward Gezang, broer van Koentje.
Deze herdenking werd mogelijk gemaakt door Stichting Bloemendaal initiatief met medewerking van de gemeente Bloemendaal.
Klik hier op home en u keert terug naar de website.